1 °C Budapest

Lízing vagy hitel - Sokan azt sem tudják, miből lett autójuk

Pénzcentrum
2007. április 20. 09:30

Kevesebb autót adtak el hitelre 2007 első negyedévében, mint egy évvel korábban. Az autók kétharmadát hitelre, vagy lízingre vásárolták az emberek - mondta el Győző Gábor a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke.

Az év első három hónapjában csaknem 42 ezer autót értékesítettek Magyarországon, 5,3 százalékkal, azaz több mint kétezer darabbal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A finanszírozás keretében vásárolt gépjárművek szám mintegy tizedével csökkent az első negyedévben.

A finanszírozott gépjárművek árának emelkedése és az önrész további csökkenése együttesen kompenzálta a finanszírozott gépjárművek számának visszaesését.

Az eladott járművek 87 százaléka közép- vagy kiskategóriás autó. A legkisebb veszteséget a drágább márkák értékesítői könyvelhették el.

Az autók csaknem harmadát készpénzért vásárolták, kétharmadát pedig valamilyen pénzügyi konstrukció - hitel vagy lízing - keretében.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete nemrég körlevelet küldött az autóértékesítőknek, a hitelező és a lízingcégeknek. Ebben a PSZÁF azt sorolja fel, hogy milyen üzleti gyakorlatot kell követni a finanszírozás kapcsán.

Az ajánlásra azért volt szükség, mert az autópiacon rendkívül éles verseny alakult ki, az értékesítők egyre kecsegtetőbb ajánlatokkal bombázzák a vevőket. Ezeknek azonban a vevők gyakran nem tudnak eleget tenni. Újabban már casco nélkül is lehet új autót hitelre venni. Sok vevő azonban még azt sem tudja, hogy lízing- vagy hitelszerződést kötött-e a finanszírozóval.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?