20 °C Budapest

Több e-matrica fogyott az első félévben

Pénzcentrum
2008. július 8. 13:13

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. féléves értékesítési mutatóiból kiderül, hogy az előző év hasonló időszakához képest az eladott e-matricák darabszáma és a realizált árbevétel is jelentős mértékben növekedett.

Az ÁAK Zrt. első féléves értékesítési kimutatásai alapján elmondható, hogy továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott e-matricák darabszáma. A 2008. év hasonló időszakával összehasonlítva összességében mintegy 13%-kal vásároltak több úthasználati jogosultságot az autósok, ami 15%-os bevétel növekedést eredményezett. Ez a 2007-es 26,3 milliárd forinttal szemben 2008-ban közel 30,2 milliárd forint bruttó összeget jelent.

A legszembetűnőbb emelkedés a teherjárművek számára fenntartott D2, D3 és D4-es kategóriában kapható 1 napos úthasználati jogosultságok terén mutatkozott, hiszen ebből a típusból 27%-os forgalomnövekedést lehetett regisztrálni. Némi visszaesés tapasztalható a heti e-matricák esetében, mivel ebből a kategóriából az előző év azonos időszakához képest mintegy 4%-al vásároltak kevesebbet az autósok. A 4-napos, a havi és az éves e-matricák tekintetében 10-11%-os forgalomnövekedés volt megfigyelhető.

Az eladási adatok egyre nagyobb hányadát képviselik a virtuális úton (interneten, bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül, mobiltelefonról küldött SMS segítségével, telefonhívással) értékesített e-matricák. Míg a tavalyi év első félévében a teljes értékesítési volumen kevesebb mint 5%-át tették ki az ilyen tranzakciók, addig 2008-ban ez az arány 7% fölé nőtt. Ezzel a virtuális úton értékesített e-matricák után járó összeg 3,26%-t tette ki a teljes árbevételnek.

Az értékesítési darabszámok és az árbevétel általánosan növekvő tendenciája mögött az autópályák forgalmának emelkedésén kívül a gyorsforgalmi úthálózat fokozódó mértékű bővülése, valamint az úthasználati díj fizetésének egyes főutakra való kiterjesztése áll. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1-je óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) megbízása alapján végzi. A matricabevételek a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősítik, és így azokat a közúthálózat üzemeltetésére és fenntartására fordítják.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?