2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Itt a Hyundai nagy bejelentése: filléres kisautó érkezik Magyarországra


Bemutatták a Hyundai legújabb városi kisautóját, az i10-es várhatóan egy hónapon belül érkezik a márkakereskedésekbe, és már 3,3 millió forintért is meg lehet venni.

Izgalmas évet zárt a Hyundai, Magyarországon és Európában is jól teljesített a márka 2019-ben, az eladások a piaci átlag felett bővültek - ismertette Kovács Pál, a Hyundai Holding Kft. ügyvezetője a vállalat sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették az új i10-est, illetve érkezik az i30-as faceliftje, az új i20-as modell, illetve a márka SUV-családja is megújul az év végéig.

Nem félnek az új európai kvótáktól, ám 2020 egy nehéz év lesz acégvezető szerint, de a Hyundai felkészült, több hibrid, illetve elektromos autó van a kínálatban, és érkezik még több ilyen modell. Ám Kovács szerint az új szabályozás lehetőségeket is rejt, hiszen folyamatosan fejleszteni kell a palettán. Az ügyvezető ismertette, hogy a Hyundai sportos modelljeinél is érkeznek újdonságok, az N és az N-line szériák fontosak lesznek az idei évben is, az összes új modell megkapja a sportos csomagot.

Megérkezett az új i10-es

A miniautók kategóriájában mutatkozott be az új Hyundai i10-es, Kovács Pál szerint sok márka elhagyja ezt a kategóriát a szén-dioxid kvóta miatt - vagy tisztán elektromos miniautókat állítanak elő. Az ügyvezető szerint ezekre a modellekre szükség van a városi közlekedésben, vagy egy második autóknak. Az új i10-es kapcsán Kovács arról beszélt, hogy a modellnek van létjogosultsága, március-áprilisban érkezik majd a márkakereskedésekbe.

N-line kivitel is lesz belőle, illetve többféle erőforrással lesz rendelhető az új i10-es. Az árlista szerint 3,3 millió forintról indul a Hyundai új kisautója, a legjobban felszerlt i10-esért pedig 4,6 millió forintot kell fizetni.

A Hyundai a Save the Children alapítványt is támogatja a modell bevezetésével: minden egyes tesztvezetés után 25 eurót utalnak a szervezetnek.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk