3 °C Budapest

Olcsóbban alapíthatsz céget

Pénzcentrum
2006. július 5. 10:00

A jelenlegi hárommillió forintos törzstőke helyett jövőre egy ezres is elég lesz egy kft.-alapításához. Bár a gazdasági társaságokról szóló új törvény csak a napokban lépett hatályba, több ponton máris módosítani kívánják. - írja a Népszabadság.

Szakértők szerint azonban, a társasági szerződések módosítását nem kell elsietni. Ezeket a dokumentumokat a július elsején hatályba lépett jogszabály szerint jövő szeptemberig mindenkinek módosítania kellene, hogy feltüntessék például a cégek tulajdonosainak, vezetőinek és a könyvvizsgálónak az anyja nevét. Egy most formálódó javaslat szerint ezeket az adatokat csak akkor kell majd bejelenteni, ha a vállalkozás valamilyen más okból is kapcsolatba kerül a cégbírósággal.

A bt.-k és a kkt.-k sem kényszerülnek csupán azért a társasági szerződés módosítására, hogy a "taggyűlés" szót mindenütt a "tagok gyűlése" fordulatra változtassák.

Alapvető változást jelent, hogy a kft.-k esetében nem lesz kötelező a hárommilliós törzstőke, illetve az egymillió forint készpénz, hanem mindössze ezer forintra lesz szükség. A bankok vagy a biztosítók esetében sem írnak elő kötelező összeget, így a cégformák közötti egyenlőség érvényesítése is indokolja ezt a változást.
A jogalkotó célja az is, hogy Magyarország ne várja meg, amíg az unión belül általánossá válnak ezek a kedvezőbb szabályok, hanem álljon elő maga a jó példával. A tervezet szeptemberben a parlament elé kerülhet, s a módosítások akár az év vége előtt hatályba léphetnek.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?