22 °C Budapest

Vadásznak ránk az átverős pénzváltók: ez a módszerük

Pénzcentrum
2012. július 31. 12:06

Úgy tűnik, idén nyáron sem mentek szabadságra a csaló, trükköző pénzváltók. A valutázók felbukkanhatnak a forgalmasabb váltók környékén, nyomukban pedig - a kedvező árfolyam helyett- becsapott, megkárosított ügyfelek maradnak.


A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen elkövető 2012. június 18-án az Erzsébet körút egyik pénzváltójánál a sértettnek felkínálta, hogy euróra váltja a nála lévő forintot. A sértett átadta az elkövetőnek a forintot és a kézhez kapott köteg euróval távozott a helyszínről. Ezt követően vette észre a sértett, hogy egy darab 50 eurós bakjegybe csomagolva különböző forgalomból kivont bankjegyeket kapott.


Fotó: police.hu


Az ismeretlen elkövető egy 45-50 év körüli, körülbelül 170-175 centiméter magas férfi, haja rövid, fekete színű. A bűncselekmény elkövetéskor zöld színű galléros pólót, kék színű farmernadrágot viselt.

A nyár számukra a csúcsszezon

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint ismét aktivizálódtak az illegálisan működő ("utcai" és PSZÁF-engedéllyel nem rendelkező) váltók. Itt gyakran a legális váltónál kedvezőbb árfolyamot ígérnek. Ezzel csalják "lépre" a tájékozatlan vásárlót és minden esetben kevesebb pénzt adnak át, vagy értéktelen, kivont valutákkal csapják be a hiszékenyeket. Ezekben az esetekben a panaszeljárás legtöbbször eredménytelen. Éppen ezért valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve. Valamint azt se felejtsük el, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, de 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát kérhetnek tőlünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az utcai valutaváltóknál fokozott a veszélye annak, hogy egyéb bűncselekmény, például rablás áldozatává válunk. Ezek ugyanis gyakran pályaudvarok, távolsági buszállomások, határátkelőhelyek környékén, valamint turisztikai szempontból jelentős helyeken találhatóak. Ezek a helyek pedig vonzzák a bűnözőket.

Pénzváltás alkalmával a legfontosabb, hogy lehetőleg olyan pénzváltót keressünk, amelyet a külvilágtól legalább egy ajtó választja el. Amennyiben a helyiség előtt gyanús alakok megszólítanak bennünket, inkább álljunk tovább, ne mutassuk meg a bűnözőknek, hogy mennyi készpénz van nálunk. A pénzváltást követően pedig, ha lehet, ne a tömegközlekedést használjuk.

Természetesen teljesen felesleges csak készpénzt vinnünk a nyaralásra. A megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat általában jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak. Emellett nem utolsó sorban sokkal biztonságosabb, mintha több százezer forintnak megfelelő készpénzzel a zsebünkben rónánk egy idegen város utcáit. Szakértők azt tanácsolják, külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat. Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 12:20
Közös műsorban, egyidőben, élőben lesz látható jövő héten szerdán a Televíziós Újságírók Díja Gálaes...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter, hogy Balaji Srinivasan kriptobefektető elkezdte kong...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?