12 °C Budapest
Kiadták a figyelmeztetést: ezeket az országokat messzire kerüld el, veszélyes lehet

Kiadták a figyelmeztetést: ezeket az országokat messzire kerüld el, veszélyes lehet

2019. augusztus 15. 17:01

Japán, Macedónia, Egyiptom, Brazília, Törökország - mi a közös ezekben az országokban, azt leszámítva, hogy gyönyörű természeti kincseiket, kulturális örökségüket a legtöbb ember legalább egyszer látni szeretné? Hát az, hogy ezeket a magyar Konzuli Szolgálat veszélyességük miatt utazásra nem javasolt országoknak minősíti. A fent felsorolt országok (vagy egyes részeik) még a kevésbé veszélyes területek közé tartoznak, vannak azonban olyan, meseszép tengerparttal rendelkező területek, ahova kétszer meg kell gondolni, hogy kiutazunk-e. Ezeket mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Általában a nyarat tekintjük a legfőbb utazási időszaknak, és ennek meg is van az oka: a belföldön és a kontinensen nyaralók általában meleg helyen kívánják eltölteni a szabadidejüket. Augusztus vége régebben ezért a last minute utazások legoptimálisabb időszaka volt. Ez sok szempontból ma is így van, a repülőjegyek árai ilyenkor a padlón vannak.

Manapság azonban az őszi és téli nyaralások legalább annyira szokványosak, mint a csúcsszezon alatt eltöltött külföldi vakáció. Ennek több oka is van, ezek közül egyik a különféle, szegényebb országok egyre fejlettebb turistaparadicsomai, ahol az szolgáltatások színvonala már megközelíti (vagy eléri) a hagyományos célországoknak számító mediterrán európai országokét, az árak azonban messze elmaradnak tőlük.

Egyiptom, Tunézia, Marokkó - csak néhány példa azon országok közül, ahova gyakran ősszel vagy télen utaznak a nyaralók, a nyári hőség ugyanis elviselhetetlen ezekben az országokban. Az utazók tudatossága örvendetes, de nem árt azonban tisztában lenni az utazás lehetséges veszélyeivel. Ha felfedezünk egy roppant olcsó, egzotikus országot, egészen impozáns tengerparttal, amelynek korábban még a nevét sem hallottuk, akkor azért nem árt előtte informálódni az országról.

Feltehetően manapság már sehol nem fognak minket kannibál törzsek elfogyasztani, sok helyen - általalunk teljesen ártalmatlannak tűnő országban is - belefuthatunk polgárháborúba, rakétatámadásokba, nukleáris sugárzásba, despotikus diktatúrába, és egyéb, a nyaralási élményt részben vagy teljesen mérséklő hatásokba. Érdekességképp mi most összegyűjtöttük a Konzuli Szolgálat weboldalát böngészve az utazásra nem ajánlott, és a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok listáját.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Egy-két helyen mi is meglepődtünk, amikor megláttuk egy ország nevét. Azt is vélelmezhetjük, hogy a Konzuli Szolgálat ítélete kissé túlzó (egész Mexikót fokozott biztonsági kockázatot rejtő országnak minősíteni például meglehetősen szigorú ítéletről árulkodik), ám mindig jobb az óvatosság, mint a meglepődés. Ha végiggörgetjük a listát, találhatunk benne több európai országot is - bár uniós állam nincs rajta. Beszédes, hogy a két listán együttesen a létező országok több mint fele felsorolásra kerül. Tényleg ennyire veszélyes hely a földünk?

A két lista közül az utazásra nem javasolt országok listája tartalmazza a veszélyesebb helyeket. A fokozott biztonsági kockázatokat rejtő országok kevésbé veszélyesek, egyes részeik miatt mégis szerepelnek a listán (például Japánnak csak elhanyagolható része nevezhető veszélyesnek, a fukushimai terület és közvetlen szomszédsága azonban elengedhetetlenül feltüntetésre kellett, hogy kerüljön). Alább olvasható a lista:

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?