17 °C Budapest

Simlis pénzváltók, gyanús valutázók: Te is veszélybe kerülhetsz!

2010. július 15. 12:02

Az elmúlt napokban, ismét jelentős árfolyammozgások voltak tapasztalhatóak a nemzetközi események hatására. Ennek következtében néhány pénzváltó irodánál a megnövekedett forgalom miatt előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni azonnal a váltási igényeket, főleg az idényjellegű, illetve az egzotikusabb országok valutáiból. (Románia, Szerbia, Horvátország, Csehország, Oroszország, Bulgária stb.) - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete (MPOE).

Az egyesülethez beérkezett jelzések szerint az ingadozó árfolyamok miatt, egyes helyeken ismét működni kezdtek az illegálisan működő ("utcai" "trükkös" és PSZÁF engedéllyel nem rendelkező irodákat fenntartó) váltók is. Az MPOE ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az "utcai" valutaváltás esetén, minden alkalommal bűncselekmény áldozatai lehetünk, valamint a hatóságok büntethetik az illegális váltókkal történő valutaváltáskor az "ügyfelet" is!

Ezért az MPOE az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfeleknek javasolja:

- 2 - 300 000 Ft-ot maghaladó váltási szándék esetén, kényelmessé és zökkenőmentessé tehető a valutavásárlás, ha igényüket előző nap a pénzváltónál telefonon bejelentik, előrendelik.

- valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsanak,
o amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik;
o ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
o Az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve;
(Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő).

Korábbi cikkeink a témában:
Külföldre készülsz? MOST érdemes pénzt váltani!
Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő, engedélyekkel rendelkező néhány irodára, cégre jellemző.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyünk magukkal.

- A pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, amennyiben ilyet nem kapnak, vélhetőleg engedély nélkül üzemelő pénzváltó áldozataivá váltak.
Illegális valutaváltók esetében a fogyasztókat lehetetlen bármilyen visszaélés esetében megvédeni, kártalanítani, részükre jogorvoslatot elérni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?