22 °C Budapest

Az évtized legrosszabb éve vár az autóiparra!

Pénzcentrum
2008. október 3. 08:45

A gazdasági visszaesés elhúzódása miatt a vásárlók elsősorban a kicsi, illetve kis fogyasztású autókat keresik, azonban ezen az autógyártók vajmi keveset profitálnak, így a beszállítók is megsínylik a pangást - írja a Világgazdaság.

Az október 4-19 közötti Párizsi Autószalon sajtónapján több érdekes, ámde annál riasztóbb adat látott napvilágot. Szakértők szerint ugyanis Európában idén 5,5 százalékkal, 14 millióra csökken az eladások száma, ami az 1997-es szintet mutatja, jövőre pedig újabb 3-5 százalékos visszaesés várható, ami az évtized legrosszabb eredménye.

Globális számokat tekintve szeptemberben 9 százalékkal kevesebb autót adtak el, a német luxusautó-szegmens azonban a piaci átlagnál is jobban szűkült, a BMW például 17 százalékkal adott el kevesebbet augusztusban. Ez persze a cégek csökkenő papírjainak értékében is megmutatkozik.

Nem véletlen, hogy az autóalkatrész-gyártók, legutóbb a törökök arról panaszkodnak, hogy rengeteget csökkent a megrendelésük, így létszámleépítésre kényszerülnek.

A Global Insight adatai szerint a francia autópiac szeptemberben bővülni tudott, köszönhetően a kormány "zöldautók" vásárlását ösztönző adótámogatásának, amitől több száz eurót is spórolhatnak a francia vásárlók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyetlen kiutat a gyártók a saját hibrid autók kifejlesztésében látják, a Honda új Insight hibridjével azonban kevés veszi fel a versenyt az árat tekintve.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?