25 °C Budapest

Mától drágább a műszaki

Pénzcentrum
2007. május 2. 09:00

Mától drágább, hosszabb ideig tartó, viszont alaposabb ellenőrzés vár az időszakos műszaki vizsgára bejelentett autók tulajdonosaira. Az úgynevezett integrált vizsgálat bevezetése kisebb piaci háborút robbantott ki az évi 100 milliárdos forgalmat bonyolító javítóipar szereplői között. Az ügyben jogi lépésekre készül a közlekedési hatóság - írja a Népszabadság.

Az úgynevezett "integrált műszaki vizsga" keretében az autók alváz- és motorszámát összevetik a központi gépjármű-nyilvántartásban tárolt adatokkal. Eltérés esetén a közlekedési hatóság elrendeli a jármű integrált műszaki vizsgáztatását, ami a vizsgadíjon felül - járműtípustól függetlenül, egységesen - 7200 forintba kerül a tulajdonosnak.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlése szerint integrált vizsgálat elrendelésére azok az autótulajdonosok számíthatnak, akiknek a gépkocsija még soha nem esett át eredetiségvizsgálaton, nincs törzskönyve. Becslések szerint legkevesebb 300 ezer, de nem kizárt, hogy 700 ezernél is több ilyen gépkocsi fut az utakon, mivel ezek tulajdonosai az eljárás bevezetéséig még nem kívántak túladni rajtuk.

Az új vizsgálat révén tovább nőtt a javítóipar piaca, amely csak a kötelező hatósági vizsgálatok (műszaki vizsgáztatás, eredetiségvizsgálat, környezetvédelmi felülvizsgálat) révén 100 milliárdos forgalmat bonyolít évente.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?