15 éves mélyponton a tengerentúli autóipar!

Pénzcentrum
2008. október 2. 11:00

A legnagyobb autógyártók szinte kivétel nélkül az értékesítési adatok drámai visszaeséséről számoltak be az elmúlt hónapban. Az iparágban mért 26 %-os visszaesés még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta, a Ford például 34 %-kal kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban.

A gyártók és a kereskedők szerint a hitelválság elérte és 15 éves mélypontra nyomta az autópiacot is. A vásárlók a bizonytalan piaci környezet miatt nem mernek belevágni az autóvásárlásba, különösen a hitellel, vagy lízinggel történő finanszírozásba.


Vevőre várva sorakoznak az autók (Forrás: Reuters)

Az augusztusi statisztikákat látva minden piaci szereplő úgy vélte, hogy a rohamosan emelkedő üzemanyagárak állhatnak a háttérben és ettől már nincs lejjebb. A szeptemberi adatok viszont a gyártókat és a kereskedőket is megdöbbentették.

Az országos adatok összesítéséből kiderült, hogy az elmúlt egy évben értékesített autók száma a kritikusnak mondható 12,5 milliós szintre csökkent (ebből csak 965 ezret vásároltak szeptemberben).

A világ legnagyobb autópiaca súlyos problémákkal küzd. A gyártók szerint, ha nem sikerül stabilizálni a helyzetet, akkor a piac szűkülése következtében a termelés csökkentése és munkahelyek megszűnése lehet a végeredmény.

A szeptemberi értékesítési statisztikák szerint a Honda 24 %-kal, a Toyota 32 %-kal, a Chrysler 33 %-kal, a Nissan pedig 37 %-kal teljesített gyengébben, mint egy évvel korábban. A General Motors a versenytársaktól valamivel agresszívabb értékesítési politikájának köszönhetően "csak" 16 %-kal múlta alul előző évi eladásait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kedvezőtlen értékesítési eredmények negatív rekordokat döntögetnek, a Toyota például 21 éve nem tapasztalt ilyen mértékű visszaesést az amerikai autópiacon. Az országos átlagtól még kedvezőtlenebb eredményt értek el Kaliforniában, a hitelválság által leginkább sújtott államban.

A piaci szakértők úgy vélik, hogy a hitelezési feltételek módosítása és az önerő mértékének a megváltozott pénzügyi környezethez történő igazítása lehet az első lépés az iparág stabilizálására.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05