2020. december 5. szombat Vilma

Így húzhatnák ki a bajból Matolcsyék a magyar családokat: miért nem lépnek?


Történelmi mélypontra esett a forint az euróval és a dollárral szemben is, ami a nyár beköszöntével súlyosan érinti azokat a magyar családokat, akik nyaralni indulnak, de azok is bőrükön fogják érezni a gyengélkedő forint hatását, akik nem mennek külföldre. A legfontosabb szereplő a kérdésben, aki azonnal megállíthatná a forint esését, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ők viszont nem fogják megóvni a magyar családokat a pluszköltségektől, legalábbis egyelőre. 

Legutóbb ma reggel foglalkoztunk vele, hogy történelmi mélypontjára jutott a magyar fizetőeszköz értéke a dollárral és az euróval szemben, azzal a kérdéssel pedig, hogy ez hogyan érinti a magyar családok idei nyaralását, ebben a cikkben foglalkoztunk. Röviden összefoglalva: minél gyengébb a magyar fizetőeszköz az úti célunk valutájához képest, annál drágább a külföldi nyaralás forintban. 

A forint árfolyama pedig így alakult az elmúlt években:

A fentiek alapján nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti árakat az ideiekkel egy sima szorzattal, hisz ezen idő alatt a forint és az euro, valamint a dollár is vesztettek az értékükből (ez az infláció), ráadásul valutánként különböző mértékben. 

És pont itt, az inflációnál jön képbe a Magyar Nemzeti Bank, melynek célja, hogy a forint vásárlóértéke megmaradjon, tehát árstabilitás legyen hazánkban, az éves infláció mértéke pedig 3 százalék körül alakuljon.

Ezen inflációs cél elérésére a jegybanknak több eszköze is van, ezek közül az egyik legfontosabb a kamatráták meghatározása a Monetáris Tanács döntésein keresztül. E kamatrátáktól függ többek között, hogy 

  • az állam mennyi pénzt fizet a tevékenysége finanszírozására kölcsönadott pénzekre a hitelezőknek (ez az államkötvények hozama), 
  • a bankok mennyiért adnak kölcsön pénzt egymásnak, továbbá, hogy
  • miképpen alakulnak a vállalati és lakossági hitelkamatok is.
A Monetáris Tanács tagjai

Matolcsy György - az MNB elnöke
Gerhardt Ferenc - az MNB alelnöke
Windisch László - az MNB alelnöke
Nagy Márton - az MNB alelnöke
Báger Gusztáv
Kardkovács Kolos
Korcziszky György
Parragh Bianka
Pleischinger Gyula

Amennyiben alacsony a kamat, akkor a vállalkozások (és az állam) olcsón jutnak pénzhez, ezt hívják laza monetáris politikának, ami alapvetően támogatja, hogy fejlődjön a gazdaság, ezt láthatjuk az elmúlt években. 

A kamatrátákkal ugyanakkor az árfolyamra is hatást lehet gyakorolni.

Ez azért fontos, mert régi megfigyelés, hogy amennyiben gyengül a forint, akkor beindul az infláció, hisz a vállalatok külföldről csak drágábban tudják beszerezni a termékeket, amiket majd drágábban értékesítenek a vásárlóknak. Ez bizonyos szektorokban vagy termékek esetén elég egyértelmű (mondjuk a benzin estetében), máshol viszont már nem ennyire, de erről később.

A jegybanknak tehát, ha el akarja érni a már említett árfolyamstabilitást Magyarországon, a nagyobb valutákkal szembeni forintárfolyamon is elvileg rajta kéne tartania a szemét. Az MNB alapkamata viszont évek óta csökken, és érdekes grafikont kapunk, ha az alapkamatot egy grafikonon ábrázoljuk az euro árfolyamával.

A fentiekből ezen az idősíkon az derül ki, hogy ahogy csökkentették az elmúlt években a kamatot, úgy gyengült a forint az euróhoz képest. Jelenleg pedig az is igaz, hogy a magyar családok nyaralásán segíthetne a jegybank Monetáris Tanácsa, hisz ha megemelné a kamatokat, akkor ettől várhatóan

  • erősödne a forint, így csökkenne az euro és a kuna árfolyama, 
  • amitől pedig olcsóbbá válnának a külföldi nyaralások. 

Mindemellett a már említett benzináron is segítene az erősebb forint, hisz az olaj világpiaci árán kívül a dollár árfolyama is jelentős mértékben befolyásolja, hogy mennyit kell fizetni a benzinért a hazai töltőállomásokon.

De akkor miért nem lép a Monetáris Tanács és emeli meg a kamatokat?

A 2008-as válság óta azt figyeltük meg, hogy az árfolyamváltozás nincs akkora hatással az inflációra, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy hiába gyengül a forint az euróval szemben, az árak nem indulnak meg Magyarországon olyan elánnal fölfelé, mint ahogy az 2008 előtt megfigyelhető volt

- mondta el a Pénzcentrumnak Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A szakértő hozzátette, hogy mivel a jegybanknak önmagában nincs árfolyamcélja, ha azt látja, hogy hiába kerül egyre több forintba egy euro, a magyarországi árak stabilak maradnak, akkor nem fog kamatot emelni, hisz célját, a hazai árak stabilitását így is eléri, az alacsony kamatokkal pedig támogathatja a gazdaság növekedését. Mindemellett ez nem azt jelenti, hogy a jegybanknál azt gondolják, hogy semmilyen hatással nincs az euro árfolyama a hazai árakra.

Az elemzői várakozások szerint 330-340 forintnál már elképzelhető, hogy a jegybank szigorít a politikáján, ez ugyanis már nagyobb mértékben lehetne hatással a hazai infláció szintjére

- nyilatkozta Madár István a Pénzcentrumnak. 

Az árfolyamgyengülés azonban nemcsak nekünk szúrt szemet. Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - írja az Mfor, ami a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendben szúrta ki az információt. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Máthé Zoltán

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk