Fél éved van, hogy visszakapd az adót

Pénzcentrum
2006. november 20. 08:30

Az Európai Bíróság október elején hozott ítéletet a külföldről behozott gépjárművek regisztrációs adójával kapcsolatos ügyben. A parlament ülésterve szerint december közepén kerülhet sor a regisztrációs adó visszatérítéséről szóló törvényjavaslat elfogadására. Az adótöbbletet a törvény hatályba lépését követő 180 napos jogvesztő határidőn belül kell az azt megállapító vámhatóságnál kérni.

A részleges adó-visszatérítés az unióból behozott használt gépjárművek után jár, ha a magyarországi forgalomba helyezés kapcsán 2004. május 1. és 2005. december 31. között került sor a regisztrációs adó megállapítására, kivetésére, illetve beszedésére - írja az Origo.

A kérelem benyújtására azok jogosultak, akik a regisztrációs adót bármilyen jogcímen megfizették, feltéve, hogy ennek összegét nem hárították tovább. Ha az értékesítés során a jogosult csak részben hárította tovább az adót, úgy ezzel arányos, részbeni visszatérítést kaphat. A kérelemben éppen ezért nyilatkozni kell az áthárítás hiányáról vagy annak részleges voltáról. Kétség esetén a vámhatóság köteles ellenőrzés útján bizonyítani, hogy a nyilatkozattétel nem volt megalapozott.

Az adóvisszatérítés megilleti az úgynevezett másodlagos jogosultakat is. A tervezetet előkészítő pénzügyminisztérium másodlagos jogosultaknak tekinti azokat, akiknek a nevében a helyettük eljáró kereskedők kérték a forgalomba helyezést, de ide sorolhatók azok is, akik a kereskedő által már forgalomba helyezett gépjárművet vásároltak. A másodlagos jogosultaknak azonban rendelkezniük kell a kereskedő által kibocsátott számlával, számviteli bizonylattal, amely tételesen tartalmazza az áthárított regisztrációs adót. További követelmény, hogy a kereskedőtől kapott információ, illetve a rendelkezésükre álló adóigazolás alapján a kérelemben nekik is meg kell jelölniük az autóra vonatkozó vámhatósági határozatot, illetve nyilatkozniuk kell az adóáthárítás kérdéséről is.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?