19 °C Budapest

Mégis buszozhatnak az iskolások

2009. május 25. 16:32

Szeptembertől sem változnak a közoktatási intézményekbe járó gyermekek autóbuszos szállításának feltételei: az eddigi biztonsági követelményeknek megfelelő járműveken történő utaztatáshoz továbbra is igényelhetnek normatív állami támogatást az önkormányzatok.

Az iskolabuszokra vonatkozó, szeptembertől hatályos előírások módosítására egyelőre nincs szükség, a települések és iskolák a szerződött szolgáltatókkal megállapodhatnak a KRESZ szerinti, többletköltségeket és fokozottabb biztonságot jelentő elvárások betartásáról.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, az Önkormányzati Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Volán Egyesülés képviselői egyeztető megbeszélést tartottak az iskolabuszokkal kapcsolatos, szeptembertől hatályba lépő közlekedésbiztonsági célú követelmények értelmezése, megfelelő alkalmazása, a közoktatási intézményekbe járó gyermekek szállítását végző autóbuszok támogatási lehetőségének tisztázása érdekében 2009. május 25-én.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Csepi Lajos, a közlekedési tárca szakállamtitkára elmondta: a Volán vállalatok által jelzett jogértelmezési problémát a busztársaságok oldhatják fel. A Volánok a megbeszélésen vállalták, hogy teljes körű leltárt készítenek azokról az önkormányzatokkal kötött szerződéseikről, amelyekben kifejezetten iskolabusz szolgáltatás megrendeléséről szólnak.

E szerződések módosításával, az iskolabusz szolgáltatás megnevezést meghatározott különcélú menetrend szerinti, szerződéses vagy különjárati személyszállítás megnevezésre cserélve a gyermekeket közoktatási intézményekbe szállító buszok változatlan feltételekkel közlekedhetnek tovább. Ha a szeptemberig rendelkezésre álló időben nem végezhető el az érintett szerződések módosítása, a szaktárcák készek módosítani a kapcsolódó jogszabályok egyikét a szolgáltatások zavartalan fenntartása érdekében.

A KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól) iskolabuszokra vonatkozó, szeptember elsejétől hatályba lépő előírásai szerint a gyermekeket biztonsági övvel, 135 cm alatt külön gyermekbiztonsági rendszerben kell rögzíteni, a busz elején és hátulján a rendeletben meghatározott megkülönböztető táblát kell elhelyezni, és a jármű álló utast nem szállíthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A KRESZ azonban azt is kimondja, hogy nem kell biztonsági rendszerben rögzíteni a gyermekeket abban az esetben, ha a nem menetrend szerint közlekedő autóbuszon - a belső kialakításnak megfelelően, valamint a forgalmi engedélyben rögzített adatok alapján - lehetőség van álló utasok szállítására.

Ennek megfelelően tehát a KRESZ iskolabuszokra vonatkozó rendelkezései hatályba lépésükkor nem lehetetlenítik el a gyermekek autóbuszos szállítását és nem zárják el az önkormányzatokat az erre a célra igénybe vehető támogatásoktól.

A KRESZ kapcsolódó rendelkezései a szerződések módosítása esetén nem változnak meg, azok alapján az önkormányzatok és iskolák bizonyos saját költségek felvállalása mellett fokozottabb biztonságot jelentő körülményeket teremthetnek a gyermekek iskolába jutásához.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem