Parkolsz, de nem fizetsz? Naponta csak egyszer büntethetnek...

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 08:11

Egy egy hónappal ezelőtt érvénybe lépett rendelet szerint Budapesten naponta csak egy büntetést róhatnak ki a parkolóőrök a díjfizetés nélkül ugyanazon helyen várakozó járművekre - jelentette be az ombudsman az Index írása szerint.

Szabó Máté hivatala két éve, és idén májusban is vizsgálta a parkolási társaságok büntetési gyakorlatát, s megállapította, hogy a parkolási társaságok önkényesen értelmezik a Fővárosi Közgyűlés rendeletét, amikor többször is pótdíjat vetnek ki a díjfizetés nélkül ugyanott, huzamosabb ideig parkoló járműre. Az ombudsman szerint ez az eljárás sérti a jogállamiság, illetve a tisztességes eljáráshoz való jog elvét.

A Fővárosi Közgyűlés korábbi, félreérthető szabálya helyett július 15-én hatályba lépett új rendelete szerint: "az azonos helyen várakozó gépjárműre, üzemidőben, díjfizetés nélküli várakozás miatt csak egyszer lehet várakozási díjkülönbözetet és pótdíjat kiszabni". A türelmi idő egy óránál rövidebb időre történő díjfizetés esetén 5 perc, egy órára vagy annál hosszabb időre történő díjfizetés esetén pedig 15 perc.

A rendelet szerint a várakozási övezetekben "a megengedett várakozási időtartamot túllépő gépjármű tulajdonosának pótdíjat kell fizetnie. A megengedett várakozási időtartam túllépése miatt kiszabott pótdíj az időtartam korlátozás leteltével újra kiszabható." Más szóval a parkolóőr csak egyszer tehet "mikuláscsomagot" az autóra, ott pedig, ahol időben korlátozott a várakozás, csak a megjelölt idő letelte után szabható ki újra a pótdíj.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm