Így húzhatnák ki a bajból Matolcsyék a magyar családokat: miért nem lépnek?

2018. június 28. 12:00

Történelmi mélypontra esett a forint az euróval és a dollárral szemben is, ami a nyár beköszöntével súlyosan érinti azokat a magyar családokat, akik nyaralni indulnak, de azok is bőrükön fogják érezni a gyengélkedő forint hatását, akik nem mennek külföldre. A legfontosabb szereplő a kérdésben, aki azonnal megállíthatná a forint esését, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ők viszont nem fogják megóvni a magyar családokat a pluszköltségektől, legalábbis egyelőre. 

Legutóbb ma reggel foglalkoztunk vele, hogy történelmi mélypontjára jutott a magyar fizetőeszköz értéke a dollárral és az euróval szemben, azzal a kérdéssel pedig, hogy ez hogyan érinti a magyar családok idei nyaralását, ebben a cikkben foglalkoztunk. Röviden összefoglalva: minél gyengébb a magyar fizetőeszköz az úti célunk valutájához képest, annál drágább a külföldi nyaralás forintban. 

A forint árfolyama pedig így alakult az elmúlt években:

A fentiek alapján nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti árakat az ideiekkel egy sima szorzattal, hisz ezen idő alatt a forint és az euro, valamint a dollár is vesztettek az értékükből (ez az infláció), ráadásul valutánként különböző mértékben. 

És pont itt, az inflációnál jön képbe a Magyar Nemzeti Bank, melynek célja, hogy a forint vásárlóértéke megmaradjon, tehát árstabilitás legyen hazánkban, az éves infláció mértéke pedig 3 százalék körül alakuljon.

Ezen inflációs cél elérésére a jegybanknak több eszköze is van, ezek közül az egyik legfontosabb a kamatráták meghatározása a Monetáris Tanács döntésein keresztül. E kamatrátáktól függ többek között, hogy 

  • az állam mennyi pénzt fizet a tevékenysége finanszírozására kölcsönadott pénzekre a hitelezőknek (ez az államkötvények hozama), 
  • a bankok mennyiért adnak kölcsön pénzt egymásnak, továbbá, hogy
  • miképpen alakulnak a vállalati és lakossági hitelkamatok is.
A Monetáris Tanács tagjai

Matolcsy György - az MNB elnöke
Gerhardt Ferenc - az MNB alelnöke

Windisch László - az MNB alelnöke
Nagy Márton - az MNB alelnöke
Báger Gusztáv
Kardkovács Kolos
Korcziszky György
Parragh Bianka
Pleischinger Gyula

Amennyiben alacsony a kamat, akkor a vállalkozások (és az állam) olcsón jutnak pénzhez, ezt hívják laza monetáris politikának, ami alapvetően támogatja, hogy fejlődjön a gazdaság, ezt láthatjuk az elmúlt években. 

A kamatrátákkal ugyanakkor az árfolyamra is hatást lehet gyakorolni.

Ez azért fontos, mert régi megfigyelés, hogy amennyiben gyengül a forint, akkor beindul az infláció, hisz a vállalatok külföldről csak drágábban tudják beszerezni a termékeket, amiket majd drágábban értékesítenek a vásárlóknak. Ez bizonyos szektorokban vagy termékek esetén elég egyértelmű (mondjuk a benzin estetében), máshol viszont már nem ennyire, de erről később.

A jegybanknak tehát, ha el akarja érni a már említett árfolyamstabilitást Magyarországon, a nagyobb valutákkal szembeni forintárfolyamon is elvileg rajta kéne tartania a szemét. Az MNB alapkamata viszont évek óta csökken, és érdekes grafikont kapunk, ha az alapkamatot egy grafikonon ábrázoljuk az euro árfolyamával.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiekből ezen az idősíkon az derül ki, hogy ahogy csökkentették az elmúlt években a kamatot, úgy gyengült a forint az euróhoz képest. Jelenleg pedig az is igaz, hogy a magyar családok nyaralásán segíthetne a jegybank Monetáris Tanácsa, hisz ha megemelné a kamatokat, akkor ettől várhatóan

  • erősödne a forint, így csökkenne az euro és a kuna árfolyama, 
  • amitől pedig olcsóbbá válnának a külföldi nyaralások. 

Mindemellett a már említett benzináron is segítene az erősebb forint, hisz az olaj világpiaci árán kívül a dollár árfolyama is jelentős mértékben befolyásolja, hogy mennyit kell fizetni a benzinért a hazai töltőállomásokon.

De akkor miért nem lép a Monetáris Tanács és emeli meg a kamatokat?

A 2008-as válság óta azt figyeltük meg, hogy az árfolyamváltozás nincs akkora hatással az inflációra, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy hiába gyengül a forint az euróval szemben, az árak nem indulnak meg Magyarországon olyan elánnal fölfelé, mint ahogy az 2008 előtt megfigyelhető volt

- mondta el a Pénzcentrumnak Madár István, a Portfolio vezető elemzője. A szakértő hozzátette, hogy mivel a jegybanknak önmagában nincs árfolyamcélja, ha azt látja, hogy hiába kerül egyre több forintba egy euro, a magyarországi árak stabilak maradnak, akkor nem fog kamatot emelni, hisz célját, a hazai árak stabilitását így is eléri, az alacsony kamatokkal pedig támogathatja a gazdaság növekedését. Mindemellett ez nem azt jelenti, hogy a jegybanknál azt gondolják, hogy semmilyen hatással nincs az euro árfolyama a hazai árakra.

Az elemzői várakozások szerint 330-340 forintnál már elképzelhető, hogy a jegybank szigorít a politikáján, ez ugyanis már nagyobb mértékben lehetne hatással a hazai infláció szintjére

- nyilatkozta Madár István a Pénzcentrumnak. 

Az árfolyamgyengülés azonban nemcsak nekünk szúrt szemet. Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - írja az Mfor, ami a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendben szúrta ki az információt. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

Borítókép forrása: MTI Fotó / Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem