20 °C Budapest

Ezer új buszt vehetnek a közlekedési cégek, a MÁV semmit!

Pénzcentrum
2010. március 12. 09:47

Jóváhagyta a kormány a Magyar Fejlesztési Bank százmilliárd forintos, 2013-ig érvényes hitelprogramját. Az idei 50 milliárdos keretből a MÁV nem kap semmit - írja a Népszabadság.

Az MFB kedvezményes hiteléből akár ezer új autóbuszt is vehetnek a közlekedési cégek, aminek az átlagosan 16 éves járműparkkal rendelkező BKV, illetve a 11,5 éves buszokkal dolgozó Volán-társaságok vehetik hasznát.

Kérdés persze, hogy elő tudják-e teremteni a vételár 10 %-ának megfelelő önrészt, de a kamatfizetés is gondot okozhat számukra.

A 15 éves lejáratú, kétéves türelmi idejű, eszközfedezetű, fejlesztési és beruházási hitelek kamata háromhavi EURIBOR plusz legfeljebb évi hat százalék lehet. Ez forintalapon maximum 6,38 százalék kamatot jelenthet. Ez azonban a finanszírozási problémákkal küzdő cégek számára komoly teher lehet.

A hitelezésben részt vevő kereskedelmi bankok mellett az MFB kénytelen lesz nemzetközi pénzügyi intézményi forrásokat is bevonni programjába. Saját forrásaiból ugyanis várhatóan csak a program felét tudja majd finanszírozni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelből a cégek használt és új járműveket egyaránt vásárolhatnak. A szakértők úgy számolnak: egy új, 12méteres szóló autóbusz 35-40 millió forintba, egy 13,5 méteres szóló 45-50 millió forintba kerül. A 18 méteres csuklósok árát pedig 70 millió forintra taksálják. Ami azt jelenti, hogy a teljes MFB-s keretből mintegy ezer buszra futná.

Mivel a személyszállító eszközök többsége felett rendelkező MÁV Zrt., és a vontatással foglalkozó MÁV Trakció Zrt. nem közszolgáltató, így ők a hitelt nem vehetik igénybe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08