13 °C Budapest

Ûrtechnológiával erősít a Lamborghini

Pénzcentrum
2010. április 16. 11:02

Az autógyártásban, és különösen a sportkocsigyártásban egyre fontosabb a minél könnyebb és erősebb anyagok használata. Bár a legtöbb autógyár még messze áll attól, hogy az acélt illetve az alumíniumot felváltva 100%-ban speciális anyagokból építsék a kocsikat, azonban vannak gyártók, amelyek már ma is komoly pénzeket ölnek az extra könnyű anyagok kutatásába.

A nem mindennapi sportkocsikat gyártó Lamborghini rendelkezik az autógyárak közül az egyik legszélesebb körű ismeretekkel a kompozit anyagok területén. A cég ezt döntően a Washington állam egyetemével közösen, Seattleben felállított kutatólaboratóriumának köszönheti - írja a MotorAuthority.

A Lamborghini Reventon


Az olasz luxusautógyár először az 1980-as években Countach nevű modelljében használt kompozit anyagokat, a 21. században pedig teljesen általánossá vált modelljeiben az ultra könnyű, szénszállal erősített műanyagok beépítése. A 2008 és 2009 között mindössze 20 darabos szériában gyártott Renventon nevű szupersportkocsi karosszériáját például jelentős részt szénszálas anyagok használatával építették.

A nagyobb szériában készülő autóknál is jelentős szerephez jutnak az olaszoknál a modern építőelemek. A Murcielago 6,5 literes, 12 hengeres motorja ellenére mindössze 1650 kilogrammot nyom. A Gallardo könnyített verziója, a 2010-es Gallardo Superleggera esetében pedig közel 70 kilogrammot tud spórolni a Lamborghini a legújabb fejlesztésű anyagok használatával.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem