6 °C Budapest

Fordult a kocka! Milyen télre számíthatnak az autósok?

Pénzcentrum
2007. január 30. 14:00

Havi rendszerességű üzemanyag-piaci körképünk előző felvonásaiban többször hangsúlyoztuk, hogy a magyarországi autósok az elmúlt hónapok során a forint erősödésének köszönhették, hogy az euró-alapon dráguló üzemanyagokért nem kellett hazai pénznemben többet fizetni. Mostanra fordult a kocka: a forint a 250 közeli szintről gyengülni kezdett az euróval szemben, az autósok azonban fellélegezhetnek, ugyanis a termékárak euróban épp jókor indultak csökkenésnek. Mindezek eredőjeként a forintban kifejezett benzinár újabb mélypontra esett és a dízel újra olcsóbbá vált a benzinnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hazai, forintban kifejezett áralakulást bemutató grafikonon jól látszik, hogy a tél egyelőre nem fagyasztotta az autósok arcára a mosolyt, valamint rövid átmeneti időszak után úgy tűnik, helyreállt a világ rendje: újra a dízelért kell kevesebbet fizetni.

Nemzetközi összevetésben továbbra is a középmezőnyben szerepel hazánk, ha azonban jobban megnézzük a táblázatot, láthatjuk hogy az észtek 200 Ft-os szint alatti áránál csaknem 73%-kal többet kell fizetni Hollandiában egy liter benzinért. Visszavette hát a lettektől vezető helyét Észtország, mely egyben a dízel-szegmensre is igaz, ahol továbbra is az Egyesült Királyság a legdrágább. (Dízel esetén a vizsgált országok közötti minimális és maximális ár közötti eltérés szintén 70% feletti.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az euróban számított árak változását bemutató grafikonokon jól látszik, hogy végre hazánk is az olcsóbbá váló országok sorát gazdagítja, a lettek pedig mindkét mezőnyben vezetnek az áremelés tekintetében, mellyel el is veszítették vezető helyüket. Az elmúlt hónaphoz képest látványos változás, hogy a vizsgált országok túlnyomó többségében lefelé mozdultak euróban az árak, míg korábban egyértelmű drágulást vázolt a kép.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06