13 °C Budapest

Magyar munkavállalók százmillióit zárolták

Pénzcentrum
2014. június 2. 11:30

Szombaton lejárt a határidő: május 31-ig lehetett elkölteni azt az összeget, ami még 2012-ben került a SZÉP kártyákra. Pár nappal ezelőtt még több milliárd forint várt kifizetésre, de a kártyákat üzemeltető bankok szerint a felhasználók jól hajráztak. Az eredeti összegek alig töredéke maradt, ami még így is több száz millió forintot jelent. Ez a pénz visszakerül a munkáltatókhoz.

Május 31-ig kellett elkölteni a SZÉP kártyákról azokat a pénzeket, amiket a munkáltatók még 2012-ben utaltak át béren kívüli juttatásként. A kártyákon lévő összegből (a különböző alszámláknak köszönhetően) többek között szállásért, éttermi fogyasztásért, vagy szabadidős programokért fizethettünk - és a nem 2012-es feltöltésű pénzekből fizethetünk még most is.

Az utazási költségek kiegyenlítése mellett kevésbé közismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre, netán futóverseny nevezési díját fizethetjük belőle. De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. De finanszírozhatjuk belőle egy színdarab színpadra állítását is.

Úgy látszik, hogy a legtöbb kártyatulajdonos felfedezte ezeket a lehetőségeket és élt is velük még az utolsó pillanatban. Napokkal a határidő lejárta előtt még több mint kétmilliárd forint várt elköltésre. Az üzemeltető bankok adatai szerint azonban végül a teljes összeg alig 1-2 százaléka maradt náluk. Ez a pénz a munkáltatókhoz kerül vissza.

Az OTP SZÉP Kártyákra utalt 2012-es juttatások több mint 98 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok. Az érintett egyenlegek felhasználása az utolsó hetekben gyorsult fel igazán, május végén két hét alatt több mint 800 millió forintot használtak fel a kártyabirtokosok. Egészen pontosan napi 57 millió forintnyi lejáró összeget használtak fel ezen típusú kártya birtokosai május második felében. Ebben az utolsó időszakban tapasztalható kiemelt költésnek is köszönhető, hogy a 2012-es munkáltatói feltöltéseknek több mint 98 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok. A mintegy 150 000 érintett kártyán maradt 1 milliárd forintnyi összeget a pénztárszolgáltató visszautalja a munkáltatóknak.

Az utolsó két hét alatt megfeleződtek az MKB SZÉP Kártyákra még 2012-ben utalt pénzek is. Itt az összes feltöltés 1,6 százaléka maradt a kártyákon, ezt június folyamán kapják vissza az eredeti befizetést teljesítő munkáltatók. Ezeknek a kártyáknak a birtokosai az utolsó négy órában még 2 millió forintot költöttek el a 2012-es keretükből. Míg május 15-én még 352 millió forint volt a számláikon a 2012-ben átutalt, 10,3 milliárd forintos keretből, a határidő lejártára a maradvány 169 millióra apadt, ami mindössze 1,6 százaléka az eredetinek. A maradék lényegében azonos nagyságrendben oszlik meg a három zseb (szállás, étkezés, szabadidő) között, 28 ezer kártyabirtokost érintve. Ennek megfelelően a számlákon átlagosan 6000 forint maradt, de e mögött nagy különbségek rejlenek: több mint ötezer érintettnek maradt ugyanis 100 forintnál kevesebb pénze, tízezren mondhattak búcsút 100 és 1000 forint közötti összegnek, míg 10 000 forintnál nagyobb összeg csupán négyezer kártyabirtokos számláján ragadt be. Itt közel kétezer munkáltatónak fognak egyébként visszautalni, a legkisebb összeg egy forint, a legnagyobb pedig megközelíti a 8,8 milliót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A K&H-nál közel 21 000 kártyabirtokos összesen 151 millió forintot nem költött el, mely összeg a vendéglátás, szállás és szabadidő számlákon egyenlő arányban maradt meg. Ez az összeg a 2012-ben ezekre a kártyákra feltöltött összeg kicsivel több, mint 2 százaléka. Az utolsó napokban már átlagosan 10 millió forintot költöttek az érintettek. Egy kártyabirtokosnál átlagosan így is 7300 forint maradt, amiből akár egy kétszemélyes vacsora is lehetett volna a közel 16.000 elfogadóhely egyikén. A kártyabirtokosok egyébként sokkal aktívabbak és tudatosabbak, mint a korábbi években. 2013-ban például 70 százalékkal megnőttek a költések 2012-höz képest, amihez az is hozzájárult, hogy az elfogadóhelyek száma is nőtt, mégpedig 30 százalékkal. Az itt fel nem használt összeget a bank szintén visszautalja június 30-ig azoknak a munkáltatóknak, akik az eredeti összeget oda feltöltötték.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem