2021. január 22. péntek Vince, Artúr

Rém értékes papíros lapul a magyar zsebekben: szinte az egész világon elfogadják


Bizony-bizony a magyar útlevél világviszonylatban is igen erősnek számít. A világranglistán a 10. legerősebbnek, igaz még így is több mint 20 ország van úgymond előttünk, de Kelet-Európából nézve gyakorlatilag miénk a legerősebb, hiszen előttünk már tényleg csak a nyugat van, miközben a lemaradásunk néhány országnyi vízumkötelesség csupán.

A világ országainak útlevelei közül egyesek jóval több szabadágra jogosítanak fel, mint mások. A legfrissebb útlevél-index alapján ismét a japán útlevél lett ilyen értelemben a legértékesebb a világon, hiszen annak birtokában az állampolgárok nem kevesebb, mint 191 országba utazhatnak el vízum engedély nélkül. A rangsorban második helyen szintén egy ázsiai ország, Szingapúr futott be 190 utazási lehetőséggel, míg a 3. helyen holtversenyben Németország és Dél-Korea végzett 189 országgal.

A negyedik helyen négyes holtverseny alakult ki, a finneknek, az olaszoknak, a luxemburgiaknak és a spanyoloknak ugyanis egyaránt 188 országra érvényes vízummentességet biztosít a nemzeti útlevelük. Az ötödik helyen található Ausztriának és Dániának 187-et.

Magyarország az összesített ranglistán a 10. helyen szerepel, hazánk útlevelével ugyanis összesen 182 országba lehet elutazni vízum nélkül. Ez több, mint amennyibe az izlandiak, lengyelek, szlovákok vagy akár a románok, horvátok tudnak. A 10. helyünk jelen helyzetben azonban a sok holtverseny miatt a valóságban azt jelenti, hogy összességében a magyarok a világon a 27. legértékesebb útlevéllel rendelkeznek.

Európában a leggyengébb útlevéllel az Ukrajna, Montenegró, Észak-Macedónia, Moldova, Bosznia és Hercegovina, Grúzia és Albánia kontingens rendelkezik. Ezekből az országokból sorrendben 130, 124, 124, 120, 117, 115, illetve 114 országba lehet utazni a helyi útlevéllel vízumkötelesség nélkül. 

Az összesített világranglista végén Afganisztán található, ami azt jelenti, hogy az afgán útlevél a leggyengébb a világon, az itteniek vízum nélkül mindössze 26 országba utazhatnak. Őelőttük a lista végén Irak, Szíria, Pakisztán, Jemen és Szomália található, ebben a sorrendben 28, 29, 32, illetve 33-33 vízummentes célországgal.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Hiába van kanyarban az orosz vakcina: a magyarok köszönik, nem kérnek belőle
13 ezer fő töltötte ki a Pénzcentrum nagy covid-vakcina kutatását.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked