22 °C Budapest

Ezeket a pénzváltókat jobb, ha elkerülöd

Pénzcentrum
2012. július 7. 08:08

Itt a nyár, a kánikula! Külföldi utazásunk megtervezésekor gondolnunk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű költőpénzünk legyen. A valuta egy részét érdemes még itthon beszerezni, azonban nem mindegy, hogy mikor, s melyik pénzváltóhoz térünk be váltani.

Bár a forint és a régiós devizák most sem tekinthetők kifejezetten olcsónak a dollárral vagy éppen az euróval összevetve, az előttünk álló hónapokban stagnálásra illetve kisebb mértékű forintgyengülésre számít Saághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője. A Magyarország és az EU/IMF közötti hitelmegállapodásig vezető egyeztetések ugyanis viszonylag sok időt vehetnek majd igénybe, ezért elképzelhető, hogy kisebb hullámokat még kelthet a forint árfolyamában egy-egy vitás kérdés napirendre kerülése. Arról nem is beszélve, hogy a görög helyzet, valamint a spanyol-olasz duó adósságkrízise júliusban is befolyással lehet a piaci hangulatra, s így közvetve a forintra is. Éppen ezért - a Pénzcentrum.hu véleménye szerint - a nyaralásra szánt költőpénz felét érdemes most - a viszonylag stabil árfolyam mellett beváltani -, így bebiztosíthatjuk magunkat, hiszen ha a következő időszakban erősödik a forint, válthatunk még, ha viszont gyengül, a felét már akkor is jó áron váltottuk.

Érdemes előre tájékozódnunk az egyes pénzváltóhelyek árfolyamairól, ugyanis akár 10 forintos eltérések is adódhatnak az egyes szolgáltatók között. Kérdés persze, hogy mennyit spórolhatunk azzal, ha nem az éppen az utunkba kerülő pénzváltóba térünk be. Tételezzük fel, hogy egy négyfős család nyaralni indul. A família számításai szerint 200 ezer forintnak megfelelő készpénzre van szükségük euróban. A 10 forintos árfolyam eltérés tehát esetükben körülbelül 25 euró megtakarítást is jelenthet, ami átszámolva közel 7 ezer forint - ami valljuk be, nem kevés. 430 forintos benzinárral, s 10 literes átlagfogyasztással számolva például ebből az összegből 160 kilométert is megtehetünk a nyaralásra kiszemelt üdülőhely felé tartva.

Átverős pénzváltók - jobb, ha vigyázunk

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének tájékoztatása szerint ismét aktivizálódtak az illegálisan működő ("utcai" és PSZÁF-engedéllyel nem rendelkező) váltók. Itt gyakran a legális váltónál kedvezőbb árfolyamot ígérnek. Ezzel csalják "lépre" a tájékozatlan vásárlót és minden esetben kevesebb pénzt adnak át, vagy értéktelen, kivont valutákkal csapják be a hiszékenyeket. Ezekben az esetekben a panaszeljárás legtöbbször eredménytelen. Éppen ezért valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsunk, amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik; ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank, takarékszövetkezet) ügynöke; az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve. Valamint azt se felejtsük el, hogy a pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, de 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát kérhetnek tőlünk.

Mindemellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az utcai valutaváltóknál fokozott a veszélye annak, hogy egyéb bűncselekmény, például rablás áldozatává válunk. Ezek ugyanis gyakran pályaudvarok, távolsági buszállomások, határátkelőhelyek környékén, valamint turisztikai szempontból jelentős helyeken találhatóak. Ezek a helyek pedig vonzzák a bűnözőket. Pénzváltás alkalmával tehát óvatosan és körültekintően kell eljárni. A legfontosabb, hogy olyan pénzváltót keressünk, amelyet a külvilágtól legalább egy ajtó választja el. Amennyiben a helyiség előtt gyanús alakok megszólítanak bennünket, inkább álljunk tovább, ne mutassuk meg a bűnözőknek, hogy mennyi készpénz van nálunk. A pénzváltást követően pedig, ha lehet, ne a tömegközlekedést használjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen teljesen felesleges csak készpénzt vinnünk a nyaralásra. A megbízható bankkártyás fizetés ma már a legtöbb forgalmas európai nyaralóhelyen (éttermekben, boltokban) elérhető, a bankkártya-használat pedig sokkal jobb árfolyamot jelent annál, amit a pénzváltók kínálnak. Emellett nem utolsó sorban sokkal biztonságosabb, mintha több százezer forintnak megfelelő készpénzzel a zsebünkben rónánk egy idegen város utcáit. Szakértők azt tanácsolják, külföldi utazásnál is bátran használjuk vásárlásra a kártyánkat. Európában a vásárlások több mint 90 százaléka chip-alapon, azaz kimondottan biztonságos módszerrel történik.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?