11 °C Budapest
Dubrovnik, Croatia - June 15, 2014: turists sitting in restaurants and walking on city squere during rainy day

Horror árak a Balatonnál: már tényleg annyiba kerül a sör, a fagyi, mint az Adrián

2021. július 5. 11:05

A külföldre készülő magyarok körében idén is Horvátország a legnépszerűbb úti cél: viszonylag közel van, hála a jól kiépített úthálózatnak gyorsan elérhető és az árak sincsenek elszállva - legalábbis a Balatonhoz képest nem sokkal drágább a fagyi, a sör, vagy a pizza a partmenti sétányon. A Pénzcentrum összegyűjtötte, mi olcsóbb és mi drágább az Adrián, mint a magyar tenger partján.

Habár a magyarok többsége idén is belföldön fog nyaralni, azért külföldön is összefuthatunk magyar turistákkal: körükben Horvátország (42%), Törökország (11,4%), Görögország (11,4%) és Montenegró (5,7%) a legkeresettebb úti célok. A horvát tengerpartra igyekvők körében Dalmácia és a Kvarneri-térség vonzza idén a legtöbb magyart - derül ki a szállás.hu friss felméréséből, amelyben arról is tájékozódhatunk, hogy országos viszonylatban a szálláshelyeken átlagosan 11,5 százalékkal kerül többe egy éjszaka egy főnek, míg a Balatonnál 8 százalék körüli a drágulás.

Ez azt jelenti, hogy ma már akár ugyanannyiért (bizonyos esetekben olcsóbban) is kaphatunk szállást a dalmát tengerparton, mint a Balaton mellett, így nem csoda, ha sokan inkább vállalják a hosszabb utazást a tengerpartért cserébe. Sok úton-módon eljuthatunk az Adriára, ebben a cikkben kiszámoltuk, melyik a legolcsóbb utazási mód. A helyzet azóta annyit változott, hogy július 2-ától elindult Splitbe a MÁV-Start egyik legnépszerűbb éjszakai vonata, az Adria InterCity, melyen a felnőtt jegyek 48 eurótól, gyermekjegyek 25 eurótól érhetők el.

De nézzük meg az árakat, hiszen a szálláson és az útiköltségen kívül ez az a nagy tétel, amivel számolnunk kell. Mint ahogy arról a Pénzcentrum nemrég beszámolt, a magyar tengernél 15-20 százalékos áremelés volt a büfékben tavalyhoz képest. Akad olyan hely, ahol 1400 forintba kerül egy lángos, a sör pedig ezer forint.

Ha valaki a horvátországi árak felől érdeklődik, akkor érdemes felkeresni a helyi diszkontláncok honlapját. Itt azt láthatjuk, hogy például a Lidl-ben, vagy a Konzumban nagyon hasonló árak vannak, mint itthon: a tej akciósan 170-200 forint, a dinnye kilója 150 forint, egy doboz sör 330 forint körül van, a sajt kilója 2500 forintnál kezdődik.

Ha azonban a parti árakat keressük, már nincs ilyen könnyű dolgunk, hiszen az nem csak területenként változhat az árképzés, de nehezebb megtalálni az információkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes különböző közösségekhez csatlakozni, melynek tagjai szívesen osztanak meg egymással információkat, szállásról, látnivalókról, az aktuális határhelyzetről és a kinti árakról is. Ilyen csoport például a Facebookon a Horvátország nyaralás, szállás tippek, melynek egy friss bejegyzésének köszönhetően valós, friss árakat láthatunk a népszerű Crikvenica és környékéről. Ezek szerint a

  • pizza 1850- 3750 forint
  • fagyi 400-500 forint (de lényegesen nagyobb adag, mint amekkorát itthon kapunk)
  • fagylaltkehely 1250 – 1500 forint
  • koktél 2500 forint
  • kávé 450 forint
  • ice tea (0,25 l) 800 forint
  • ásványvíz (1l) 1000 forint
  • limonádé 800 forint
  • sör (0,5 l) 1000 forint
  • hamburger 1750 – 3150 forint
  • hotdog 950 – 1350 forintú
  • tengeri tésztaételek étteremben 3800 – 5400 forint
  • rizottó 3100 – 4750 forint
  • lasagne 3500 forint
  • csirkemell + hasáb 3750
  • csevap + hasáb +ajvár 3300 forint
  • rántott szelet +hasáb 3650 forint
  • marha steak + köret 7750 forint

Ha összehasonlítjuk az idei balatoni átlagárakkal, őrületes nagy különbséget nem találunk, nagyjából hasonló árakkal működnek a vendéglátóhelyek a magyar és az adriai tenger partján is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem