Hibás projektek, hullámos sztrádák

2009. október 19. 14:32

Építési hibáktól hemzsegnek a frissen átadott autópályák, még a kilométerenként több mint 16 milliárd forintos költségen épült Megyeri híd megvalósításában is sok hiányosság volt - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ összesen tíz tavaly átadott autópálya-szakaszt vizsgált meg, és mindegyik projektben talált hiányosságokat. Önkormányzatok által kizsarolt infrastrukturális fejlesztések, szerződésbe kódolt későbbi költségemelkedések, tarthatatlan határidők és a hiányos műszaki megvalósítás, többek között ezek a hiányosságok drágították, és lassították a magyarországi autópálya-fejlesztéseket.

Vannak még hiányosságok az utakon


A 2008-ban átadott gyorsforgalmi utak összes hossza 76,2 km. Ezt összesen 212,6 milliárd forintból sikerült megvalósítani, így átlagosan 2,6 milliárd forintba került egyetlen kilométer autópálya illetve autóút tavaly. Az összes beruházás közül a legdrágább a Budapest északi elkerülését biztosító közel 3,9 km-es Megyeri híd volt. A számvevőszék a projekttel kapcsolatban az előzetes közlekedésfejlesztési koncepciót hiányolta, aminek következtében a projekthez közvetlenül nem kapcsolódó, az önkormányzatok által kért infrastruktúra finanszírozási igénye elérte a 9,3 milliárd forintot, az összes költség majdnem 15%-át.

Az ÁSZ több projektnél kifogásolta a hiányzó előzetes költség-haszon elemzéseket, és több esetben felhívta a figyelmet az átadott utak hiányos műszaki tartalmára, például az utak hullámos burkoltára, a felületi hibákra és a hiányosan elvégzett utazáskényelmi mérésekre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24