A látszat csal: kezdhetnek félni az autósok...

Pénzcentrum
2007. január 3. 08:00

Egy újabb olyan hónapot tudhatunk magunk mögött, amikor a magyarországi autósokat csak a forint euróval szembeni felértékelődése mentette meg az üzemanyagok drágulásától, a 250-hez közeli árfolyam azonban ezen a téren nem sok bizalomra ad okot, így az elkövetkező hetekben könnyen lehet, hogy begyűrűzhet hazánkba az euróban tapasztalható drágulás. Lássuk, mit hozott az elmúlt hónap!

A forintban kifejezett áralakulást szemléltető grafikonon jól látszik, hogy a mögöttünk álló hetekben gyakorlatilag folyamatosan kikompenzálta egymást a forint erősödése és az üzemanyagok euróban mért drágulása, a hazai fizetőeszközben kifejezett árak így nem mutatnak számottevő változást.

Érdemes lehet azonban kicsit jobban a dolgok mögé nézni, a 280 körüli szintről 250 közelébe visszaerősödő forint esetében ugyanis korántsem lehetünk túlontúl optimisták, így leginkább az a kérdés, hogy folytatódik-e az üzemanyagok euró-alapú drágulása. Amennyiben igen, úgy minden bizonnyal az elkövetkező hetekben ezt már a forintban fizető hazai autósok is megérezhetik.

Az európai mezőnyt szemlélve semmiféle drámai változás nem történt, továbbra is minden szempontból a lettek a legolcsóbbak, míg a benzinnél Hollandia a legdrágább, addig a dízel esetében megdönthetetlennek tűnik Nagy-Britannia egyeduralma. Hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, amint az az alábbi táblázatból látszik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentebb leírtakat tökéletesen alátámasztják az euró-alapú áralakulást ábrázoló grafikonok, melyekből kiderül, hogy hazánk ismét az élmezőnyhöz tartozott drágulás szempontjából, igaz a briteket még a dízel-szegmensben sem sikerült megelőzni. Mindent összevetve elmondható tehát, hogy a jelenlegi szinten már nem túl valószínű, hogy a forint erősödése tartósan segíti a hazai autósokat, így az euró-alapú drágulás hatása érezhetővé válhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16