24 °C Budapest

Simlis pénzváltók, gyanús valutázók: Te is veszélybe kerülhetsz!

2010. július 15. 12:02

Az elmúlt napokban, ismét jelentős árfolyammozgások voltak tapasztalhatóak a nemzetközi események hatására. Ennek következtében néhány pénzváltó irodánál a megnövekedett forgalom miatt előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni azonnal a váltási igényeket, főleg az idényjellegű, illetve az egzotikusabb országok valutáiból. (Románia, Szerbia, Horvátország, Csehország, Oroszország, Bulgária stb.) - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesülete (MPOE).

Az egyesülethez beérkezett jelzések szerint az ingadozó árfolyamok miatt, egyes helyeken ismét működni kezdtek az illegálisan működő ("utcai" "trükkös" és PSZÁF engedéllyel nem rendelkező irodákat fenntartó) váltók is. Az MPOE ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az "utcai" valutaváltás esetén, minden alkalommal bűncselekmény áldozatai lehetünk, valamint a hatóságok büntethetik az illegális váltókkal történő valutaváltáskor az "ügyfelet" is!

Ezért az MPOE az elkövetkező napokban valutát vásárolni szándékozó ügyfeleknek javasolja:

- 2 - 300 000 Ft-ot maghaladó váltási szándék esetén, kényelmessé és zökkenőmentessé tehető a valutavásárlás, ha igényüket előző nap a pénzváltónál telefonon bejelentik, előrendelik.

- valutát csak olyan, engedéllyel rendelkező irodában váltsanak,
o amely jól látható PSZÁF által kiadott engedéllyel rendelkezik;
o ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (Bank, Takarékszövetkezet) ügynöke;
o Az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve;
(Megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő).

Korábbi cikkeink a témában:
Külföldre készülsz? MOST érdemes pénzt váltani!
Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

Ez főleg, a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő, engedélyekkel rendelkező néhány irodára, cégre jellemző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Az 500 ezer forintot meghaladó valutaváltás esetén fényképes igazolványt és lakcímkártyát vigyünk magukkal.

- A pénzváltó minden ügyletről köteles bizonylatot kiállítani, amennyiben ilyet nem kapnak, vélhetőleg engedély nélkül üzemelő pénzváltó áldozataivá váltak.
Illegális valutaváltók esetében a fogyasztókat lehetetlen bármilyen visszaélés esetében megvédeni, kártalanítani, részükre jogorvoslatot elérni.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?