Téli közlekedés Európában: hol büntetnek a nyárigumiért?

2010. január 13. 05:55

Ha egy autó nem az adott országban érvényben lévő szabályok alapján van felkészítve a közlekedésben való részvételre, annak tulajdonosa, illetve vezetője mindenhol büntetésre számíthat. Érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulnánk, tekintsük át Európa egyes országait!

Németországban a havas, jeges, illetve latyakos utak esetén kötelező a téligumi, vagy az egész éves gumi használata.Ennek hiányában 20 eurós büntetést kaphat a vezető, de ha balesetet okoz, akár negyven euróra is rúghat a bírság.

Ausztriaában a németekéhez hasononló szabályok érvényesek, azonban időbeli korlátozással: november 1. és április 15. között havas, jeges, illetve latyakos utak esetén kötelező a téligumi használat, hóláncot pedig a táblákkal jelölt területeken kötelező feltenni. Ausztriában a határon alkalomszerűen ellenőrzik a téli gumit és a hóláncot, országon belül pedig - ahol táblák köteleznek - bárhol büntethet a rendőr.

Franciaországban, és Olaszországban a hegyvidékeken, illetve bizonyos útszakaszokon táblával jelölik, ahol téligumival lehet csak közlekedni. Olaszország Aosta-völgy nevű tartományában október 15. és április 15. között viszont kötelező a téligumi.

Svájcban bár törvényileg, egységesen nem szabályozzák, a táblákkal jelölt helyeken a nem megfelelő kerék használata esetén akár pénzbírságot is kiszabhatnak, egyes útszakaszokon pedig hólánc használatára is kötelezhetnek. Érdemes tehát téligumival, illetve a csomagtartóban hólánccal elindulni az alpesi országba.

Szlovéniában szintén meghatározott hónapokban, november 15 - március 15. között írják elő az autók téliesítését, Finnországban december elsejétől, február végéig, Litvániában november 1. és április 1. között, Észtországban pedig december 1. - március 31. között, de ha az időjárás megköveteli, az időkorlátot kiterjeszthetik egészen áprilisig.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Benelux országokban, továbbá Dániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Csehországban és Norvégiában azonban az autósokra bízzák a téligumi, illetve hólánc használatát.

Horvátországban bizonyos szakaszokon előírhatják a téligumi, illetve hólánc használatát, az előírt téli felszereléseket beléptetéskor és országon belül is ellenőrizhetik.

Egyes országokban azért is megbüntethetnek, ha havas az autó, Bostonban például börtönbe zárhatják a havas autók tulajdonosait. Ezzel azt próbálják elérni, hogy csökkenjen az autókról lezúduló hó- és jégtömbök által okozott balesetek száma. Különösen a teherautók ponyvájáról nagy sebességnél lezúduló fagyos hó- és jégdarabok veszélyesek a mögöttük haladókra.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?