14 °C Budapest

Itt a motoros matrica!

Pénzcentrum
2007. április 27. 11:31

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. A megállapodás része, hogy a motorosok kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett, valamint, hogy az új matricatípust az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatain kívül csak virtuális matricavásárlással lehet megváltani.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO valamint a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalássorozat eredményeként a nyári időszakban, elektronikus úton a motorosok számára féláron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-től hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között a kétkerekűek számára váltott úthasználati jogosultság feleannyiba kerül (765 Ft + a vásárlás díja), mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos változata. A motoros matrica vásárlását interneten, telefonhívással, valamint mobiltelefon segítségével SMS-ben (csak a T-Mobile és a Pannon ügyfelei) vagy bankkártya terhére lehet kezdeményezni. Az egyes szolgáltatások leírását a www.autopalya.hu autópályás portál tartalmazza

A tapasztalatok szerint az eddig érvényes díjszint mellett a motorosok nagy része nem vette igénybe a magyarországi fizetős autópályákat. A motoros érdekképviseletek alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet, méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét. A motoros érdekvédelmi szervezetek kezdeményezésére megindult tárgyalások eredményeként a feleknek sikerült konszenzusra jutnia, így léphetett életbe a szaktárca által módosított díjrendelet.

Fontos megjegyezni, hogy a kétkerekűekre érvényes matricavásárlási lehetőség egyelőre csak kísérleti jelleggel érhető el. A végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését és a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd. Korábban a 4 napos matrica végleges bevezetését is hasonló kísérleti időszak előzte meg.

Kapcsolódó hír, hogy a nyári turisztikai szezon kezdetével május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára a személyautók számára (D1 díjkategória) 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2007. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami főként a hazánkba látogató külföldieknek köszönhető. A négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?