29 °C Budapest
Így alakulhat át Budapest Tarlós tervei szerint

Így alakulhat át Budapest Tarlós tervei szerint

2015. április 28. 09:01

Unós pénzből szeretné finanszírozni a fővárosi önkormányzat a Duna-partok rendbe tételét; egy új nemzetközi hajókikötőt is kialakítanának. A vizsgált forgatókönyvekben szerepel a rakpart közúti forgalmának korlátozása. A cél az, hogy a gyalogosok nagyobb mértékben vegyék át az uralmat a Duna-parton, míg az autóforgalom visszaszoruljon - részben a dugódíj bevezetésével - írja a Napi.hu.

A tervek szerint a Parlament és a Fővám tér közötti szakaszt alakítanák át. A javaslat szerint a cél az, hogy közvetlen kapcsolat létesüljön a Belváros és a Duna-part között, a gyalogosközlekedés mind keresztirányban, mind észak-déli irányban akadálymentes legyen.

Az elképzelés szerint a Duna-parti sétány így a felső-rakparti korzó, illetve a belvárosi sétálóutcákhoz közvetlen kapcsolódhatna.

A nyertes pályázóval a kiírás szerint hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében szereződnének a tervek elkészítésére.

A kivitelezés újabb forgalmi dugókat fog okozni a fővárosban - így most a közgyűlési határozati tervezet felhívja a figyelmet, hogy a beruházás kivitelezését össze kell hangolni a Lánchíd tervezett felújításával, a 2-es villamosvonal rekonstrukciójával, a Széchenyi tér "megújításával". A tervek szerint a cél az autós forgalom csillapítása: jelenleg az autós forgalom 2x1 sávon bonyolódik, leszámítva a Lánchíd és az Erzsébet-híd között pár száz métert, ahol az északi irányú forgalom két sávot használhat.

Az autók helyét épp ezen a szakaszon a gyalogosok és a kerékpárosok vennék át, vagyis sétány és kerékpárút épülhetne.

Korábban megvizsgálták a rakpart lezárását, illetve egyirányúsítását is - ám ezeket a lehetőségeket a tervpályázat elveti. A leendő tervezőknek 2x1 sávval kell számolniuk - ugyanakkor a parkolóhelyek száma csökkenhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Duna budapesti szakaszán található kikötőket is korszerűsítenék, ráadásul a magánkézben lévő kikötőhelyeket a BKK kezelné ezentúl. A hajóállások helyéta tervek a Bálna és a Petőfi híd közé álmodták újra. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?