31 °C Budapest

Ezer új buszt vehetnek a közlekedési cégek, a MÁV semmit!

Pénzcentrum
2010. március 12. 09:47

Jóváhagyta a kormány a Magyar Fejlesztési Bank százmilliárd forintos, 2013-ig érvényes hitelprogramját. Az idei 50 milliárdos keretből a MÁV nem kap semmit - írja a Népszabadság.

Az MFB kedvezményes hiteléből akár ezer új autóbuszt is vehetnek a közlekedési cégek, aminek az átlagosan 16 éves járműparkkal rendelkező BKV, illetve a 11,5 éves buszokkal dolgozó Volán-társaságok vehetik hasznát.

Kérdés persze, hogy elő tudják-e teremteni a vételár 10 %-ának megfelelő önrészt, de a kamatfizetés is gondot okozhat számukra.

A 15 éves lejáratú, kétéves türelmi idejű, eszközfedezetű, fejlesztési és beruházási hitelek kamata háromhavi EURIBOR plusz legfeljebb évi hat százalék lehet. Ez forintalapon maximum 6,38 százalék kamatot jelenthet. Ez azonban a finanszírozási problémákkal küzdő cégek számára komoly teher lehet.

A hitelezésben részt vevő kereskedelmi bankok mellett az MFB kénytelen lesz nemzetközi pénzügyi intézményi forrásokat is bevonni programjába. Saját forrásaiból ugyanis várhatóan csak a program felét tudja majd finanszírozni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelből a cégek használt és új járműveket egyaránt vásárolhatnak. A szakértők úgy számolnak: egy új, 12méteres szóló autóbusz 35-40 millió forintba, egy 13,5 méteres szóló 45-50 millió forintba kerül. A 18 méteres csuklósok árát pedig 70 millió forintra taksálják. Ami azt jelenti, hogy a teljes MFB-s keretből mintegy ezer buszra futná.

Mivel a személyszállító eszközök többsége felett rendelkező MÁV Zrt., és a vontatással foglalkozó MÁV Trakció Zrt. nem közszolgáltató, így ők a hitelt nem vehetik igénybe.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10