Félméteres hó miatt nem javasolt Romániába utazni

MTI
2012. február 14. 10:02

Romániában százhúsz település van elzárva a külvilágtól a vastag hóréteg miatt, több ezer iskolában szünetel az oktatás, és több mint kétszáz vonatjáratot töröltek - közölték hétfőn reggel a román hatóságok.

Főleg a déli és keleti területeken vasárnap óta szinte megállás nélkül havazik. A meteorológusok hétfőre és keddre narancssárga jelzésű hóriadót adtak ki, ez főként a déli országrészt érinti. Ezen a két napon akár 50 centiméterrel vastagodhat a hóréteg; az elmúlt három hét alatt esett hó nem olvadt el a fagy miatt.

A dél-keleti Vrancea és Buzau megyében szükségállapotot rendeltek el a hatóságok, és több ezer katonát vezényeltek ki az elszigetelődött településeken bajba jutott emberek kimentésére. A katasztrófavédelmi hatóság jelentése szerint a külvilágtól elzárt 120 településből 23-ban részlegesen vagy teljes mértékben megszűnt az áramellátás, az ivóvíz biztosítása is nehézségekbe ütközik.

Több mint hatvan országút le van zárva, akárcsak az A2-es autópálya a Bukarest és Fetesti közötti szakaszon. Tíz vasútvonalat is lezártak, a vonatok késéssel közlekednek, több mint kétszáz járatot töröltek.

Bukarestben is komoly fennakadást okoz a havazás, bejelentették, hogy kedden valamennyi fővárosi iskolában szünetelni fog a tanítás. Hétfőn több mint 3800 romániai iskolában nem volt oktatás. Hét megyében kellett teljes mértékben felfüggeszteni a tanítást.

Romániában az elmúlt három hétben 74 ember szenvedett fagyhalált, nagy részük az utcán fagyott meg.

Várakozóhelyeket jelölt ki a rendőrség a Románia irányába tartó kamionok számára Szeged környékén; a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek a rendkívüli havazás miatt hétfőn déltől nem léphetnek román területre a nagylaki átkelőnél - tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A román fél tájékoztatása szerint a rossz időjárási körülmények miatt országuk területén egyes útszakaszokon forgalomkorlátozást vezettek be. Az intézkedés érinti többek között a nagylaki határátkelőhelyet, hétfőn helyi idő szerint 10:30-tól ott a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók nem léphetnek be Románia területére.

A forgalomkorlátozás miatt torlódásra lehet számítani a román-magyar határátkelőhelyek környékén. A korlátozásokat az időjárás függvényében fogják feloldani a román illetékes szervek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58