Olcsóbban alapíthatsz céget

Pénzcentrum
2006. július 5. 10:00

A jelenlegi hárommillió forintos törzstőke helyett jövőre egy ezres is elég lesz egy kft.-alapításához. Bár a gazdasági társaságokról szóló új törvény csak a napokban lépett hatályba, több ponton máris módosítani kívánják. - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szakértők szerint azonban, a társasági szerződések módosítását nem kell elsietni. Ezeket a dokumentumokat a július elsején hatályba lépett jogszabály szerint jövő szeptemberig mindenkinek módosítania kellene, hogy feltüntessék például a cégek tulajdonosainak, vezetőinek és a könyvvizsgálónak az anyja nevét. Egy most formálódó javaslat szerint ezeket az adatokat csak akkor kell majd bejelenteni, ha a vállalkozás valamilyen más okból is kapcsolatba kerül a cégbírósággal.

A bt.-k és a kkt.-k sem kényszerülnek csupán azért a társasági szerződés módosítására, hogy a "taggyűlés" szót mindenütt a "tagok gyűlése" fordulatra változtassák.

Alapvető változást jelent, hogy a kft.-k esetében nem lesz kötelező a hárommilliós törzstőke, illetve az egymillió forint készpénz, hanem mindössze ezer forintra lesz szükség. A bankok vagy a biztosítók esetében sem írnak elő kötelező összeget, így a cégformák közötti egyenlőség érvényesítése is indokolja ezt a változást.
A jogalkotó célja az is, hogy Magyarország ne várja meg, amíg az unión belül általánossá válnak ezek a kedvezőbb szabályok, hanem álljon elő maga a jó példával. A tervezet szeptemberben a parlament elé kerülhet, s a módosítások akár az év vége előtt hatályba léphetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?