2 °C Budapest

Megnőtt a kereslet - Elfogytak az autók a hazai piacról

Pénzcentrum
2007. február 6. 09:00

A tavalyi mélyrepülés után januárban megugrott az új autók eladása a hazai piacon. A személyautó eladások bővülése mellett, tavaly a haszonjármű piac is 15 százalékos bővülést könyvelhetett el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavalyi év 11 százalékos visszaesése után januárban nyolc százalékkal nőtt az új autók értékesítése a magyar piacon - írja a Népszabadság. A kereskedők szerint vélhetően a február 5-től érvényes, és az új autók esetében a korábbinál 6,2 százalékkal magasabb regisztrációs adó hírére ugrott meg a forgalom. A pluszköltséget az importőrök többsége szinte teljesen áthárítja a vevőkre. Ez a kisebb új autóknál 1-1,5 százalékos, 20-30 ezer forintos drágulást okoz. Az új árlistákon pedig már a magasabb árak szerepelnek.

Januárban 12 954 új személyautót helyeztek forgalomba, ez 8 százalékkal haladja meg a tavaly januári adatot. A piacvezető Suzukikból 2500 darab kelt el, ez 15 százalékos növekedés. Hasonló mértékben növelte eladásait három további márka: Opelből 1375-öt, Hondából 438-at, Nissanból 261-et helyeztek forgalomba.

Jelentősen estek viszont a Volkswagen, a Fiat, a Hyundai, a Kia és a Renault eladásai. A JATO adatai szerint a legnépszerűbb márka, a Suzuki három típusa áll a toplista élén: Swiftből 1086-ot, Ignisből 735-öt, Skoda Fabiából 623-at, az SX4-esből 552-t helyeztek forgalomba.

Kamionpiac

A 2005-ös 3290-nel szemben 3779 nehéz teherautó kelt el hazánkban, így a magyar kamionpiac az elmúlt évben 15 százalékos növekedéssel zárta az évet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Igaz, a forgalom tavalyi fellendülése mögött két európai uniós határozat áll, amely előre hozott vásárlásokat gerjesztett. Május óta a 3,5 tonna feletti össztömegű tehergépkocsikat csak a korábbinál jóval nehezebben manipulálható digitális tachográffal lehet üzembe helyezni, október elseje óta pedig már nem helyezhető forgalomba haszonjármű Euro 3-as motorral. Minthogy azonban az Euro 4-es motor mintegy hatezer euróval drágább az Euro 3-asnál, érthető, hogy mindkét előírás-változást nagymértékű felvásárlás előzte meg.

Több importőr úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy kontinensünkön a különféle márkák piaci részesedését ebben az évben az üzemek termelőkapacitása határozza majd meg, amelyet a jelek szerint növelni kell a gyártóknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59