5 °C Budapest
Felejtsd el Párizst, Rómát, Londont: ezek lesznek az utazók kedvencei a jövőben

Felejtsd el Párizst, Rómát, Londont: ezek lesznek az utazók kedvencei a jövőben

2022. július 29. 19:04

Elfeledett, vagy soha fel sem fedezett európai városokat gyűjtöttünk össze, ahol legalább annyi enni-, látni-, tennivaló van, mint a híres turistaközpontokban, azzal a különbséggel, hogy itt nem fogsz találkozni sem turisták folyamatos rohamával, sem pedig csillagászati árakkal. Norvégia, Albánia, Spanyolország, Észak-Macedónia vagy éppen Svédország, sokkal több kincset rejt, mint eddig hitted.

Ha európai utazásokról van szó, az olyan népszerű városok, mint Párizs és Róma jutnak általában az emberek eszébe, holott a kontinens ezeknél lényegesen több kincset tartogat. És bár nem mernénk azt ajánlani egyetlen utazónak sem, hogy hagyja ki a világ legjelentősebb kulturális és kulináris központjait, Európa tényleg tele van olyan meglepő úti célokkal, amelyek messze felülmúlják az elvárásaikat - és nem csak azért, mert soha eszünkbe sem jutott ellátogatni oda.

Az UNWTO legfrissebb Turisztikai Világbarométere szerint 2022 január-márciusában a nemzetközi turizmus 182%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és az úti célok világszerte 117 millió nemzetközi érkezőt fogadtak, szemben a 2021 első negyedévi 41 millióval. Az első három hónapra vonatkozó 76 millió extra nemzetközi utazásból mintegy 47 milliót márciusban regisztráltak, ami azt mutatja, hogy a fellendülés egyre nagyobb ütemben halad. Az UNWTO adatai azt mutatják, hogy 2022 első negyedévében Európa csaknem négyszer annyi nemzetközi érkezőt fogadott (+280%), mint 2021 első negyedévében, és az eredményeket az erős régión belüli keresletnek köszönhető.

Európa sokkal több, mint Róma, Párizs vagy Barcelona

Utazási szakemberek és európai székhelyű írókat hívott segítségül Cntraveler csapata, hogy összeállítsák a listát a leginkább alulértékelt európai városokról. A felsorolásban helyet kapott a svédországi kisvárosoktól kezdve a balti államok kevésbé ismert fővárosaiig rengeteg elfeledett, vagy tán soha fel sem fedezett célpont. Lehet, hogy kevesebb oldalt foglalnak el az útikönyvekben, mint más népszerű helyek, de ezek a városok ugyanannyi természeti szépséggel és izgalmas látnivalókkal rendelkeznek, mint híresebb társaik. 

Trondheim, Norvégia

1050 és 1536 között Trondheim volt Európa egyik legfontosabb zarándokhelye. A városban található Norvégia egyik legjobb szállodája és számos Michelin-csillagos étterem. Megtekinthetjük itt a gyönyörű Nidaros-székesegyházat, a középkori érseki palotát, a Sverresborg Trøndelag Néprajzi Múzeumot és más érdekességeket. A folyón és a Trondheimsfjordon hajókirándulást, tengeri kajakozást, kerékpártúrákat és kirándulásokat is tehet a fontos viking helyszínekre, például a Stiklestadba. A látogatók száma nem tükrözi Trondheim kvalitásait és jelentőségét Európában.

Tirana, Albánia

A Tiranába tett látogatás bepillantást nyújt Albánia felkavaró, ugyanakkor magával ragadó közelmúltbeli történelmébe és egy élénk, gyorsan fejlődő fővárosból ad élénkítő ízelítőt. Itt az ország kommunista fejezetének lenyűgöző építészeti emlékei és egy kifejezetten fiatalos energia ötvöződik, amelyet talán a legjobban az 1988-as monumentális tiranai piramis átalakulása jellemez, amely egy fiatalos kulturális központtá vált. A város jól bejárható és tele van olyan helyekkel, ahol egyszerűen csak "lenni". A Tiranát körülvevő tájat és a kilátást a Dajti-hegyre a drótkötélpályáról élvezhetjük, majd a Mullixhiu étteremben, amely a Grand Park szélén fekvő vidéki menedékhelynek tűnik, egy kulináris utazást tehetünk Albániában. Ha a tiranai éjszakai élet legjavát szeretnénk megtapasztalni, irány a Blloku negyed.

Zamora, Spanyolország

Zamora és 60 ezer lakosa hamarosan felkerül a turizmus térképére, köszönhetően a Madridból induló új AVE-nek (nagysebességű vonat), amellyel mindössze egy óra alatt lesz elérhető a fővárosból. Arról a városról beszélünk, ahol egész Európában a legtöbb román stílusú templom található (pontosan 24), amelyek mindegyike a 12. és 13. század környékén épült. Ezenkívül Zamora a modernista művészeti épületek egyik legfontosabb centruma Spanyolországban, talán a harmadik Barcelona és Melilla után. De ha valamiről tényleg híres Zamora, akkor az a Szent Hét, amely Spanyolország egyik legszebb, legdrámaibb és legmegrázóbb ünnepe. Akármikor is látogatsz el, mindenképpen kóstold meg a város hagyományos ételeit, például a nem túl ismert "arroz a la zamorana"-t, a hússal, sonkával főzött és kemencében elkészített rizst.

Trogir, Horvátország

Trogir óvárosa egy apró szigeten található, csak úgy árad belőle a bűbáj. Szűk, ősi utcái középkori polgárházakkal szegélyezett labirintust alkotnak. A nyüzsgő, kávézókkal és éttermekkel szegélyezett tengerparti sétányon nyári napokon nyüzsög. A város számos gyönyörű és jól megőrzött épülettel büszkélkedhet a 13-15. század közötti dicsőséges korszakából. A román és reneszánsz épületek gazdag gyűjteménye 1997-ben az UNESCO világörökségi státuszát érdemelte ki.Böngéssz a piacon, sétálj a Riva partján, vagy fedezd fel a velencei erődöt - Trogir sok mindent rejt magában. A Splittől mindössze 30 percre fekvő város tökéletes alternatíva azoknak az utazóknak is, akik látni és élvezni szeretnék Splitet, de nem szeretnének egy nagyvárosban maradni. Innen Sibenik történelmi tengerparti város, a Krka Nemzeti Park és Solin ősi romjai is könnyen megközelíthetőek.

Narbonne, Franciaország

Narbonne Délnyugat-Franciaországban található, de amikor a legtöbb utazó erre a vidékre érkezik, akkor vagy Toulouse környékére, vagy egyenesen az egykori római tengerparttól keletre fekvő, ismertebb városokba, Montpellier-be, Arles-ba, vagy még távolabb Marseille-be és a Provence-Côte d'Azur régióba megy. Nagy kár, hiszen Narbonne elképesztő szépség, tengerpart, rengeteg látnivaló és étel várja a látogatókat. Az utazók megnézhetik a flamingókat a Narbonne-i Regionális Természeti Parkban, lovagolhatnak is itt, meglátogathatják a középkori történelmi városközpontot, és megállhatnak a Foster + Partners által tervezett új múzeumban, a Narbo Via-ban, amely az ókori tengeri főváros római kori történelmére összpontosít.

Petworth, Anglia

Petworth egy tökéletesen megőrződött angol piacváros a South Downs Nemzeti Park szívében, mostanra számos független üzlet, kávézó és csemegebolt sorakozik a festői macskaköves utcákon és rejtett sikátorokban. Ez a jellegzetesen angol város és környéke tényleg kihagyhatatlan úti cél. A környék egyik legnagyobb birtokát, a Cowdray Parkot világszerte a brit póló, a királyok sportjának otthonaként ismerik. A városban található még a 17. századi Petworth House, a Twenty (a kortárs divat ínyenceinek egy célpontja) és a The Hungry Guest csemegebolt (csokoládés brownie-jukért meg kell halni!). Mindenképpen nézzük meg a South Downs egyik csücskében megbúvó levendulamezőket is, amelyek minden júliusban nyitva állnak a látogatók előtt.

Szaloniki, Görögország

Szaloniki rendre alulmarad Athénnal szemben, ha népszerűségről van szó, de Görögország második legnagyobb városa mindenképpen megér egy látogatást. Elsősorban enni érdemes itt, hiszen 2021 novemberében az UNESCO Görögország elsőszámú gasztronómiai városának nevezte el. Bár történelmi kínálata talán kevésbé grandiózus, mint az Akropolisz, nem kevésbé gazdag: gondoljunk csak a jól megőrzött római fórumra, a Rotunda freskóira és az oszmán hamamokra. Amit sokan nem tudnak a városról, az a gazdag multikulturális öröksége. A 20. század elején például Thesszalonikiben élt Európa legnagyobb zsidó lakossága, és ennek a zsidó közösségnek az öröksége (különösen az építészet terén) mindenütt ott van, ha tudod, hol keresd.

Ohrid, Észak-Macedónia

Mindannyian tudjuk, hogy a Balkán lenyűgöző tengerparti helyeknek ad otthont, de ne feledkezzünk meg a régió tavairól sem! Európa egyik legrégebbi és legmélyebb tava, az Ohridi-tó Észak-Macedónia és Albánia között terül el. Az észak-macedóniai parton fekvő, névadó Ohrid városa tökéletes helyszíne egy tóparti pihenésnek, amely az édesvízi fürdőzést és napozást a lenyűgöző természettel és a bizánci vallási történelemmel és építészettel ötvözi. Potpesh vagy Kaneo strandján a víz mellett töltött pihentető délelőtt után sétáljon végig az UNESCO által védett város sétányán és hangulatos macskaköves utcáin. Ha történelmi élményt szeretnél, menj fel Kaneóban a sziklákon álló Szent János-templomhoz, vagy csodáld meg a lenyűgöző kilátást Sámuel cár erődjéből, mielőtt felfedeznéd Ohrid ókori makedón színházát.

Cork, Írország

A turisták által gyakran figyelmen kívül hagyott Cork egy nyüzsgő, barátságos, kedves hangulatú város. Írország kulináris fővárosának tartják, pezsgő éttermi szcénája van, egyedi kocsmák és szeszfőzdék, és az angol piac az egyik legjobb élelmiszerpiac Európában. Cork gyalogosan is könnyen bejárható, és számos galéria, múzeum, katedrális és történelmi látnivaló várja a látogatókat.

Gdańsk, Lengyelország

Gdańsk-ot gyakran csak egy tengerjáró hajókirándulás részeként látogatják meg a turisták, de valójában több napra elegendő történelmi látnivalót és remek ételeket kínál. Merülj el mélyen a második világháború történelmében a Második Világháborús Múzeumban, amely az egyik legátfogóbb, ahol valaha is jártál. A Westerplatte emlékhely meglátogatásával azt is láthatod, hol kezdődött a második világháború.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Skanör és Falsterbo, Svédország

Skanör és Falsterbo kisvárosait gyakran figyelmen kívül hagyják az utazók, akik inkább Svédország nagyobb városaira és településeire koncentrálnak. A nyári hónapokban ezek az egyébként álmos városok tele vannak a svéd strandolókkal. Mindkét klasszikus déli város a svéd Riviéra régió legjobbjait képviseli a nyugodt, úszásra alkalmas tengerekkel, amelyeket cukorkaszínű fürdőkunyhók tarkítanak.

Trieszt, Olaszország

A Velencétől mindössze kétórás autóútra fekvő Trieszt egy még viszonylag felfedezetlen város - remek kiindulópont Velencébe látogatáshoz, miközben esténként egy sokkal csendesebb és nyugodtabb helyre térhetünk vissza. Gyakran elsikkad a népszerűbb olaszországi úti célok mellett, holott még mindig a régi Olaszország autentikus báját kínálja, valamint hatékony és kényelmes vasúti összeköttetést a közeli városokkal és országokkal, így az oda- és visszautazás egyszerű. Sok tengerjáró hajó felveszi Triesztet a kikötők listájára Velence alternatívájaként, így a legjobb, ha még a tömegek előtt felfedezzük ezt a gyöngyszemet.

Mostar, Bosznia-Hercegovina

Mostar egy gyönyörű középkori város, ahol az osztrák-magyar és oszmán építészet keveredik. Itt található az ikonikus Stari Most híd, amelyről a város a nevét kapta. Számos étterem kínál hagyományos és laktató ételeket, például dolmát, darált hússal és rizzsel töltött zöldségeket; sarmát, töltött káposztaleveleket; és friss kenyeret. A város nyugodt energiája miatt egy délutáni városnéző sétát könnyen átcsaphat egy izgalmas estébe, ahol a bosnyák nemzeti szeszesital, a rakija kortyolgatása és a folyó nyugtató hangjainak hallgatása mellett élvezhetjük a finom helyi ételeket.

Innsbruck, Ausztria

Innsbruckot nem ismerik annyira, mint Bécset és Salzburgot, de mindenképpen megér egy látogatást. Az Inn folyóról elnevezett alpesi város igazi földi paradicsom a természet kedvelői között. Télen a síelők és snowboradosok lepik el a vidéket, míg nyáron a kirándulás szerelmesei. Fekvése és környezete miatt Innsbruck közkedvelt úticél, ahol a pihenni és kikapcsolódni vágyók könnyedén megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb programokat.

Vilnius, Litvánia

Vilnius gyakran a harmadhegedűs szerepét tölti be a balti fővárosok között, pedig olyan szerencsés, hogy tengerparton fekszik. Egy kifejezetten megfizethető város, amely sok történetet tud mesélni. A három évtizeddel ezelőtt a szovjet megszállás béklyóit ledobó, hevesen büszke litvánok szívesen mutatják meg a világnak, hogy mennyire szórakoztatóak, függetlenek és kreatívak, akár a művészet, akár a konyha, akár a város hatalmas óvárosának szeretettel befejezett felújítása által. Vilniusban mindenképpen el kell tölteni egy kis időt Uzupisban, a folyó túloldalán fekvő szakadár köztársaságban, amely a művészek kedvelt lakó- és munkanegyede. A város látványos kilátópontokban sem szenved hiányt.

Riga, Lettország

Viccesen úgy szokták nevezni Rigát, hogy "a legszebb város, amelyről még senki sem hallott", és egy látogatás után mindenki meg is érti, miért. Európa legtöbb szecessziós épületének otthont adó, macskaköves óvárosa mellett ez a város az építészet szerelmeseinek valóra vált álma. Az éttermi színtér fejlődik, és csodálatos helyek kínálnak újszerű megközelítéseket a hagyományos ételekhez. A rigai központi piacot feltétlenül meg kell látogatnod! Azon túl, hogy ez Európa egyik legnagyobb piaca, az UNESCO kulturális örökség része is. Ez furcsának tűnhet, de a piac egykori, második világháborús zeppelin hangárokban kapott. A Salaspils Memorial, egy volt náci munkatábor, érdemes meglátogatni mindazoknak, akiket érdekel a zsidó örökség vagy a szovjet történelem. Bár az eredeti tábor nagy része elpusztult, az emlékmű fölé magasodó négy szovjet stílusú márványszobor komoly benyomást hagy.

Tbiliszi, Grúzia

Ételek, borok, a Selyemút történelme, fantasztikus múzeumok - mi nincs Tbilisziben? És mégis, oly sok utazó nem is hallott még róla – igaz, Tbiliszi (és Grúzia általában) még csak nemrég kezdett népszerűvé válni. Semmiképp se hagyd ki itt Grúzia nemzeti ételét, a khachapurit: kőkemencében sült sajtos kenyér friss fűszernövényekkel kísérve. A Grúz Nemzeti Múzeumban az ősi aranykincsektől kezdve a szovjet korszak borzalmairól szóló kiállításig minden megtalálható. Egyetlen tbiliszi látogatás sem teljes a városon kívüli borkóstolás és a pincékben elköltött ebéd nélkül.

Vila Real de Santo António, Portugália

Egyike azon kevés portugál településeknek, amelyeknek nincs területi folytonossága: területe két részből áll, a település székhelye a keleti részen található. Vila Real de Santo António az 1755-ös lisszaboni földrengés után jött létre, és 1774-ben nagyrészt ugyanazzal az építészeti és építési technikával bővült, amelyet Lisszabon katasztrófa utáni újjáépítésénél alkalmaztak. A város a Guadiana folyó mellett fekszik. A Guadiana nemzetközi híd megépítése előtt (a szomszédos Castro Marim településen) ez volt a legkönnyebb bejutási lehetőség Andalúziából Portugáliába (a spanyol Ayamonte városából a folyón átívelő komppal). Ennek ellenére a nemzetközi személy- és árumozgás még mindig intenzív és jól látható a városban. A közelben található Castro Marim templomos lovagok erődje, és az árnyékában a római idők óta használt ősi sóskanzenek, ahol iszapos/sós fürdőket vehetünk, mielőtt néhány kilométerrel nyugatabbra, Cacela Velha gyönyörű strandjai és a Ria Formosa Természeti Park kezdete felé vennénk az irányt.

Bern, Svájc

Svájc fővárosa egy kicsi és jól megközelíthető úti cél, amely kiválóan alkalmas egynapos kirándulásra vagy hosszabb látogatásra, például a Jungfrau régióba való kirándulások kiindulópontjaként. Bár nem rendelkezik nemzetközi repülőtérrel, mint Genf vagy Zürich, de fontos vasúti csomópont. Az UNESCO-örökség részét képező középkori városközpont oszlopsoros utcák gyűjteménye, ahol üzletek és butikok, működő kézműves műhelyek, valamint nyáron és a melegebb őszi és tavaszi hónapokban nyüzsgő szabadtéri éttermek, bárok és kávézók várják a látogatókat. Az egyetemek fiatalos és menő hangulatot kölcsönöznek a városnak - távol a Genfben és Zürichben tapasztalható hideg és szigorú banki hangulattól. A várost három oldalról körülvevő Aare folyó mellett délutánonként a helyiek és a turisták egyaránt fürdőruhára váltanak, és az egyik nyilvános fürdőklubot használva bázisként, felfelé sétálnak a folyón, majd beugranak, és visszaúsznak a kiindulópontra. A smaragdzöld víz tiszta, hideg és frissítő. Sok helyi lakos a munkaruháját száraz zsákokba teszi, és a nap végén hazaúszik! Bern mindenekelőtt egy nagyszerű kisváros, ahol csak úgy lógni lehet, és magába szívni az egyedi, szinte "nem svájci" hangulatot. A berni emberek barátságosak, nyitottak és szerények

Opatija, Horvátország

Bár manapság gyakran elvész az olyan városok mellett, mint Dubrovnik vagy Split, az északon fekvő Opatija a horvátországi turizmus bölcsője. A páratlan Belle Époque építészete miatt a "tengerparti Bécs" néven emlegetett Opatija Riviéra, az Ucka hegy erdős lankái és a Kvarner-öböl sziklás partvonala közé beékelődött 30 kilométeres földdarab, egykor az osztrák-magyar elit leglátogatottabb tengerparti üdülőhelye volt. A területet egészség- és wellness-üdülőhelyként ünnepelték, mivel egyedülálló mikroklímája ideális környezetet kínál a terápiás és pihentető utazásokhoz. Opatija még ma is folytatja a wellness központként kialakult hagyományait, és vonzza a számos gyógyfürdőben kikapcsolódni és megfiatalodni vágyó látogatókat, akik egyedi kezelésekben és terápiákban részesülhetnek. Ám az egészségmegőrzés mellett is sok mindent kínál az utazóknak. A város számos nagyszerű kávézóval, gondozott közparkkal, rendezett strandokkal, finom szállodákkal és kiváló éttermekkel büszkélkedhet

Lille, Franciaország

Ezt az észak-franciaországi várost a francia-belga határon háttérbe szorítják a Párizshoz közeli, fényűzőbb vagy beszédesebb úti célok - mint Versailles, Chantilly, Fontainebleau vagy akár Champagne. Pedig mindössze egyórás gyorsvonatútra van a fővárostól, és tele van kiváló ételekkel és kulturális csodákkal. Sétálj végig az óvárosban, a felújított vörös téglaépületek bájos együttesében, ahol az operaház is található.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem