9 °C Budapest

Az 5+1 legfontosabb pénzügyi kérdés nyaralás előtt

2015. június 24. 17:01

Itt a nyár, sokan utaznak külföldre. Ugyan manapság már szinte mindenhol lehet bankkártyát használni, ha étterembe, boltba megyünk, mégis - készülve a strandon a fagylalt vásárlásra is - jó, ha viszünk magunkkal devizát is. Mikor váltsunk, mennyit, hol?

  • 1. Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a pénzváltást! Legalább az utazás előtt egy héttel gondoskodjunk a devizáról, különösen, ha például az augusztus 20-i hosszú hétvégén utaznánk. Ha nagyobb összegű, vagy kevésbé gyakran használt devizára van szükségünk, úgy készpénzigényünket jelezzük előre a bankfiókban, hiszen előfordulhat, hogy az igényelt deviza nem áll azonnal rendelkezésre.
  • 2. Tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról! Az egyes pénzváltók, bankok átváltási árfolyama között eltérések lehetnek, így mindig nézzük meg, hol jutunk a legkedvezőbb árfolyamon a kívánt pénznemhez.
  • 3. Tájékozódjunk az adott ország ATM-mel való ellátottságáról! Egyes országokban, például a fejlődő országokban még igen alacsony az ATM-ek száma, míg például Európában szinte minden utcasarkon belebotlunk egybe. Attól függően, hova utazunk, ellenőrizzük le nagyobb bankok honlapjain, hogy utazási célpontunk mennyire gazdag ATM készülékekben, és ha úgy látjuk, kevés van belőlük, inkább vigyünk magunkkal több készpénzt. Nem beszélve arról, hogy most Görögországban a bankkártyáknak igen kevés hasznát vesszük, oda mindenképpen készpénzt vigyünk magunkkal!
  • 4. Nézzünk utána, milyen típusú kártyákat fogadnak el az adott célországban! Ausztriában előfordulhat, hogy egy egész régió szupermarketeiben sehol nem fogadják el a külföldi kártyákat, vagy például Hollandia egyes részein csak a Maestro kártyát fogadják el. Autóbérléskor, szálloda foglalásakor sok esetben csak dombornyomott kártyát fogadnak el. Ezekre mind jó előre felkészülni, ne a helyszínen érjen bennünket meglepetés.
  • 5. Többféle kártyát vigyünk magunkkal! A bankkártyánkat semmiképp se hagyjuk itthon. Akkor se, ha elegendő devizát is viszünk magunkkal. Sőt! A meglepetések elkerülése végett, jó, ha többféle bankkártya is van nálunk. Külföldön inkább kártyával fizessünk, mert az általában ingyenes, míg a kinti pénzfelvétnek díja van. Indulás előtt azt is ellenőrizzük, hogy a bankkártyánkhoz milyen értéknövelt szolgáltatások kapcsolódnak. Lehet ez utasbiztosítás, repülőtéri exkluzív váró használata, stb.
  • +1. Ha elvesztettük a bankkártyánkat! Utazás előtt mentsük el bankunk mobilbankjának/ügyfélszolgálatának telefonszámát, hogy külföldről is fel tudjuk hívni, ha azonnali segítségre, információra van szükségünk.
A bankkártya használata külföldön nemcsak kényelmes, de biztonságos megoldás is. Deviza mindenképp legyen nálunk, ugyanakkor célszerű, ha csak a költeni kívánt összeg felét visszük magunkkal, minden mást pedig bankkártyáról intézünk. Kivétel ez alól most Görögország, ahol most inkább a készpénz használatát javasoljuk

- mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm