5 °C Budapest

Félméteres hó miatt nem javasolt Romániába utazni

MTI
2012. február 14. 10:02

Romániában százhúsz település van elzárva a külvilágtól a vastag hóréteg miatt, több ezer iskolában szünetel az oktatás, és több mint kétszáz vonatjáratot töröltek - közölték hétfőn reggel a román hatóságok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Főleg a déli és keleti területeken vasárnap óta szinte megállás nélkül havazik. A meteorológusok hétfőre és keddre narancssárga jelzésű hóriadót adtak ki, ez főként a déli országrészt érinti. Ezen a két napon akár 50 centiméterrel vastagodhat a hóréteg; az elmúlt három hét alatt esett hó nem olvadt el a fagy miatt.

A dél-keleti Vrancea és Buzau megyében szükségállapotot rendeltek el a hatóságok, és több ezer katonát vezényeltek ki az elszigetelődött településeken bajba jutott emberek kimentésére. A katasztrófavédelmi hatóság jelentése szerint a külvilágtól elzárt 120 településből 23-ban részlegesen vagy teljes mértékben megszűnt az áramellátás, az ivóvíz biztosítása is nehézségekbe ütközik.

Több mint hatvan országút le van zárva, akárcsak az A2-es autópálya a Bukarest és Fetesti közötti szakaszon. Tíz vasútvonalat is lezártak, a vonatok késéssel közlekednek, több mint kétszáz járatot töröltek.

Bukarestben is komoly fennakadást okoz a havazás, bejelentették, hogy kedden valamennyi fővárosi iskolában szünetelni fog a tanítás. Hétfőn több mint 3800 romániai iskolában nem volt oktatás. Hét megyében kellett teljes mértékben felfüggeszteni a tanítást.

Romániában az elmúlt három hétben 74 ember szenvedett fagyhalált, nagy részük az utcán fagyott meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Várakozóhelyeket jelölt ki a rendőrség a Románia irányába tartó kamionok számára Szeged környékén; a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek a rendkívüli havazás miatt hétfőn déltől nem léphetnek román területre a nagylaki átkelőnél - tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A román fél tájékoztatása szerint a rossz időjárási körülmények miatt országuk területén egyes útszakaszokon forgalomkorlátozást vezettek be. Az intézkedés érinti többek között a nagylaki határátkelőhelyet, hétfőn helyi idő szerint 10:30-tól ott a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók nem léphetnek be Románia területére.

A forgalomkorlátozás miatt torlódásra lehet számítani a román-magyar határátkelőhelyek környékén. A korlátozásokat az időjárás függvényében fogják feloldani a román illetékes szervek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20