7 °C Budapest

Visszavett roncsautók: az ügyfelek még a légzsákot is kiszerelik...

Pénzcentrum
2007. október 17. 08:45

A lízingcégek nem igazán örülnek annak, ha egy autót vissza kell venni az ügyfelektől, mivel a leggyakrabban mindössze 40-50 százalék térül meg a követelésből, ha értékesítik a visszavett autót. Ennek oka ráadásul nem a rossz értékesítési politika, hanem a visszakerült autók siralmas állapota - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Általában a bajba került ügyfelek először a biztosítási díjakat nem fizetik, majd a kötelező szervizek is elmaradoznak, végül az autó rendszeres karbantartására sem fordítanak már egyáltalán figyelmet, ugyanis amikor az ügyfelek sejteni kezdik, hogy a lízingcég előbb-utóbb visszaveszi az autót, már egyáltalán nem törődnek az állapotával.

Sőt, van aki még ennél is tovább megy. Sokszor a foglalásnál már csak lecsupaszított járműveket találnak a társaságok, kiszerelik a légzsákot, de olyan is előfordult már, hogy csak a csupasz vázat sikerült lefoglalni.

A kényszerértékesítés során a jó állapotban lévő autók esetén is csak a követelés maximum 75 százaléka térül meg, de a rosszabb állapotúak mindössze 40-45 százalékos fedezetet tudnak biztosítani a követelésre. Az ügyfelektől ráadásul kifejezetten lassan tudják csak behajtani a követeléseket, és azoknak általában mindössze 25 százaléka hajtható be.

A cégek emellett azokat az ügyfeleket nem tudják elkerülni, akik eleve csalási szándékkal vágnak bele a kölcsönfelvételbe, bár a portfolión belül ez az arány minimális.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A visszavett autók értékesítését az is nehezíti, hogy foglalás alatt áll, lejárt a műszakija, vagy már kivonták a forgalomból. Így mire eladhatóvá válik, már az is sok idő, és onnantól számítva még további 25 és 90 nap között tudja értékesíteni a vállalt, ami jelentős plusz költségekkel jár. Ennek köszönhetően a cégek inkább megpróbálnak megegyezni az ügyféllel, és átstrukturálni a részleteket, így megtartva az ügyfeleket, és megkímélve magukat a felesleges költségektől...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06