A látszat csal: kezdhetnek félni az autósok...

Pénzcentrum
2007. január 3. 08:00

Egy újabb olyan hónapot tudhatunk magunk mögött, amikor a magyarországi autósokat csak a forint euróval szembeni felértékelődése mentette meg az üzemanyagok drágulásától, a 250-hez közeli árfolyam azonban ezen a téren nem sok bizalomra ad okot, így az elkövetkező hetekben könnyen lehet, hogy begyűrűzhet hazánkba az euróban tapasztalható drágulás. Lássuk, mit hozott az elmúlt hónap!

A forintban kifejezett áralakulást szemléltető grafikonon jól látszik, hogy a mögöttünk álló hetekben gyakorlatilag folyamatosan kikompenzálta egymást a forint erősödése és az üzemanyagok euróban mért drágulása, a hazai fizetőeszközben kifejezett árak így nem mutatnak számottevő változást.

Érdemes lehet azonban kicsit jobban a dolgok mögé nézni, a 280 körüli szintről 250 közelébe visszaerősödő forint esetében ugyanis korántsem lehetünk túlontúl optimisták, így leginkább az a kérdés, hogy folytatódik-e az üzemanyagok euró-alapú drágulása. Amennyiben igen, úgy minden bizonnyal az elkövetkező hetekben ezt már a forintban fizető hazai autósok is megérezhetik.

Az európai mezőnyt szemlélve semmiféle drámai változás nem történt, továbbra is minden szempontból a lettek a legolcsóbbak, míg a benzinnél Hollandia a legdrágább, addig a dízel esetében megdönthetetlennek tűnik Nagy-Britannia egyeduralma. Hazánk továbbra is a középmezőnyben foglal helyet, amint az az alábbi táblázatból látszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentebb leírtakat tökéletesen alátámasztják az euró-alapú áralakulást ábrázoló grafikonok, melyekből kiderül, hogy hazánk ismét az élmezőnyhöz tartozott drágulás szempontjából, igaz a briteket még a dízel-szegmensben sem sikerült megelőzni. Mindent összevetve elmondható tehát, hogy a jelenlegi szinten már nem túl valószínű, hogy a forint erősödése tartósan segíti a hazai autósokat, így az euró-alapú drágulás hatása érezhetővé válhat.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?