14 °C Budapest

Fél éved van, hogy visszakapd az adót

Pénzcentrum
2006. november 20. 08:30

Az Európai Bíróság október elején hozott ítéletet a külföldről behozott gépjárművek regisztrációs adójával kapcsolatos ügyben. A parlament ülésterve szerint december közepén kerülhet sor a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló törvényjavaslat elfogadására. Az adótöbbletet a törvény hatályba lépését követő 180 napos jogvesztő határidőn belül kell az azt megállapító vámhatóságnál kérni.

A részleges adó-visszatérítés az unióból behozott használt gépjárművek után jár, ha a magyarországi forgalomba helyezés kapcsán 2004. május 1. és 2005. december 31. között került sor a regisztrációs adó megállapítására, kivetésére, illetve beszedésére - írja az Origo.

A kérelem benyújtására azok jogosultak, akik a regisztrációs adót bármilyen jogcímen megfizették, feltéve, hogy ennek összegét nem hárították tovább. Ha az értékesítés során a jogosult csak részben hárította tovább az adót, úgy ezzel arányos, részbeni visszatérítést kaphat. A kérelemben éppen ezért nyilatkozni kell az áthárítás hiányáról vagy annak részleges voltáról. Kétség esetén a vámhatóság köteles ellenőrzés útján bizonyítani, hogy a nyilatkozattétel nem volt megalapozott.

Az adóvisszatérítés megilleti az úgynevezett másodlagos jogosultakat is. A tervezetet előkészítő pénzügyminisztérium másodlagos jogosultaknak tekinti azokat, akiknek a nevében a helyettük eljáró kereskedők kérték a forgalomba helyezést, de ide sorolhatók azok is, akik a kereskedő által már forgalomba helyezett gépjárművet vásároltak. A másodlagos jogosultaknak azonban rendelkezniük kell a kereskedő által kibocsátott számlával, számviteli bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adót. További követelmény, hogy a kereskedőtől kapott információ, illetve a rendelkezésükre álló adóigazolás alapján a kérelemben nekik is meg kell jelölniük az autóra vonatkozó vámhatósági határozatot, illetve nyilatkozniuk kell az adóáthárítás kérdéséről is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem