21 °C Budapest

Az autóipar dobja a mentőövet

Pénzcentrum
2007. február 15. 09:00

A magyar kivitel közel ötödét adó járműipar egy év alatt 32 százalékkal növelte exportját, és az idén is új csúcsra készül. A magyar járműipar tavaly 190 ezer autót és 2,3 millió motort gyártott, az idei terv 275 ezer autó és 2,5 millió motor - írja a Népszabadság.

A KSH adatai szerint a 2006. január-novemberi időszakban a közúti járműiparba tartozó termékcsoportok - személygépkocsik, motorok, alkatrészek és tartozékok - exportja mintegy 2600 milliárd forintot tett ki, ez a teljes magyar kivitel 18 százalékát jelentette. Az ágazat összexportja a 2005. január-novemberi időszakhoz képest - 32 százalékkal növekedett - azaz ez az ágazat húzta felfelé az átlagos kiviteli bővülést 24 százalékra.

Az öt legnagyobb exportárbevétellel rendelkező vállalkozás kivitele 2006 első tizenegy hónapjában 1925 milliárd forintot tett ki, ami közel 30 százalékos növekedést jelent.

A legfontosabb exportcélország továbbra is Németország, ahová a közúti járműipari termékek 46 százalékát szállították. Az iparágba tartozó termékek exportját tekintve 159 milliárd forinttal a második legfontosabb partner Csehország volt. A magas, 41 százalékos növekedés szinte kizárólag a közúti gépjárműmotorok jelentősen bővülő exportjának eredménye. A harmadik legnagyobb értékben Spanyolországba szállítottak az iparág termékeiből mintegy 147 milliárd forintnyi értékben, ami 26 százalékos forgalombővülést jelent. Az autóipari kivitel értéke Szlovákia és Kína esetében - alapvetően a gépjárműmotorok kimagasló exportnövekedésének következményeként - több mint duplájára, 141, illetve 68 milliárd forintra nőtt. Lengyelország esetében a kivitel értéke 3,8-szeresére, 113 milliárd forintra bővült, melyet túlnyomórészt a 2 milliárd forintról 68 milliárd forintra növekvő személygépkocsi-export alapozott meg.

A legjelentősebb magyar exportőr a száz százalékban exportra termelő Audi Hungaria. Az új TT elindításával pedig megkétszereződött az autógyártás, mely a kifutó és már kevésbé keresett típus miatt 2005-ben 12,3 ezerre esett, tavaly viszont már 23,67 ezerre nőtt, és a felfutás után várhatóan ismét meghaladja majd az évi ötvenezret. A korábbi eredményeken alapuló saját számításaink szerint az Audi Hungaria árbevétele megközelíti az 5 milliárd eurót.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy jóval kisebb volumenű, ám klasszikus magyar, és ugyancsak győri székhelyű Rába exportbevétele egy év alatt 6,6 százalékkal nőtt.

A Magyar Suzuki Zrt. esztergomi üzemében 2006-ban 164 ezer autó készült, ennek 80 százalékát exportálta a cég, melynek legfontosabb külföldi felvevőpiaca továbbra is Nyugat-Európa - Olaszország, Németország és Nagy-Britannia -, de egyre több esztergomi Swiftet, SX4-est és Ignist vesznek a szomszédoknál is, Szlovákiában három év alatt ötszörösére nőtt a márka piaci részesedése.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem