4 °C Budapest

Újabb probléma a Kötelező körül

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 13:00

Ősszel ismét módosulhat a biztosítási törvény. Podolák György szocialista képviselő azt akarja elérni, hogy a jövőben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb.) bonus/malus besorolását egy helyen, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalában tartsák nyilván.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ősszel ismét módosulhat a biztosítási törvény. Podolák György szocialista képviselő azt akarja elérni, hogy a jövőben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb.) bonus/malus besorolását egy helyen, a Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalában tartsák nyilván - írja a Napi Gazdaság.

A képviselő célja az indítvánnyal az volt, hogy véget vessen annak az állapotnak, amikor a biztosítók az ügyfelet kötelezik arra, hogy járja ki korábbi biztosítójánál a kártörténeti igazolás kiadását, majd azt vigye át hozzájuk. Az új szabályozás erre rádásul határidőt szab, s meglehet, hogy akorábbi biztosító mulasztása miatt éri az ügyfelet kár azzal, hogy 90 nap elteltével a biztosító köteles az ügyfelet a legrosszabb, malus 4-es kategóriába sorolni.

Az indítványnak az egyik "szépséghibája", hogy nem egyértelműsíti a felelősségi köröket, Valamint, hiányzik a javaslatból annak meghatározása is, hogy kik fizessék a rendszer kiépítésének költségeit. A képviselő szerint a biztosítóknak kellene, a biztosítók szerint viszont a BM-nek.

Podolák György szerint a rendszer már a jövő év elején elindulhatna, ám a Mabisz szerint a kötvény adatbázis bonus/malus adatokkal való kiegészítése legalább 2 év munkája lenne.

Tehát, egyelőre javaslat már van, de az, hogy ki fogja megvalósítani és mikorra még kérdés maradt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?