3 °C Budapest

Gyorsítósávban a Mercedes-beruházás

Pénzcentrum
2008. július 23. 16:54

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy a Daimler-Benz kecskeméti gyárát nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősíti - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter sajtótájékoztatón Budapesten, 2008. július 23-án. Ezzel és 30 jogszabály tavaszi módosításával a beruházás gyorsabb és gördülékenyebb megvalósítására nyílik lehetőség. A kormány szándéka a korábbi és a közeljövőben tervezett intézkedésekkel a bürokrácia drasztikus csökkentése. Az egyszerűsödő adminisztráció, a kedvezőbb üzleti környezet tovább javítja Magyarország hagyományosan erős tőkevonzó képességét, ezzel lökést adva a foglalkoztatás bővítésének.

A miniszter elmondta, hogy a kormány, a Daimler-Benz és Kecskemét városa Együttműködési Nyilatkozatot írtak alá. A főként a projekt volumenéről, az engedélyeztetési eljárásról és infrastruktúráról szóló keretmegállapodást a végleges szerződés aláírása követi majd várhatóan 2008 őszén.

A kormány a befektetési döntést megelőző sikeres tárgyalások kedvező tapasztalataira építve a továbbiakban is mindent megtesz a kecskeméti üzem gyors megvalósulásáért. A tavasszal elfogadott 30 jogszabály-módosítás már jelentősen csökkentette a vállalkozások bürokratikus terheit, felgyorsította a beruházásokat. A nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá minősítéssel a Mercedes-gyár esetében is eggyel magasabb szintről indul az engedélyezési folyamat, az érintett hatóságok egyszerre végzik a helyszíni szemlét, rövidülnek az ügyintézési és fellebbezési határidők.

A már hatályos és a későbbiekben tervezett (elsősorban az adók és a foglalkoztatás területét érintő) dereguláció a kisebb vállalkozások terheit is csökkenti. Az üzleti környezet javításával erősödik Magyarország tőkevonzó képessége, ennek nyomán új beruházások valósulnak meg, új munkahelyek létesülnek.

A Daimler-Benz vezetése júniusban hozott döntést arról, hogy tervezett üzemét Kecskeméten építi fel. A gyár 800 millió eurós beruházással épül, közvetlenül 2500, közvetve további 10000 főnek ad majd munkát.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57