26 °C Budapest
Baska Voda, a tourist town on the Makarska Riviera, Dalmatia, Croatia

Ennyire biztonságos úticél Horvátország: megszólalt a belügyminisztérium

MTI
2023. június 28. 16:47

Horvátország biztonságos idegenforgalmi célpont - jelentette ki Davor Bozinovic horvát belügyminiszter szerdán Velika Goricában, A fenntartható turizmus jelenlegi kihívásai című konferencián. Leszögezte: az ország számára kiemelt jelentőségű nyári idényben fontos feladat hárul a rendőrségre, mert a turisták olyan úti célokat igyekeznek választani, amelyek nemcsak szépek, de biztonságosak is.

"Horvátországot a nemzetközi turisztikai piacon biztonságos idegenforgalmi célpontként ismerik el, és ez olyan védjegy, amelyet nagy becsben tartunk, és amely a rendőrség érdeme is" - mutatott rá a tárcavezető. Emlékeztetett: 2022-ben a külföldi turistáktól származó bevételek elérték a 13,1 milliárd eurót, ami 44 százalékkal több, mint 2021-ben, és 24 százalékkal több, mint 2019-ben volt. A horvát turisztikai szakma rekordévet vár 2023-ra, 15 millió külföldi turista érkezésére számítanak. Bozinovic hozzátette: az elmúlt néhány évben a migrációs válság, a terrortámadások, a háborúk, a természeti katasztrófák, valamint a járványok miatt a világ számos pontján prioritássá váltak a biztonsági kérdések.

A magas szintű biztonságot Horvátországnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe lépése óta a tagállamok közötti erős rendőrségi és igazságügyi együttműködés is biztosíthatja - mutatott rá. Emlékeztetett arra, hogy a 2006-ban elindították a Safe Tourist Destination (Biztonságos turisztikai célpont) projektet, amelynek keretében a nyári hónapokban más országok rendőrei együtt járőröznek horvát kollégáikkal a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben, hogy segítsék a turistákat. Idén 19 ország 22 rendőri szervezete jelentkezett a szolgálatra - húzta alá a miniszter.

A hatékony válságkezelés további előnyeként említette a júniusban elindított "korai figyelmeztető és válságkezelő rendszert", amely egyedülálló eszközként Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat és az országban tartózkodó turistákat a különböző fenyegetésekről és azokról az intézkedésekről, amelyeket meg kell tenniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm