8 °C Budapest

Itt a motoros matrica!

Pénzcentrum
2007. április 27. 11:31

Idén május 1. és szeptember 30. között - kísérleti jelleggel - a motorkerékpárok vezetői fél áron vásárolhatják meg a 4 napos autópálya-matricát. A megállapodás része, hogy a motorosok kampányt indítanak a közlekedési szabályok betartása mellett, valamint, hogy az új matricatípust az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatain kívül csak virtuális matricavásárlással lehet megváltani.

A motoros érdekvédelmi szervezet, a RRACE MONO valamint a GKM és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. között az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalássorozat eredményeként a nyári időszakban, elektronikus úton a motorosok számára féláron válik elérhetővé a 4 napos autópálya-matrica. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium április 1-től hatályos rendelete értelmében május 1. és szeptember 30. között a kétkerekűek számára váltott úthasználati jogosultság feleannyiba kerül (765 Ft + a vásárlás díja), mint a D1-es kategória személyautókra érvényes négynapos változata. A motoros matrica vásárlását interneten, telefonhívással, valamint mobiltelefon segítségével SMS-ben (csak a T-Mobile és a Pannon ügyfelei) vagy bankkártya terhére lehet kezdeményezni. Az egyes szolgáltatások leírását a www.autopalya.hu autópályás portál tartalmazza

A tapasztalatok szerint az eddig érvényes díjszint mellett a motorosok nagy része nem vette igénybe a magyarországi fizetős autópályákat. A motoros érdekképviseletek alapvetően igazságtalannak találták azt a szabályozást, amely ugyanolyan díjfizetési kötelezettséggel terheli a kétkerekű járműveket, mint a személygépkocsikat, jóllehet, méretüknél és tömegüknél fogva a motorok jóval kevésbé veszik igénybe a gyorsforgalmi utak szerkezetét. A motoros érdekvédelmi szervezetek kezdeményezésére megindult tárgyalások eredményeként a feleknek sikerült konszenzusra jutnia, így léphetett életbe a szaktárca által módosított díjrendelet.

Fontos megjegyezni, hogy a kétkerekűekre érvényes matricavásárlási lehetőség egyelőre csak kísérleti jelleggel érhető el. A végleges bevezetéséről az érintett szervezetek az értékesítési és forgalmi adatok elemzését és a nyári baleseti statisztika értékelését követően döntenek majd. Korábban a 4 napos matrica végleges bevezetését is hasonló kísérleti időszak előzte meg.

Kapcsolódó hír, hogy a nyári turisztikai szezon kezdetével május 1-jétől a négynapos autópálya-matricák ára a személyautók számára (D1 díjkategória) 1170 forintról 1530 forintra emelkedik. A magasabb árak 2007. szeptember 30-ig maradnak érvényben, utána ismét a csökkentett díjat kell fizetni a matricákért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Más országok és külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan az autópályákat eseti jelleggel használók számára előnyös, csak a D1-es kategóriában vásárolható négynapos matricákat szezononként Magyarországon is eltérő áron lehet megvásárolni. A nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma, ami főként a hazánkba látogató külföldieknek köszönhető. A négynapos matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel egyrészt a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál, másrészt ennek segítségével tartható fenn a turisztikai szezonon kívül érvényes kedvezményes árszint. Az áremelés az úgynevezett virtuális matricavásárlási lehetőségekre is vonatkozik.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm