18 °C Budapest

Mától drágább a műszaki

Pénzcentrum
2007. május 2. 09:00

Mától drágább, hosszabb ideig tartó, viszont alaposabb ellenőrzés vár az időszakos műszaki vizsgára bejelentett autók tulajdonosaira. Az úgynevezett integrált vizsgálat bevezetése kisebb piaci háborút robbantott ki az évi 100 milliárdos forgalmat bonyolító javítóipar szereplői között. Az ügyben jogi lépésekre készül a közlekedési hatóság - írja a Népszabadság.

Az úgynevezett "integrált műszaki vizsga" keretében az autók alváz- és motorszámát összevetik a központi gépjármű-nyilvántartásban tárolt adatokkal. Eltérés esetén a közlekedési hatóság elrendeli a jármű integrált műszaki vizsgáztatását, ami a vizsgadíjon felül - járműtípustól függetlenül, egységesen - 7200 forintba kerül a tulajdonosnak.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlése szerint integrált vizsgálat elrendelésére azok az autótulajdonosok számíthatnak, akiknek a gépkocsija még soha nem esett át eredetiségvizsgálaton, nincs törzskönyve. Becslések szerint legkevesebb 300 ezer, de nem kizárt, hogy 700 ezernél is több ilyen gépkocsi fut az utakon, mivel ezek tulajdonosai az eljárás bevezetéséig még nem kívántak túladni rajtuk.

Az új vizsgálat révén tovább nőtt a javítóipar piaca, amely csak a kötelező hatósági vizsgálatok (műszaki vizsgáztatás, eredetiségvizsgálat, környezetvédelmi felülvizsgálat) révén 100 milliárdos forgalmat bonyolít évente.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?