Minden tizedik autóipari cég csődbe mehet - százezrek állásai veszélyben!

Pénzcentrum
2008. december 16. 14:00

Hétfőn egy iparági konferencia alkalmával az Európai Személygépkocsi-gyártók Szövetségének (CLEPA) elnöke figyelmeztetett, hogy amennyiben Brüsszel nem hagyja jóvá a 25 milliárd eurós támogatási csomagot, minden tizedik autóipari vállalat csődbe mehet.

Lars Holmqvist, a CLEPA elnöke szerint ez összesen mintegy 500 vállalatot érint, akik az EU, vagy az egyes országok közbelépése nélkül nem lesznek képesek hiteleiket törleszteni.

A támogatási csomag részeként állami garanciavállalásra lenne szükség, hogy a bankok beindítsák hitelezésüket a vállalatok irányába - mint ahogy most nem teszik - , hiszen hitelek nélkül, valamint a megcsappant kereslet miatt a cégek likviditása erősen visszaesett, ami teljes működésüket veszélybe sodorja.

A CLEPA adatai szerint mintegy 5000 cég tevékenykedik Európa szerte az autóiparban, melyek közül 3000 a szövetség tagja, ők együttesen mintegy 3 millió embernek adnak munkát, és 300 milliárd eurós forgalmat generálnak.

Ha ezek elbuknak, az már rövid távon is katasztrofális következményekkel járhat, nem csak a tömeges állásveszítések miatt, de az így kieső adóbevételek, a szükségessé váló szociális kiadások terhei miatt, hosszú távon pedig az európai ipart is hátrányos helyzetbe hozhatja.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?