12 °C Budapest

Lízing vagy hitel - Sokan azt sem tudják, miből lett autójuk

Pénzcentrum
2007. április 20. 09:30

Kevesebb autót adtak el hitelre 2007 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az autók kétharmadát hitelre, vagy lízingre vásárolták az emberek - mondta el Győző Gábor a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az év első három hónapjában csaknem 42 ezer autót értékesítettek Magyarországon, 5,3 százalékkal, azaz több mint kétezer darabbal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A finanszírozás keretében vásárolt gépjárművek szám mintegy tizedével csökkent az első negyedévben.

A finanszírozott gépjárművek árának emelkedése és az önrész további csökkenése együttesen kompenzálta a finanszírozott gépjárművek számának visszaesését.

Az eladott járművek 87 százaléka közép- vagy kiskategóriás autó. A legkisebb veszteséget a drágább márkák értékesítői könyvelhették el.

Az autók csaknem harmadát készpénzért vásárolták, kétharmadát pedig valamilyen pénzügyi konstrukció - hitel vagy lízing - keretében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nemrég körlevelet küldött az autóértékesítőknek, a hitelező és a lízingcégeknek. Ebben a PSZÁF azt sorolja fel, hogy milyen üzleti gyakorlatot kell követni a finanszírozás kapcsán.

Az ajánlásra azért volt szükség, mert az autópiacon rendkívül éles verseny alakult ki, az értékesítők egyre kecsegtetőbb ajánlatokkal bombázzák a vevőket. Ezeknek azonban a vevők gyakran nem tudnak eleget tenni. Újabban már casco nélkül is lehet új autót hitelre venni. Sok vevő azonban még azt sem tudja, hogy lízing- vagy hitelszerződést kötött-e a finanszírozóval.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?