23 °C Budapest

Újra feléled a Trabant - Retro érzés új köntösben

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 08:15

Sokadszor próbálkoztak az ötven éve született, de immár tizenhat éve eltemetett Trabant márka feltámasztásával. Most talán van némi remény az újjáéledésre - írja a Népszabadság.

Az utolsó, pontosan 3 086 862. Trabant 1991. április 30-án gördült le a zwickaui szalagról, ám a Last Edition példányokat jóval később, csak 1995 októberében értékesítették, mert az utolsó 444 Universal török importőre csődbe ment. A kombik egy kikötőben árválkodtak, ám a sachenringi gyárat birtokló Rittinghaus testvérek jó üzletet szimatolva visszahajózták a szállítmányt, és kisebb javítások után 19 444 márkáért minden darabját eladták. Még abban az évben bemutattak egy teljesen új modellt, de a Volkswagen-motoros UNI1 hibrid soha nem került sorozatgyártásra, egyetlen példánya múzeumban pihen.

Egy amerikai-üzbég vegyes vállalat taskenti kerékpárgyárában próbált összeszerelni Trabikat gyapotszár alapanyagú karosszériával 1997-ben, ám a kétezer dolláros népautó csak álom maradt, a keletnémet eredeti duroplast ruháját fenolból és gyapjúszálból kreálták. Egy magyar vállalkozás használt Trabantok felújított szerkezeteire épített Alma nevű nyitott autót, ám ez a próbálkozás is tiszavirág-életűnek bizonyult.

Vannak, akik még mindig látnak üzletet a keletnémet népautóban, és talán újjászülethet a nem éppen tiszta üzemmódjáról emlékezetes Trabant, amelynek márkajogát a német Herpa játékgyár birtokolja. Az igazgató, Klaus Schindler az "initiative newTrabi" kezdeményezéssel utcára akarja vinni a német ikont - az erősen retrós prototípus kész, igaz, még csak 1:10 arányú maketten. Az autó formájában őrzi a hagyományt, technikájában viszont biztosan változni fog. Erről egyelőre többféle elképzelés létezik, az egyik változat szerint háromhengeres minidízel hajtaná, amelyet a héten nyíló Frankfurti Nemzetközi Autószalonon állítanak ki. Az, hogy mennyire fog megnőni, a közönség reakciójától függ, lehet, hogy ez is csak a Trabant Saga újabb fejezete lesz.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?