16 °C Budapest

Milyen ólommentes? Ez gázzal megy!

2009. október 20. 14:55

2015-re már 17 millió gázhajtású gépjármű róhatja az utakat a világon a 2008-ban regisztrált 9.7 millióhoz képest, legalábbis ez áll amerikai Pike Research által tegnap publikált tanulmányban. A technológia leggyorsabb terjedését Amerikában, Kanadában és Indiában várják.

A földgáz számos jó tulajdonsága ellenére nem vált igazán elfogadott üzemanyaggá a világ közlekedésében, annak ellenére, hogy a gázzal hajtott gépjárművek már hosszabb ideje jelen vannak az utakon.

A Pike Reseaerch előrejelzése szerint azonban komoly növekedés várhat a földgázhajtású, angolul NGV (natural gas vehicle) szektorra: a 2008-ban nyilvántartott 9.7 millióból 2015-re már 17 millió lehet, vagyis közel 75%-kal több gázhajtással rendelkező autót valószínűsítenek a tavalyi számokhoz képest.


A társaság elemzői szerint a kormányok, a flottakezelők és a hétköznapi vásárlók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a földgáz használatából fakadó előnyökre, így főként a kisebb károsanyag-kibocsátásra, bár azt is megemlítik, hogy a nem megfelelő számú töltőállomás komoly keresletcsökkentő tényezőként hat a földgázhajtású autók piacára.

Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol rendelkezésre áll a megfelelő kúthálózat és kormányzati szándék, ott a földgáz a versenyképes árával komoly piaci részesedést szerzett magának az üzemanyagok piacán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az amerikai piackutató szerint élénkítő hatással fog bírni a szektorra a közeljövőben várható klímavédelmitervek elfogadása, egyezmények megszületése, így komoly növekedés várható az NGV-eladások terén azokon a piacokon, ahol már rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. Ez 2015-ig évi 5.5%-os növekedés jelenthet a szektor számára, bár vélhetően lesznek olyan területek is, ahol nem lesz bővülés, tekinttel arra, hogy a politika inkább más technológiák (elektromos hajtás, bioüzemanyagok) felé fordul majd.

Jelenleg a földgázhajtású autók legnagyobb piacai: Pakisztán, Argentína, Brazília, Irán és India. A Pike tanulmánya szerint a következő öt évben a leggyorsabb növekedés Amerikában és Kanadában, valamint a már az előbbi felsorolásban is szereplő Indiában fog megvalósulni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem