23 °C Budapest

Milyen autót ne vegyél, ha kedves az életed

Pénzcentrum
2007. április 23. 14:00

Csütörtökön hozta nyilvánosságra legújabb statisztikai felmérését az amerikai Insurance Institute for Highway Safety, amely szerint a vezetés, illetve az autó az elmúlt 11 év során egyre inkább biztonságosabbá válik.

2002 és 2005 között 79 halálos balesetet regisztráltak 1 millió 2001-2004-es autómodell közül, míg ez a szám 1990 és 1994 között 110 volt az 1989 - 1993-as modellekre vonatkozóan. Az intézmény szerint ennek a csökkenésnek egyrészt a biztonságosabb autó-kialakítás az oka, de nagy a szerepe az ESC-rendszereknek (elektronikus stabilitás-szabályozó rendszer) is.

A legkisebb halálozási rátával a General Motors Fortune 500-as, a Chevrolet Astro, az Infiniti G35 szedán, a BMW 7 szedán, valamint az Audi A4/S4 Quattro modellek rendelkeztek. A legkevésbé biztonságos kocsiknak pedig a Chevrolet Blazer kétajtós, kétkerék-meghajtásos, az Acura RSX, a Nissan 350Z, a Kisa Spectra, a Pontiac Sunfire, valamint a Kia Rio modellekk bizonyultak.

Összességében a közepes és nagy méretű luxusautók rendelkeztek a legkisebb halálozási rátával, míg a kisebb, négyajtós autók a legmagasabbal. Ugyanakkor Russ Rader az intézet szóvivője szerint ez még nem jelenti azt, hogy a nagyobb biztonságosabb is. A halálozási rátát befolyásolja az egyes tulajdonosok vezetési stílusa is.

Ugyanakkor az ESC-rendszerek már jóval nagyobb szereppel bírtak a baleset-megelőzésben, az intézmény egyéb kutatásai erre is rámutattak. Ezek a rendszerek általában azokban a balesetekben csökkentette a halálesetek számát, amelyekben a vezető elveszítette az irányítást a jármű felett.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?