11 °C Budapest
Old Tbilisi city part.

Ezek a legolcsóbb úti célok Európában: így tényleg fillérekből kijöhet egy nyaralás

2023. február 12. 15:33

Egy ország kultúrájának megismerésénél nincs jobb, mint egy pár napos intenzív városnézés, mely során a lehető legtöbb információt begyűjtjük. Szerencsére ma már rengeteg európai főváros karnyújtásnyira került az olcsó repjegeknek hála, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy bizonyos rejtett költségek felmerülhetnek utazás során, például ha a kiszemelt országban a szolgáltatások árai az egekben vannak. Hogy senkit ne érjen kellemetlen meglepetés, a legfrissebb adatok alapján összeszedtük a legolcsóbb európai városokat 2023-ra.

Egy kellemes városban eltöltött idő az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megismerkedjünk az adott ország kultúrájával. A városlátogatások olyan teljes körű, mélyreható elmélyülést nyújtanak, amire a tengerparti üdülőhelyek és a távoli vidéki szállodák ritkán képesek.

A kulturális gyorstalpaló tanfolyamoknak azonban ára van, méghozzá rejtett ára – erről már több alkalommal is írtunk a Pénzcentrumon. A pár ezer forintos repülőjegyek Budapestrtők Velencébe már hamar elkelnek, de Velence Európa egyik legdrágább városának számít, ami a szállást és az étkezést illeti. Éppen ezért a CNTraveller friss adatok alapján összeszedte a legolcsóbb európai városokat 2023-ra.

Athén, Görögország

A Post Office City Costs Barometer idei kiadványa szerint Görögország történelmi fővárosa a legolcsóbb hely egy európai városlátogatáshoz, sőt, megállapította, hogy az árak 15 százalékkal csökkentek 2021 óta. Az athéni szállodák különösen jó ár-érték arányúak, rengeteg kis családi és butikszobával. A felmérés szerint két éjszaka egy háromcsillagos szállodában két vendég számára átlagosan 40 ezer forint.

Lisszabon, Portugália

Budapestről több olcsó fapados is repül Lisszabonba, és bár a portugál főváros díjnyertes éttermeiről híres, az utazók olcsón vacsorázhatnak - Athén után ez a legolcsóbb város. Egy háromfogásos vacsoráért átlagosan 15 ezer forint körül kell fizetnünk. A tömegközlekedés 1,5 euró körüli összegbe kerül, egy sör nagyjából 2 euró. Emellett Lisszabonban rengeteg megfizethető árú szálloda áll rendelkezésre, de sokat spórolhat, aki Airbnb-t választ. A város néhány legtrendibb Airbnb-je a Lapa negyedben éjszakánként 20 ezer forint körüli összegért foglalható.

Klagenfurt, Ausztria

Klagenfurt Ausztria egyik legolcsóbb városának számít, a főételek 6 euró körül vannak, a Benediktinerplatzon található termelői piac remek hely a helyi alkudozáshoz, és a Wörthersee keleti partján fekvő való fekvése az egyik legfestőibb várossá teszi Klagenfurtot. Júniusban a legolcsóbb a látogatás, mielőtt a nyaraló tömegek és a vad fürdőzők ellepik a vízpartot.

Kaunas, Litvánia

Vilnius már régóta vezeti a legolcsóbb nyaralóhelyek listáját, de a tőle nyugatra fekvő Kaunas még nála is olcsóbb. Az évente megrendezésre kerülő CityTelling Fesztiválon a város zsidó örökségét a középpontba helyező előadások és kiállítások széles választéka várja a látogatókat, és a legtöbb eseményre ingyenes a belépés. Egy négycsillagos szállodai szoba pedig mindössze 24 ezer forintba kerül éjszakánként. A Baltikum legszebb városára nyíló kilátásért az Aleksoto-hegyre felvezető siklóvasút mindössze néhány euróba kerül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Brassó, Erdély, Románia

Brassót a Déli-Kárpátok veszi körül és a történelmi Erdély fővárosaként tartják számon. A város számtalan látnivalóval várja a turistákat, itt tényleg sokat tanulhatunk Erdélyről is és természetesen túrázásra is van lehetőséged az egykori Barcaság területén. A Tampa-hegy tetejére felvezető drótkötélpálya mindössze 20 lejbe (1500 forintba) kerül, és a szállást is megúszhatjuk 20 ezer forint alatt éjszakánként.

Szófia, Bulgária

A Post Office Holiday Money Report 2022 című jelentésében Bulgária nem csak a legolcsóbb európai úti célként végzett az élen (Törökországgal együtt), de az ország a világ legolcsóbb síközpontjainak is otthont ad. A főváros, Szófia alig több mint 10 km-re fekszik a Vitosha-hegységtől, amely lenyűgöző téli feltételeket biztosít a hóőrültek számára, és a franciaországi vagy olaszországi síközpontok árának töredékébe kerül. A bor és a bolgár sörök köztudottan olcsók, Szófia belvárosa pedig híres az energikus hangulatáról.

Tbiliszi, Grúzia

Míg a kontinensen túli a legdrágább hely Grúziában, európai mércével mérve rendkívül megfizethető a nyaralók számára. Az elmúlt néhány évben új szállodák egész sora nyílt meg Tbilisziben, már akár 10 ezer forint alatt is találunk szállást. Az ínyenceknek érdemes asztalt foglalniuk a Barbarestanban, egy családi étteremben, ahol az ételek autentikus receptek alapján és helyi alapanyagokkal készülnek, és ahol fejenként 18 ezer forint körüli áron lehet enni – ez nem rossz egy olyan helytől, amelyet a World's 50 Best Restaurants (A világ 50 legjobb étterme) közé választottak.

Old Tbilisi city part.
Old Tbilisi city part.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm