11 °C Budapest

Kivándorolnak az autógyártók - a Nissan és a Renault is Indiába megy

Pénzcentrum
2006. november 9. 16:00

Az IT vállalatok után az autógyártók paradicsomává válhat India, hatalmas belső piacának és kiemelkedő gazdasági növekedésének köszönhetően. Nem csoda tehát, hogy a Renault és lehetséges partnereként a Nissan is a dél-ázsiai "elefánt" piacának meghódítására készül.

Franciaország második legnagyobb autógyártója az indiai Mahindrával való együttműködésének szorosabbá tételével szeretne egy szeletet kihasítani magának abból a több száz milliós telítetlen piacból, ahol mindössze minden hetedik embernek van saját autója, és egy év alatt 1,14 millió gépjárművet lehet értékesíteni.

A terjeszkedés okát tehát nem az olcsó munkaerőben, hanem a telítetlen piac adta lehetőségekben és az egyre szűkölő európai potenciálban kell keresni. Mind a Nissan, mint a Renault értékesítési volumene visszaesett az elmúlt időszakban főként az európai értékesítés szűkülése miatt.

A tervezett beruházás értéke meghaladja az egy milliárd eurót (261 milliárd forintot), amelynek 2012-es elkészültekor várhatóan 500 000 Logan fog majd kigurulni a futószalagokról. A Renault kisautójának a Hyundai és a Honda termékeivel kell majd megküzdenie a fogyasztókért.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?