Állami segítséggel menekült meg a BKV

Pénzcentrum
2012. március 29. 09:05

Kezességet vállal az állam a BKV hitelekre, és ugyanannyi pénzt adna, amennyit a főváros a közlekedési cégnek - írja a Napi Gazdaság.

A kormány a tegnapi ülésén megvitatta a BKV helyzetével foglalkozó tárgyalódelegáció beszámolóját. A kormány által már korábban is hangoztatott 1+1 forint elve mellett sikerült megoldani a főváros idén lejáró hitelállományának problémáját is - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében. Korábban arról volt szó, hogy amennyiben a kormányzat feloldja a BKV 32 milliárd forintos állami normatív támogatását további 21 milliárd forintot juttat a közlekedési cégnek, akkor a főváros ugyanekkora - húsz milliárd forintot - előteremt. Néhány napja azt is közölték, hogy az állam 63 milliárd forintra vállal kezességet.

A BKV 2012-ben lejárandó hitelállományával kapcsolatban a magyar állam a főváros mögé áll, és elvi garanciát vállal, amennyiben a főváros készfizető kezességet vállal a BKV hitelállományáért. Ezzel a megoldással a BKV 2012-es finanszírozása megoldódott. A középtávú fenntartható finanszírozási konstrukcióval kapcsolatos tárgyalásokat a kormány által kijelölt delegáció tovább folytatja a fővárossal.

A főváros közleménye szerint a kormány és a főváros vezetésének sikeres egyezetéseit követően 2012. március 28-án a Kormány határozatot hozott arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat számára állami garanciát ad a BKV teljes, 63.1 milliárdos, ez évben lejáró adósságállományára. A hitelező bankokkal az előzetes egyeztetések megtörténtek, így a BKV legsúlyosabb problémája megoldódik. A hosszú távú finanszírozásról jövő héten folytatódik Varga Mihály, Naszvadi György, Fellegi Tamás, illetve Tarlós István egyeztetése. A bankokkal a részletes megállapodás kidolgozása folyamatban van.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?