7 °C Budapest

Megnőtt a kereslet - Elfogytak az autók a hazai piacról

Pénzcentrum
2007. február 6. 09:00

A tavalyi mélyrepülés után januárban megugrott az új autók eladása a hazai piacon. A személyautó eladások bővülése mellett, tavaly a haszonjármű piac is 15 százalékos bővülést könyvelhetett el.

A tavalyi év 11 százalékos visszaesése után januárban nyolc százalékkal nőtt az új autók értékesítése a magyar piacon - írja a Népszabadság. A kereskedők szerint vélhetően a február 5-től érvényes, és az új autók esetében a korábbinál 6,2 százalékkal magasabb regisztrációs adó hírére ugrott meg a forgalom. A pluszköltséget az importőrök többsége szinte teljesen áthárítja a vevőkre. Ez a kisebb új autóknál 1-1,5 százalékos, 20-30 ezer forintos drágulást okoz. Az új árlistákon pedig már a magasabb árak szerepelnek.

Januárban 12 954 új személyautót helyeztek forgalomba, ez 8 százalékkal haladja meg a tavaly januári adatot. A piacvezető Suzukikból 2500 darab kelt el, ez 15 százalékos növekedés. Hasonló mértékben növelte eladásait három további márka: Opelből 1375-öt, Hondából 438-at, Nissanból 261-et helyeztek forgalomba.

Jelentősen estek viszont a Volkswagen, a Fiat, a Hyundai, a Kia és a Renault eladásai. A JATO adatai szerint a legnépszerűbb márka, a Suzuki három típusa áll a toplista élén: Swiftből 1086-ot, Ignisből 735-öt, Skoda Fabiából 623-at, az SX4-esből 552-t helyeztek forgalomba.

Kamionpiac

A 2005-ös 3290-nel szemben 3779 nehéz teherautó kelt el hazánkban, így a magyar kamionpiac az elmúlt évben 15 százalékos növekedéssel zárta az évet.

Igaz, a forgalom tavalyi fellendülése mögött két európai uniós határozat áll, amely előre hozott vásárlásokat gerjesztett. Május óta a 3,5 tonna feletti össztömegű tehergépkocsikat csak a korábbinál jóval nehezebben manipulálható digitális tachográffal lehet üzembe helyezni, október elseje óta pedig már nem helyezhető forgalomba haszonjármű Euro 3-as motorral. Minthogy azonban az Euro 4-es motor mintegy hatezer euróval drágább az Euro 3-asnál, érthető, hogy mindkét előírás-változást nagymértékű felvásárlás előzte meg.

Több importőr úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy kontinensünkön a különféle márkák piaci részesedését ebben az évben az üzemek termelőkapacitása határozza majd meg, amelyet a jelek szerint növelni kell a gyártóknak.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?