15 °C Budapest

Mennyi pénzt váltsak a nyaralásra? Jobb, ha ezt is számításba veszed...

2010. július 15. 05:22

Nyaraláskor a legtöbben igyekszünk annyi készpénzzel megérkezni külföldre, hogy az elegendő legyen a kisebb kiadásokra, míg a szállást, autókölcsönzést, belépőket és a többi nagyobb tételt inkább bankkártyával érdemes kiegyenlíteni. Előfordulhat azonban, hogy elszámítjuk magunkat az itthoni pénzváltás során és külföldön is készpénzfelvételre kényszerülünk. Lássuk, melyik banknál, mennyibe kerül a külföldi ATM használat!

Azok számára, akik külföldre indulnak nyaralni, mindenképpen fontos tényező, hogy mennyi készpénzt vigyenek magukkal, illetve milyen feltételek mellett használhatják betéti, illetve hitelkártyájukat a határokon átlépve.

Bár a bankkártyával történő vásárlás minden banknál ingyenes tranzakció, ennek ellenére mégis bukhatunk valamennyit a külföldi vásárláskor, attól függően, hogy milyen devizakonverzióra kerül sor fizetéskor.

Ezzel szemben az ATM használat díjai nem csak itthon, de külföldön is jelentősen eltérnek az egyes bankok között.

Ha még nem rendelkezünk bankkártyával, vagy több is van, de nem tudjuk, hogy melyiket használjuk külföldi utunk során, érdemes aszerint választani, hogy a célpontunk európai, vagy Európán kívüli ország.

Mit jelent a konverzió?

Külföldön történő kártyás vásárláskor, vagy készpénzfelvételnél, az adott ország devizanemében (például euróban, svájci frankban, amerikai dollárban, koronában, lejben, stb.) történik a tranzakció. Ezt az összeget a kártyatársaság - attól függően, hogy a bankunkkal milyen devizában állapodott meg - dollárban, vagy euróban számolja el. Például egy Svájcban történő kártyahasználat esetén első körben ez euróra, vagy dollárra történő konverziót jelent.

A MasterCard International kártyatársaság az eurózónában euróban, a többi országban dollárban számol el a magyar bankkal, míg a Visa International kártyatársaság minden esetben egy devizanemben, a legtöbb esetben dollárban számol el a magyar bankkal.

Ezek után azonban az euróra, vagy dollárra átváltott összeget a kártyaszámlánk devizanemére, vagyis forintra is át kell váltania a banknak, amire jellemzően deviza eladási árfolyamon kerül sor.

Két ilyen átváltás során akár nagyobb összeget is bukhatunk, érdemes tehát megfontolni, hogy milyen kártyával fizetünk külföldi utunk során.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Betéti vs. hitelkártya

Mint ahogy az a lenti táblázatból is látszik, a külföldi ATM használat nem olcsó mulatság, különösen azon bankok esetében, ahol a fix díjon felül még a felvett összeg arányában is díjat számítanak fel.


Betéti kártyák használatakor hat bank esetében fix díj kerül felszámításra, vagyis nagyobb összeg esetén ezzel a konstrukcióval járunk jobban, különösen a KDB Bank esetében, ahol betéti kártyával történő készpénzfelvétel esetén mindössze 1000 forintot kell fizetnünk. Ugyanakkor még több tízezer forint felvétele esetén is rosszul járunk az MKB Bank és a Raiffeisen igen magas, fix díjaival.

A táblázat alatt feltüntettük, hogy Erste, illetve OTP Bank által üzemeltetett külföldi ATM-ekből kedvezőbb díjakkal vehetünk fel készpénzt, míg az UniCredit Bank külföldi automatáinál - csakúgy, mint az itthoni ATM-jeinél is - ingyenes a tranzakció.

Érdekes, hogy a határokon belül meglévő különbségek a betéti és hitelkártyák tranzakciós díjai között külföldön eltörpülnek, sőt az is előfordul, például az Erste Bank esetében, hogy a külföldi tranzakcióra vonatkozó díj alacsonyabb hitelkártyák esetében - legalábbis 60 ezer forint felvételéig, afelett már a hitelkártyás ATM-használat kerül többe.

Mivel a legtöbb banknál a felvett összegtől függ a tranzakció díja, a könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért kiszámoltuk, hogy 100 euró felvétele mennyibe kerül (az egyszerűség az MNB július 7-én érvényes euró devizaárfolyamával, 285,28 forinttal számoltunk).


Ekkora összegnél jól látszik, hogy a fix, 8, illetve 7,29 eurós tranzakciós díj különösen drágává teszi a tranzakciót, de a Citibank 2500 forintos minimális költsége is igen magas. A legkevesebbe a KDB Banknál kerül a készpénzfelvétel - igaz nekik csak betéti kártyájuk van - ennél csak valamivel drágább az OTP Bank.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?