13 °C Budapest

Hamarosan újabb havazás érkezik

Pénzcentrum
2012. február 15. 15:04

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Pénteken újabb havazás várható, de hétvégén már enyhülésre lehet számítani - derül ki az InfoRádió szerda délutáni helyzetjelentéséből.

Az erős hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga színű riasztást adott ki az északkeleti megyékre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csonka Tamás elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú riasztást rendeltek el. Jelenleg több helyen havazik és hófúvás is előfordul; az északkeleti területeken 4-5 centiméternyi hó eshet, míg az Északi-középhegység magasan fekvő területein és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 10 centiméternyi hó is hullhat.

A megerősödő délnyugati, nyugati szél több helyen eredményezhet hófúvást; északkeleten, a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a széllökések erőssége meghaladhatja az óránkénti 60-70 kilométert.

Szerda késő estétől a szél északnyugatira fordul és a Dunántúlon, illetve a középső megyékben viharossá fokozódik, sebessége az óránkénti 65-100 kilométerest is elérheti, míg a Bakony és Balaton térségében az óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökés sem zárható ki - mondta a szakember. Azokon a területeken - a leginkább Tolna és Bács-Kiskun megyében -, ahol a meglévő hó nem olvad el, hótorlaszok is kialakulhatnak.

Az Időkép.hu beszámolója szerint északnyugaton hózivatar tombol. Intenzív csapadék, villámtevékenység, szél kíséri a jelenséget.

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kiemelte: este és éjszaka hózáporok fordulhatnak elő, de csak rövid ideig tartanak majd. A hó olvadni fog, mert a hőmérséklet megközelíti, csütörtökön nap közben pedig meg is haladja a 0 Celsius-fokot.

Reisz András beszélt arról is, hogy péntekre virradó éjszaka még hidegebb lesz, napközben pedig újabb havazás várható, majd a hétvégén enyhébb levegő éri el az ország területét, és a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik.

Készenlét

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint változatlan a jéghelyzet a Dunán és a Tiszán, a vízügyi szolgálat folyamatos készenlétben van. A Duna továbbra is erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett állt össze a jég mintegy 17 kilométer hosszan. A budapesti szakaszon a folyó nyolcvan százalékát jég borítja, amely folyamatosan "vonul le". A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, de a helyzet nem igényel beavatkozást. Az OVF kitért arra: a két folyón a jeges árvíz elleni védekezést összesen 13 jégtörő hajó biztosítja, köztük az a négy, amely múlt szombaton, illetve vasárnap kezdte meg munkáját a szerb-horvát közös Duna-szakaszon.

Budapesten is intenzíven havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 szóró- és ekéző munkagéppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon; a BKV fődiszpécsere már kért szórást néhány autóbuszvonal hegyi szakaszára.

Karambol az M3-ason

Több autó ütközött össze szerdán dél körül az M3-as autópályán a Budapest felé tartó oldalon Mezőkövesd előtt a havas úton - közölte a rendőrség. Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, az első adatok szerint senki sem sérült meg.

A rendőrség Mezőkeresztesnél lezárta az autópályát, leterelik a forgalmat. Azt kérik az autóvezetőktől, hogy Miskolc felől rá se térjenek az M3-asra.

A megyében reggel óta intenzíven esik a hó, a főutak burkolata mindenhol havas; hóátfúvás is nehezíti a közlekedést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem