20 °C Budapest

Magyar munkavállalók százmillióit zárolták

Pénzcentrum
2014. június 2. 11:30

Szombaton lejárt a határidő: május 31-ig lehetett elkölteni azt az összeget, ami még 2012-ben került a SZÉP kártyákra. Pár nappal ezelőtt még több milliárd forint várt kifizetésre, de a kártyákat üzemeltető bankok szerint a felhasználók jól hajráztak. Az eredeti összegek alig töredéke maradt, ami még így is több száz millió forintot jelent. Ez a pénz visszakerül a munkáltatókhoz.

Május 31-ig kellett elkölteni a SZÉP kártyákról azokat a pénzeket, amiket a munkáltatók még 2012-ben utaltak át béren kívüli juttatásként. A kártyákon lévő összegből (a különböző alszámláknak köszönhetően) többek között szállásért, éttermi fogyasztásért, vagy szabadidős programokért fizethettünk - és a nem 2012-es feltöltésű pénzekből fizethetünk még most is.

Az utazási költségek kiegyenlítése mellett kevésbé közismert szolgáltatásokra is lehet költeni ezt az összeget, például gyermekeinket beírathatjuk sporttanfolyamra, és még felszerelést is kölcsönözhetünk neki hozzá. Vagy befizethetjük magunkat egy-egy múzeumba, vehetünk műemléki belépőt, mehetünk színházi, zenei vagy sporteseményre, netán futóverseny nevezési díját fizethetjük belőle. De a szabadidő alszámláról fizethetünk terhesgondozást, azaz terhesség alatti kezeléseket, a szülés utáni felügyeletért, vagy fogorvosi beavatkozásokat. De finanszírozhatjuk belőle egy színdarab színpadra állítását is.

Úgy látszik, hogy a legtöbb kártyatulajdonos felfedezte ezeket a lehetőségeket és élt is velük még az utolsó pillanatban. Napokkal a határidő lejárta előtt még több mint kétmilliárd forint várt elköltésre. Az üzemeltető bankok adatai szerint azonban végül a teljes összeg alig 1-2 százaléka maradt náluk. Ez a pénz a munkáltatókhoz kerül vissza.

Az OTP SZÉP Kártyákra utalt 2012-es juttatások több mint 98 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok. Az érintett egyenlegek felhasználása az utolsó hetekben gyorsult fel igazán, május végén két hét alatt több mint 800 millió forintot használtak fel a kártyabirtokosok. Egészen pontosan napi 57 millió forintnyi lejáró összeget használtak fel ezen típusú kártya birtokosai május második felében. Ebben az utolsó időszakban tapasztalható kiemelt költésnek is köszönhető, hogy a 2012-es munkáltatói feltöltéseknek több mint 98 százalékát felhasználták a kártyabirtokosok. A mintegy 150 000 érintett kártyán maradt 1 milliárd forintnyi összeget a pénztárszolgáltató visszautalja a munkáltatóknak.

Az utolsó két hét alatt megfeleződtek az MKB SZÉP Kártyákra még 2012-ben utalt pénzek is. Itt az összes feltöltés 1,6 százaléka maradt a kártyákon, ezt június folyamán kapják vissza az eredeti befizetést teljesítő munkáltatók. Ezeknek a kártyáknak a birtokosai az utolsó négy órában még 2 millió forintot költöttek el a 2012-es keretükből. Míg május 15-én még 352 millió forint volt a számláikon a 2012-ben átutalt, 10,3 milliárd forintos keretből, a határidő lejártára a maradvány 169 millióra apadt, ami mindössze 1,6 százaléka az eredetinek. A maradék lényegében azonos nagyságrendben oszlik meg a három zseb (szállás, étkezés, szabadidő) között, 28 ezer kártyabirtokost érintve. Ennek megfelelően a számlákon átlagosan 6000 forint maradt, de e mögött nagy különbségek rejlenek: több mint ötezer érintettnek maradt ugyanis 100 forintnál kevesebb pénze, tízezren mondhattak búcsút 100 és 1000 forint közötti összegnek, míg 10 000 forintnál nagyobb összeg csupán négyezer kártyabirtokos számláján ragadt be. Itt közel kétezer munkáltatónak fognak egyébként visszautalni, a legkisebb összeg egy forint, a legnagyobb pedig megközelíti a 8,8 milliót.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A K&H-nál közel 21 000 kártyabirtokos összesen 151 millió forintot nem költött el, mely összeg a vendéglátás, szállás és szabadidő számlákon egyenlő arányban maradt meg. Ez az összeg a 2012-ben ezekre a kártyákra feltöltött összeg kicsivel több, mint 2 százaléka. Az utolsó napokban már átlagosan 10 millió forintot költöttek az érintettek. Egy kártyabirtokosnál átlagosan így is 7300 forint maradt, amiből akár egy kétszemélyes vacsora is lehetett volna a közel 16.000 elfogadóhely egyikén. A kártyabirtokosok egyébként sokkal aktívabbak és tudatosabbak, mint a korábbi években. 2013-ban például 70 százalékkal megnőttek a költések 2012-höz képest, amihez az is hozzájárult, hogy az elfogadóhelyek száma is nőtt, mégpedig 30 százalékkal. Az itt fel nem használt összeget a bank szintén visszautalja június 30-ig azoknak a munkáltatóknak, akik az eredeti összeget oda feltöltötték.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?