Tényleg lőttek az olcsó családi nyaralásnak? Már nem is olyan filléres a Balatonon kempingezni

Tényleg lőttek az olcsó családi nyaralásnak? Már nem is olyan filléres a Balatonon kempingezni

2022. április 16. 07:05

Megérkezett a jóidő, a jobb kempingeken meg már elkezdtek a helyek után kapkodni a magyarok. Sokan szeretnék a természet közelségében élvezni a nyaralásukat, éppen ezért kifejezetten olyan lehetőséget keresnek, ahol ezt az élményt megkaphatják. Mások viszint azért gondolkoznak a kempingekben, mert úgy vélik, így olcsóbban is kijöhet a nyaralás: a Pénzcentrum most utánajárt az igazságnak: olcsóbb-e kempingben megszállni, mint kibérelni egy apartmant.

A kempingezés évről évre növekvő népszerűségnek örvend Magyarországon és Európában egyaránt. A koronavírus alatt is ez számított a pihenés, és nyaralás legbiztonságosabb formájának, hiszen egy kempingben egymástól szeparált üdülőházakban, mobilházakban, parcellákon tölthetik pihenésüket a vendégek, a közlekedési útvonalak szabadtéren haladnak, tágas terek biztosítják a megfelelő távolságtartást, a vizesblokkok szerkezeti kialakítása pedig lehetővé teszi a folyamatos szellőzésüket. A sportolási lehetőségek sem zártterűek, az éttermeknél pedig a teraszon is lehet fogyasztani, vagy akár elvitelre is lehet ételt rendelni.

Aki pedig szeret kempingezni, az a Balaton partján is megteheti ezt, ahol szintén különböző formában, felállásban nyaralhatunk. Már nem csak a sátor, és a lakókocsi az egyetlen megoldás, vannak faházak sőt, úgynevezett glampingek is, ahol tényleg minimális az, amit magunkkal kell vinni ahhoz, hogy a nyaralást teljesen a szabad ég alatt tölthessük.

Vadászné Székely Orsolya, a Balatontourist marketing managere is arról számolt be a Pénzcentrumnak, hogy nagy népszerűségnek örvend a kempingezés, sőt a lakókocsi és lakóautó eladások is extrém módon megemelkedtek Európában, ami szintén a kempingezés iránti keresletet erősíti, valamint az indivuális utazás igényéről ad visszajelzést.

Németországban, Dániában és Hollandiában van nagy hagyománya a kempingezésnek, a klasszikus lakóautós vendégek jelentős része ezekből az országokból érkezik hozzánk. Örömünkre szolgál azonban, hogy a belföldi vendégek érdeklődése is évről évre növekvő tendenciát mutat a kempingezés iránt. Sok új kempingezőt üdvözölhettünk az elmúlt két szezon során vendégeink között. A vendégkör kempingenként és szezonidőszakonként is eltérő: többségében családos vendégek érkeznek a főszezonban, de sok a baráti társaság is, elő- és utószezonban pedig a horgászni és kirándulni vágyók és a nyugdíjas korosztály élvezi a nyugodt pihenést. Az osztálykirándulásoknak és rendezvényeknek is kedvelt ez az időszak. A kempingezésben többek között az is jó, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő szálláslehetőséget az sátorhelyektől a magas minőségű, komfortos szállásokig

- fejtette ki, majd elmondta, hogy a hálózatukba tartozó, közvetlen vízparti kempingek Balatonfüreden, Balatonakaliban, Révfülöpön és Balatonberényben találhatóak. A balatonberényi egy naturista kemping, az egyetlen a Balatonnál.

Kempinghelyeink között megkülönböztetünk sövénnyel elválasztott parcellákat, valamint sátorhelyeket. A parcellák 60-tól 150 m2-ig foglalhatók, és van köztük közvetlen vízparti, valamint víz, csatorna és árammal ellátott, komfortosak is. Az árak kempingenként, szezonidőszakonként és kempinghely típusonként változnak, de például a Balatontourist Strand-Holiday Kempingben Balatonakaliban egy 70 m2-es parcella 2 fő részére már 5850 Ft/éjtől elérhető. Az ár tartalmazza 1 lakókocsi + 1 személyautó parkolását a parcellán, 2 fő személyi díját, áramcsatlakozást, valamint a vizesblokk és strand használatot

- emelte ki Vadászné Székely Orsolya, aki elmondta azt is, hogy csak úgy, mint a többi szállás tekintetében, úgy a Balatontourist is dinamikus árazást alkalmaz a kempinghelyekkel kapcsolatban.

Minél korábban foglalják le vendégeink nyaralásukat, annál kedvezőbb áron vehetik igénybe a kempingek szolgáltatásait. Arra törekszünk, hogy a megfelelő ár-érték arányt biztosítsunk a kempingekbe foglaló vendégeknek, kedvezményes akciókat hirdetünk, jelenleg is foglalható 6-7 éjszakás ajánlatunk

- fejtette ki a marketing manager.

Ennyibe kerül egy hét főszezonban

A Pénzcentrum utánajárt annak, hogy mi lenne olcsóbb: kempingezni, vagy apartmanban megszállni. A szezon közepén, július második hetén indulnánk útra 4 tagú, képzeletbeli családunkkal a magyar tenger partjához, ahol 6 éjszakát töltenénk el. Csak úgy, mint szállásból, úgy kempingből is széles a kínálat, van ahol csak a helyet biztosítják, de van, ahol faházban szállhatunk meg, esetleg lakókocsiban, sőt még komfort plusz felállásban is bérelhetünk kemping szállást.

A balatonfüredi kempingben ha csak parcellát bérelünk, 4 fő részére úgy július második hetén 6 éjszakára  egy 120 négyzetméteres részért 86 200 forintot kellene fizetnünk. A 90-110 négyzetméteres, hat főnek elegendő kempinghelyet 78 900 forintért bérelhetjük ki, míg egy 70 négyzetméteres parcellát  68 000 forintért - ezekben az üres placcon kívül az árba tartozik az áramvételi lehetőség, a vizesblokk használat, ingyenes animációs programok ajándékokkal, vízi csúszda, gyerekmedence, úszómedence használat, valamint ingyenes strand használat is.

Ha azonban nem szeretnénk saját sátrat, vagy lakókocsit vinni, faházban is aludhatunk. Ugyanitt, vízközelben 6 éjszakára egy 35 négyzetméteres üdülőház 157 000 forintba kerül. Az 50 négyzetméteres változat már 279 000 forintba, míg a 60 négyzetméteres 275 000 forintba - utóbbiban két hálószoba, nappali, fürdőszoba várja az üdülni vágyó családot. Mobilházban is elszállásolhatjuk családunkat, Balatonfüreden a vizsgált időpontban a 24 négyzetméteres mobilház 6 éjszakára 244 000 forintba, míg a 32 négyzetméteres változat 354 000 forintba kerülne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valamennyit spórolhatunk, ha a Balaton körül más települést célzunk meg. Balatonakalin ugyanebben az időintervallumban olcsóbbak a szállások, itt mobilházat már 171 ezer forint körül is bérelhetünk, míg lakókocsit 75 000 forintért kapni arra a hétre.

Szétnéztünk az interneten a még elérhető apartmanok között is, hogy kiderüljön, ugyanez a család, ugyanebben az időben mennyit fizetne. Balatonakalin már 210 590 forintért is eltölthetnének 6 éjszakát egy 35 négyzetméteres apartmanban, kicsit nagyobb, 40 négyzetméteres házban már 370 595 forint lenne a nyaralás, de 257 330 forintért találtunk 60 négyzetméteres házat is. Balatonfüreden más árak fogadnak minket, 6 éjszakát apartmanházban itt a négy fős család 291 655 forintért tölthet el, de találhatunk 35 négyzetméteres vízközeli apartmant 361 855 forintért is.

Összességében tehát kijlenthető, hogy ha valakinek nincsenek különösebb igényei, és megelégszik a sátorhellyel, na meg a közös vizesblokkal, akkor még mindig olcsón kijöhet a balatoni kempingekben. Viszont az "épített", konfortosabb szállások tekintetében nagyjából hasonló tarifákra számíthatunk a kempingek területén is, mintha simán az interneten foglalnánk egy apartmant.

Van, aki már most lekési a foglalást

Az elmúlt évek trendjei alapján várhatóan a Balaton térségében található szálláshelyeket foglalják le először a legnagyobb arányban. Éppen ezért célszerű mielőbb gondoskodni a nyári szálláshelyről! A Szállás.hu a Pénzcentrum kérdésére elmondta, hogy a tóvidék népszerűsége egész évben töretlen, még a téli időszakban is ez a második legnépszerűbb régió a foglalások darabszáma alapján,amelyet csak csak Észak-Magyarország előz meg.

Azt javasoljuk az utazni vágyók számára, hogy keressék a rugalmas kondíciókat kínáló szálláshelyeket, amelyek ingyenesen lemondhatóak és/vagy előleg fizetése nélkül foglalhatók, így 100 százalékos anyagi biztonság mellett rögzíthetik nyaralási szándékukat

- mondta lapunknak a Szállás.hu. Mint megtudtuk, a Tisza-tó is eléggé felkapott lett idén, már most vannak olyan nyári hétvégék, ahol a szállások több mint fele már teltházas ebben a térségben.

A balatoni szállások kapcsán, valamint a szezonra való felkészülésről Dr. Mörk Lászlót, a Magánszállásadók Országos Szövetségének elnökét is megkérdeztük, aki elmondta, hogy Magyarországon mintegy negyvenezer szálláshely aktív, működik, azonban most még csak a trendek figyelhetőek meg.

A teljes szegmensben eddig nagyjából 4 százalék körüli növekedés mutatkozott. A leghangsúlyosabb hónapok a június, július és augusztus, de a termál városokban, mint Hévíz, Bükk, Szoboszló, Sárvár, stb. két-két hónappal mindkét irányba hosszabb a szezon

- fejtette ki Dr. Mörk László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem