3 °C Budapest

Visszavett roncsautók: az ügyfelek még a légzsákot is kiszerelik...

Pénzcentrum
2007. október 17. 08:45

A lízingcégek nem igazán örülnek annak, ha egy autót vissza kell venni az ügyfelektől, mivel a leggyakrabban mindössze 40-50 százalék térül meg a követelésből, ha értékesítik a visszavett autót. Ennek oka ráadásul nem a rossz értékesítési politika, hanem a visszakerült autók siralmas állapota - írja a Napi Gazdaság.

Általában a bajba került ügyfelek először a biztosítási díjakat nem fizetik, majd a kötelező szervizek is elmaradoznak, végül az autó rendszeres karbantartására sem fordítanak már egyáltalán figyelmet, ugyanis amikor az ügyfelek sejteni kezdik, hogy a lízingcég előbb-utóbb visszaveszi az autót, már egyáltalán nem törődnek az állapotával.

Sőt, van aki még ennél is tovább megy. Sokszor a foglalásnál már csak lecsupaszított járműveket találnak a társaságok, kiszerelik a légzsákot, de olyan is előfordult már, hogy csak a csupasz vázat sikerült lefoglalni.

A kényszerértékesítés során a jó állapotban lévő autók esetén is csak a követelés maximum 75 százaléka térül meg, de a rosszabb állapotúak mindössze 40-45 százalékos fedezetet tudnak biztosítani a követelésre. Az ügyfelektől ráadásul kifejezetten lassan tudják csak behajtani a követeléseket, és azoknak általában mindössze 25 százaléka hajtható be.

A cégek emellett azokat az ügyfeleket nem tudják elkerülni, akik eleve csalási szándékkal vágnak bele a kölcsönfelvételbe, bár a portfolión belül ez az arány minimális.

A visszavett autók értékesítését az is nehezíti, hogy foglalás alatt áll, lejárt a műszakija, vagy már kivonták a forgalomból. Így mire eladhatóvá válik, már az is sok idő, és onnantól számítva még további 25 és 90 nap között tudja értékesíteni a vállalt, ami jelentős plusz költségekkel jár. Ennek köszönhetően a cégek inkább megpróbálnak megegyezni az ügyféllel, és átstrukturálni a részleteket, így megtartva az ügyfeleket, és megkímélve magukat a felesleges költségektől...

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?