Autósok, figyelem: már csak három napotok van, hogy ezt elintézzétek

Autósok, figyelem: már csak három napotok van, hogy ezt elintézzétek

2018. január 29. 14:33

Január 31-ig, vagyis szerda éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák. A fővárosi autótulajdonosoknak a matricán kívül még egy elintézni valójuk van a hónap végéig: újra kell igényelni a parkolási engedélyeket. Nem kell minden kerültben engedély a parkoláshoz, ahol viszont igen, ott újra kell igényelni, a tavalyi ugyanis csak január 31-ig érvényes.

Alig néhány napja maradt az autósoknak arra, hogy megvásárolják az idei autópálya-matricájukat.

Január 31-éig, azaz szerda éjfélig érvényesek ugyanis a tavaly vásárolt éves megyei és országos autópálya-matricák.

Éves matricát az előző évekhez hasonlóan 42 980 forintért vásárolhatnak a motorkerékpár-tulajdonosok, és a 3,5 tonna alatti személygépkocsi tulajdonosai.  Éves matricát azoknak érdemes beszerezniük, akik sokat utaznak az ország különböző részein. Anyagilag azoklnak éri meg leginkább, akik több megyében is megfordulnak rendszeresen, akár a család, akár a munka miatt járják az országot.

A megyei matricák ára ugyanis 5000 forint, vagyis aki például havonta többször utazik Budapestről Egerbe, annak érdemes megvásárolnia a Heves megyei és a Pest megyei éves matricát, ez pedig 10 ezer forintból ki is jön. Viszont ha valaki 6-7 megyén át utazik rendszeresen, már lehet, hogy jobban jár, ha az éves országos matricát választja. A megyei matricákkal ugyanis a költség 30-35 ezer forint lenne, de néhány ezer forinttal többért már az éves matrica adta előnyöket élvezheti az utazó: vagyis egyáltalán nem kell amiatt aggódnia, átlépi-e a megyehatárt utazáskor, hiszen ezzel az ország minden autópályáját korlátlanul lehet használni.

Hol vásároljunk?

Megyei matricát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, benzinkutakon, SMS-ben és online lehet vásárolni.

Minden alkalommal ellenőrizzük a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket.

A matricával kapcsolatos bármiféle ügyintézés ugyanis szolgáltatási díjas. Azonos összeget, összesen 1470 Ft-t kell fizetni pl. a matrica átíratásáért, amennyiben az autó értékesítése, ellopása, totálkárja miatt szükségessé válna. Szintén ugyanennyi fizetendő a matrica visszavásárlása, a rendszám vagy a díjkategória módosítása miatt is.

Az idei évtől kevésbé lesz stresszes az utazás, ha ugyanis valaki a sietségben elfelejtett matricát vásárolni, nem kell büntetéstől tartania. a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát.

Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc áll az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.

Aki viszont ezt elmulasztja, az fizethet. A korábbi szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alap-pótdíj már 30 nap után 59 500 forintra nőtt. A módosítással e türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodik. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak a - 60 napon belüli rendezés esetén - 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

Vásárolj kedvezményesen

A D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető. A motorosok is örülhetnek, ugyanis a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnek járművükre. A már májustól elérhető új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint.

Intézd el a parkolást is!

Sokan vannak, akik nap mint nap kocsival járnak dolgozni. Több kerületben lehetőség van ún. alkalmazotti kedvezményt kérni, hogy ne kelljen minden nap a parkolóautomkatába dobálni a pénzt. Az, hogy ezért hol mennyit kell fizetni, változó, a III. kerületben például az alkalmazotti kedvezménnyel az éves parkolás 43 750 forintba kerül.

Viszont a tavaly kiadott parkolási engedélyek érvényessége 2018. január 31-én éjfélkor lejár, vagyis aki megszokásból a munkahelyéhez közeli parkolóban hagyja február 1-jén a kocsiját, de nem indít mobilparkolást és a parkolóautomatát sem használja, azt minden bizonnyal meg fogják büntetni. Ha tehát valaki elfeledkezett a parkolási engedély újraigényléséről, az még ma elkezdheti az ügyintézést. Szükség lehet ugyanis munkáltatói igazolásra, a közös háztartásban élő házastárs üzemben tartásában lévő gépjármű esetén a házastársi nyilatkozatára, és más adóhatóságnál nyilvántartott gépjármű esetén az illetékes adóhatóság igazolására a gépjárműadó megfizetéséről vagy az adómentességről.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?