18 °C Budapest

Itt a motoros matrica!

Pénzcentrum
2007. április 27. 11:31

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. A megállapodás része, hogy a motorosok kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett, valamint, hogy az új matricatípust az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatain kívül csak virtuális matricavásárlással lehet megváltani.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO valamint a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalássorozat eredményeként a nyári időszakban, elektronikus úton a motorosok számára féláron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-től hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között a kétkerekűek számára váltott úthasználati jogosultság feleannyiba kerül (765 Ft + a vásárlás díja), mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos változata. A motoros matrica vásárlását interneten, telefonhívással, valamint mobiltelefon segítségével SMS-ben (csak a T-Mobile és a Pannon ügyfelei) vagy bankkártya terhére lehet kezdeményezni. Az egyes szolgáltatások leírását a www.autopalya.hu autópályás portál tartalmazza

A tapasztalatok szerint az eddig érvényes díjszint mellett a motorosok nagy része nem vette igénybe a magyarországi fizetős autópályákat. A motoros érdekképviseletek alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet, méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét. A motoros érdekvédelmi szervezetek kezdeményezésére megindult tárgyalások eredményeként a feleknek sikerült konszenzusra jutnia, így léphetett életbe a szaktárca által módosított díjrendelet.

Fontos megjegyezni, hogy a kétkerekűekre érvényes matricavásárlási lehetőség egyelőre csak kísérleti jelleggel érhető el. A végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését és a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd. Korábban a 4 napos matrica végleges bevezetését is hasonló kísérleti időszak előzte meg.

Kapcsolódó hír, hogy a nyári turisztikai szezon kezdetével május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára a személyautók számára (D1 díjkategória) 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2007. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami főként a hazánkba látogató külföldieknek köszönhető. A négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?