5 °C Budapest

Fordult a kocka! Milyen télre számíthatnak az autósok?

Pénzcentrum
2007. január 30. 14:00

Havi rendszerességű üzemanyag-piaci körképünk előző felvonásaiban többször hangsúlyoztuk, hogy a magyarországi autósok az elmúlt hónapok során a forint erősödésének köszönhették, hogy az euró-alapon dráguló üzemanyagokért nem kellett hazai pénznemben többet fizetni. Mostanra fordult a kocka: a forint a 250 közeli szintről gyengülni kezdett az euróval szemben, az autósok azonban fellélegezhetnek, ugyanis a termékárak euróban épp jókor indultak csökkenésnek. Mindezek eredőjeként a forintban kifejezett benzinár újabb mélypontra esett és a dízel újra olcsóbbá vált a benzinnél.

A hazai, forintban kifejezett áralakulást bemutató grafikonon jól látszik, hogy a tél egyelőre nem fagyasztotta az autósok arcára a mosolyt, valamint rövid átmeneti időszak után úgy tűnik, helyreállt a világ rendje: újra a dízelért kell kevesebbet fizetni.

Nemzetközi összevetésben továbbra is a középmezőnyben szerepel hazánk, ha azonban jobban megnézzük a táblázatot, láthatjuk hogy az észtek 200 Ft-os szint alatti áránál csaknem 73%-kal többet kell fizetni Hollandiában egy liter benzinért. Visszavette hát a lettektől vezető helyét Észtország, mely egyben a dízel-szegmensre is igaz, ahol továbbra is az Egyesült Királyság a legdrágább. (Dízel esetén a vizsgált országok közötti minimális és maximális ár közötti eltérés szintén 70% feletti.)

Az euróban számított árak változását bemutató grafikonokon jól látszik, hogy végre hazánk is az olcsóbbá váló országok sorát gazdagítja, a lettek pedig mindkét mezőnyben vezetnek az áremelés tekintetében, mellyel el is veszítették vezető helyüket. Az elmúlt hónaphoz képest látványos változás, hogy a vizsgált országok túlnyomó többségében lefelé mozdultak euróban az árak, míg korábban egyértelmű drágulást vázolt a kép.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?