32 °C Budapest

Elkezdődött a pilóta-sztrájk: 4000 járatot töröltek

Pénzcentrum
2010. február 22. 16:32

A német Lufthansa légitársaságnál mintegy 4000 pilóta kezdett vasárnap éjfélkor sztrájkba, amely várhatóan négy napig tart majd. Ezalatt a járatok kétharmadát törölni fogják - írja a BBC.

A Lufthansa, a Lufthansa Cargo, illetve a fapados leányvállalat, a Germanwings pilótái tegnap éjfélkor kezdték meg négynapos sztrájkjukat, melynek következtében a légitársaság már most 3 ezer járatot törölt, és számos útvonalon késésekre hívta fel az utasok figyelmét.

A Lufthansa szóvivője újságíróknak azt nyilatkozta, hogy bírósághoz fordultak a sztrájk megakadályozásáért, melyről úgy gondolják, hogy aránytalan. Abban reménykednek, hogy 24 órán belül döntés is születik az ügyben, már csak azért is, mert a sztrájk naponta hozzávetőleg 25 millió eurós veszteséget jelent a társaság számára.

A pilóták szakszervezete azt kifogásolja, hogy a társaság egyre több külföldi munkaerőt alkalmaz, akik jóval kevesebb fizetésért dolgoznak. A Lufthansánál egy pilóta kezdőfizetése 62 ezer euró körüli, de később akár a 325 ezer eurót is elérheti.

A szakszervezet most 6,4 százalékos béremelést követel, ezen kívül több beleszólást a cég döntéseibe, és biztosítékot arra nézve, hogy a pilóták akkor is megtarthatják állásaikat, ha a Lufthansa az olcsóbb külföldi leányvállalatok felé szeretné terelni utasait.

A járattörlések és késések várhatóan a frankfurti és a müncheni repülőtér utasait érintik majd leginkább.

A Germanwings sajtóközleménye szerint fennakadások nélkül közlekedik majd járatainak kétharmada. Az utasok időbeni tájékoztatásának köszönhetően t többségük már az előző hét utolsó napjaiban, illetve hétvégén áttanulmányozta az interneten elérhető helyettesítő menetrendet, és ennek alapján módosította, vagy törölte foglalását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Germanwings óvatos becslése szerint a helyettesítő menetrendben szereplő valamennyi, 120 járat közlekedik a sztrájk első napján. Az eredeti menetrendben a mai napon összesen 160 járat szállított volna utasokat.

Azon utasok számára, akik a sztrájk idejére megvásárolt repülőjegyüket módosítani szeretnék, a Germanwings egyszeri díjmentes átfoglalási lehetőséget kínál egy másik Germanwings-járatra. Ennek feltétele, hogy az eredeti járatra tervezett repülőjegy foglalása 2010. február 16-án 23:59 óráig megtörtént legyen, hogy az új utazási dátum 2010. március 25. előtti időszakra vonatkozzon, és hogy a járat indulási helye és célállomása változatlan maradjon. A helyettesítő menetrend a www.germanwings.com honlapon tekinthető meg.

Azon utasoknak, akik törölni kívánják a sztrájk időpontjára esedékes foglalásukat, a Germanwings visszatéríti a jegyárat.

A Germanwings call center Magyarországról az alábbi telefonszámon érhető el: 06 91 110 110.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?