Milyen ólommentes? Ez gázzal megy!

2009. október 20. 14:55

2015-re már 17 millió gázhajtású gépjármű róhatja az utakat a világon a 2008-ban regisztrált 9.7 millióhoz képest, legalábbis ez áll amerikai Pike Research által tegnap publikált tanulmányban. A technológia leggyorsabb terjedését Amerikában, Kanadában és Indiában várják.

A földgáz számos jó tulajdonsága ellenére nem vált igazán elfogadott üzemanyaggá a világ közlekedésében, annak ellenére, hogy a gázzal hajtott gépjárművek már hosszabb ideje jelen vannak az utakon.

A Pike Reseaerch előrejelzése szerint azonban komoly növekedés várhat a földgázhajtású, angolul NGV (natural gas vehicle) szektorra: a 2008-ban nyilvántartott 9.7 millióból 2015-re már 17 millió lehet, vagyis közel 75%-kal több gázhajtással rendelkező autót valószínűsítenek a tavalyi számokhoz képest.


A társaság elemzői szerint a kormányok, a flottakezelők és a hétköznapi vásárlók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a földgáz használatából fakadó előnyökre, így főként a kisebb károsanyag-kibocsátásra, bár azt is megemlítik, hogy a nem megfelelő számú töltőállomás komoly keresletcsökkentő tényezőként hat a földgázhajtású autók piacára.

Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol rendelkezésre áll a megfelelő kúthálózat és kormányzati szándék, ott a földgáz a versenyképes árával komoly piaci részesedést szerzett magának az üzemanyagok piacán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az amerikai piackutató szerint élénkítő hatással fog bírni a szektorra a közeljövőben várható klímavédelmitervek elfogadása, egyezmények megszületése, így komoly növekedés várható az NGV-eladások terén azokon a piacokon, ahol már rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. Ez 2015-ig évi 5.5%-os növekedés jelenthet a szektor számára, bár vélhetően lesznek olyan területek is, ahol nem lesz bővülés, tekinttel arra, hogy a politika inkább más technológiák (elektromos hajtás, bioüzemanyagok) felé fordul majd.

Jelenleg a földgázhajtású autók legnagyobb piacai: Pakisztán, Argentína, Brazília, Irán és India. A Pike tanulmánya szerint a következő öt évben a leggyorsabb növekedés Amerikában és Kanadában, valamint a már az előbbi felsorolásban is szereplő Indiában fog megvalósulni.

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem