Órákra vagyunk a Brexittől: ez lesz a kinti magyarokkal és az utazókkal

2020. január 31. 14:01

Itt a vége: éjféltől Nagy-Britannia már nem lesz tagja az EU-nak. A Brexit rengeteg szálon érinti a magyarokat is, gondoljunk csak például több tízezer honfitársunkra, aki a szigetországban dolgozik. De az egyszerű turistákra is hatással lesz a kilépés. A Pénzcentrum összeszedte, mit lehet eddig tudni.

Az immáron három és fél éve tartó huzavona törénéseire visszatekintve mi magunk sem gondoltuk, hogy egyszer le fogjuk írni, de

nemegészen fél nap múlva Nagy-Britannia már nem lesz uniós tagállam.

Egészen pontosan közép-európai idő szerint éjfélkol szűnik meg a brit tagság, és kezdődik meg a december 31-ig tartó átmeneti időszak - ez alatt tárgyalják le a kilépés pontos feltételeit az EU-val. Januárig tehát továbbra is szabadon lehet munkát vállalni az Egyesült Királyságban minden magyar, illetve EU-s állampolgárnak. Mivel százezres nagyságrendben élnek és dolgoznak magyarok Nagy-Britanniában, az ő életüket is döntően befolyásolja az ország szakítása az EU-val.

Egészen a múlt hétig még az volt a mondás, hogy azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen az Egyesült Királyságban laknak, a brit tagság megszűnése után is maradhatnak az országban. Érvényben maradnak jelenlegi jogosultságaik is, de letelepedett jogi státusért - vagyis meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. Ezt a decemberi adatok szerint majdnem 80 ezer magyar meg is tette

Január 22-én úgy módosították azonban a Brexit-törvényt, hogy az Egyesült Királyságban élő és a Brexit után is maradni kívánó külföldi EU-állampolgároknak automatikusan biztosítani kell a további tartózkodási jogot, és erről a brit kormánynak fizikai formában létező dokumentumban kell tájékoztatnia őket. Ezt tudomásunk szerint nem vették ki a végleges törvényből sem.

Mi lesz 2021-ben?

Annak már nehezebb dolga lesz, aki az átmeneti időszak lejárta után akarna kimenni dolgozni. Bár még hivatalos szabályozások nem születtek, de a konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni. Eszerint előnyben részesülnek az elbíráláskot azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Most akkor kell vízum, vagy nem?

Ez egyelőre nem tisztázott, az átmeneti időszakban fektetik le az Egyesült Királyságba utazás szabályait. Január elsejéig semmi nem fog változni a mostani helyzethez képest, tehát aki angliai kiruccanást tervez, annak elég a személyi is a határátlépéshez - a lényeg, hogy az utazás utolsó napjáig érvényes legyen az okmány. Szigorúbb határellenőrzésekre a szakértők nem számítanak, hiszen az ország eddig sem volt tagja az automatikus belépést biztosító schengeni övezetnek. Sokkal valószínűbb, hogy olyami rendszer lesz, mint a szintén nem EU-tag Svájcban, ahol az uniós polgárok 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak.

Az is a jövő zenéje még, hogy mi lesz azokkal az uniós alapelvekkel, amelyek az utazók jogait garantálják - pl. járatkésés esetén garantált kártalanítás, ha az EU-n belül illetve onnan kifelé vagy befelé vonattal vagy repülővel utaznak. Ezekről is az átmeneti időszakban egyeztetnek, várhatóan a britek Norvégia és Izland példáját fogják követni, akik szintén nem uniós tagországok, de betartják az előírásokat.

Hasonlóan nem tudni, mi lesz a roagming-díjakkal, amiket ugye az unión belül eltöröltek. Ezekről is csak a későbbiekben lesz szó, de egyfelől a szolgáltatók sem akarnak hátrányba kerülni, így elképzelhető, hogy továbbra is biztosítani fogják az előnyöket az ügyfeleknek. Másrészt ismét csak Svájcot lehet felhozni példaként, ahol szintén nincsenek roaming-díjak az unión belüli hívásokra, és az internetre - valószínű, hogy a britek is hasonlóban gondolkodnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem