Lefulladt a motorpiac

Pénzcentrum
2007. január 31. 09:00

Nem csak az autó, de a motorkerékpár-piacon, és összességében visszaesést hozott a tavalyi év. Szakértők szerint a megtorpanás csak átmeneti, néhány éven belül kétszeresére emelkedhetnek az eladások - írja a Magyar Hírlap.

A 2005-ös 3130 darab után tavaly mindössze 2371 motorkerékpárt adott el Magyarországon a Yamaha Motor Hungária Kereskedelmi Kft. A cég a legnagyobb visszaesést az ötven köbcentis kategóriában mérte, ahol tovább erősödött a többi kelet-ázsiai országból származó, olcsó termékekből álló konkurencia. Ezzel szemben a 125 köbcentis kategóriában viszonylag jól alakult az értékesítés.

Az eredetileg tervezett öt-tíz százalékos növekedés helyett csaknem tízszázalékos csökkenést kellett elkönyvelnie az olasz Gilera, Piaggio és Vespa robogókat forgalmazó Moto Italia Kft.-nek is. A 2005-ös 1124 után tavaly csak 1033 motorkerékpárt értékesítettek Magyarországon. A tavasz még kifejezetten jól indult a cégnek, ám a megszorító intézkedések bejelentése után erőteljesen gyengült a kereslet. Ráadásul a visszaesés éppen a nyáron volt a legnagyobb, ez az időszak a meghatározó a motorkerékpár-piacán. Bár őszre az eladások visszaálltak az egy évvel korábbi szintre, a piac szezonális jellege miatt ez már nem mentette meg a 2006-os üzleti évet. A várakozásokhoz képest jól indult az értékesítés idén januárban is, ám az év egészét tekintve ennek egyelőre nem sok jelentősége van. Szakértők és kereskedők azonban egyetértenek abban, hogy az átmeneti visszaesés után egy-két éven belül várhatóan ismét gyors növekedésnek indul a hazai motorpiac. Ebben meghatározó szerepe lesz annak, hogy várhatóan egyre többen ismerik fel, a fővárosban sokkal gyorsabban lehet motorkerékpárral közlekedni, mint gépkocsival. Éppen ezért a forgalmazóknak érdemes lesz reklámkampányaikban hangsúlyozniuk, mennyi pénz és idő takarítható meg, ha valaki négykerekűről motorra vált.

Bővítheti a motorosok táborát, hogy a Moto Italia idén elsőként dob piacra Magyarországon háromkerekű robogót, amely a kétkerekű modellekhez képest nagyobb stabilitást és biztonságosabb vezetési élményt biztosít a nyeregben ülőknek.

Szakértők szerint növelné a keresletet, ha az ötven köbcentisnél kisebb robogókra is kötelező lenne rendszámot felszerelni. Ezzel az eddiginél sokkal jobban nyomon követhető lenne minden robogó sorsa, emiatt a vásárlási hitelkonstrukciók kedvezőbbé válhatnának, és ebben a kategóriában is megjelenhetne a casco biztosítás. Hosszabb távon kedvező hatása lehet az olcsó kínai márkák megjelenésének is. A már száz-kétszázezer forintért megvásárolható modellek ugyanis főként azoknak lehetnek vonzók, akik nem is gondoltak új robogó vásárlására. Mindezek eredményeképpen a jelenleg évi húszezer darabos piaci torta néhány éven belül negyven-ötvenezresre bővülhet, amelyből az ismert, minőségi márkák forgalmazói is nagyobb szeletet hasíthatnak ki maguknak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem