20 °C Budapest

Az 5+1 legfontosabb pénzügyi kérdés nyaralás előtt

2015. június 24. 17:01

Itt a nyár, sokan utaznak külföldre. Ugyan manapság már szinte mindenhol lehet bankkártyát használni, ha étterembe, boltba megyünk, mégis - készülve a strandon a fagylalt vásárlásra is - jó, ha viszünk magunkkal devizát is. Mikor váltsunk, mennyit, hol?

  • 1. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a pénzváltást! Legalább az utazás előtt egy héttel gondoskodjunk a devizáról, különösen, ha például az augusztus 20-i hosszú hétvégén utaznánk. Ha nagyobb összegű, vagy kevésbé gyakran használt devizára van szükségünk, úgy készpénzigényünket jelezzük előre a bankfiókban, hiszen előfordulhat, hogy az igényelt deviza nem áll azonnal rendelkezésre.
  • 2. Tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról! Az egyes pénzváltók, bankok átváltási árfolyama között eltérések lehetnek, így mindig nézzük meg, hol jutunk a legkedvezőbb árfolyamon a kívánt pénznemhez.
  • 3. Tájékozódjunk az adott ország ATM-mel való ellátottságáról! Egyes országokban, például a fejlődő országokban még igen alacsony az ATM-ek száma, míg például Európában szinte minden utcasarkon belebotlunk egybe. Attól függően, hova utazunk, ellenőrizzük le nagyobb bankok honlapjain, hogy utazási célpontunk mennyire gazdag ATM készülékekben, és ha úgy látjuk, kevés van belőlük, inkább vigyünk magunkkal több készpénzt. Nem beszélve arról, hogy most Görögországban a bankkártyáknak igen kevés hasznát vesszük, oda mindenképpen készpénzt vigyünk magunkkal!
  • 4. Nézzünk utána, milyen típusú kártyákat fogadnak el az adott célországban! Ausztriában előfordulhat, hogy egy egész régió szupermarketeiben sehol nem fogadják el a külföldi kártyákat, vagy például Hollandia egyes részein csak a Maestro kártyát fogadják el. Autóbérléskor, szálloda foglalásakor sok esetben csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Ezekre mind jó előre felkészülni, ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.
  • 5. Többféle kártyát vigyünk magunkkal! A bankkártyánkat semmiképp se hagyjuk itthon. Akkor se, ha elegendő devizát is viszünk magunkkal. Sőt! A meglepetések elkerülése végett, jó, ha többféle bankkártya is van nálunk. Külföldön inkább kártyával fizessünk, mert az általában ingyenes, míg a kinti pénzfelvétnek díja van. Indulás előtt azt is ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz milyen értéknövelt szolgáltatások kapcsolódnak. Lehet ez utasbiztosítás, repülőtéri exkluzív váró használata, stb.
  • +1. Ha elvesztettük a bankkártyánkat! Utazás előtt mentsük el bankunk mobilbankjának/ügyfélszolgálatának telefonszámát, hogy külföldről is fel tudjuk hívni, ha azonnali segítségre, információra van szükségünk.
A bankkártya használata külföldön nemcsak kényelmes, de biztonságos megoldás is. Deviza mindenképp legyen nálunk, ugyanakkor célszerű, ha csak a költeni kívánt összeg felét visszük magunkkal, minden mást pedig bankkártyáról intézünk. Kivétel ez alól most Görögország, ahol most inkább a készpénz használatát javasoljuk

- mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM