15 °C Budapest

Újabb szúnyogirtás a héten

MTI
2010. július 5. 16:32

A balatoni szúnyoginvázió megfékezésére erre a hétre újabb kémiai szúnyogirtást rendeltek el a tónál annak ellenére, hogy a múlt héten volt a legutóbbi - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői bizottság vezetője hétfőn az MTI-t.

A legutóbbit megelőző szúnyogirtás gyenge eredményt hozott, ezért a balatoni önkormányzatok újabb permetezést követeltek a szolgáltatótól "garanciába". Az esőzések miatt ez csak a múlt héten történhetett meg, de annak eredménye sem volt átütő, jelenleg is rendkívül sok a szúnyog a Balatonnál.

Sáringer-Kenyeres Tamás beszámolója szerint az idei rendkívüli csapadékos időjárás miatt nehezen kezelhető a balatoni "szúnyogkérdés", hiszen a tóparti sávban végzett permetezés után az irtott terület nagyon hamar feltöltődik újra szúnyogokkal a közeli talajvizes, tocsogós, pocsolyás területekről. Az eddigi beavatkozások ellenére kiugróan magas a csípések száma, s ebben az irtást követően is csak átmeneti, pár napos enyhülés tapasztalható.

A szúnyogok elleni védekezésben nem okoz gondot, hogy a biológiai irtáshoz szükséges hatóanyag hiánycikk a piacon, hiszen a jelenlegi körülmények között a kémiai beavatkozás lehet a legcélravezetőbb - mondta a szakember.

Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára az MTI-vel azt közölte: az e heti beavatkozásra még van pénzügyi forrás, de kérdésessé vált a folytatás, ezért tárgyalásokat kezdeményeztek a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A balatoni önkormányzatok szeretnék elérni, hogy az előző kormány által bevezetett teherviselés helyett - miszerint a kémiai szúnyogirtás költségeinek 70 százalékát kell az önkormányzatoknak állniuk - álljon vissza a régi rend, amelyben az állam fizette a költségek felét. Ebben az esetben a rendelkezésre álló forrás elegendő lenne még egy irtásra - tette hozzá, jelezve, hogy a folytatás még így is kérdéses.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szervezet titkára kitért arra, hogy a csapadékos időjárás miatt megszaporodott az árvaszúnyogok száma is, ez ha nem is csíp, de szintén igen "turistariasztó jelenség" az üdülőövezetben. Már több önkormányzat kezdeményezte, hogy végezzenek szúnyogirtást az árvaszúnyogok ellen is, de ezt az illetékes nemzeti park ezeknek a rovaroknak az állatok táplálékláncában betöltött fontos szerepe miatt nem engedélyezi.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem